Documentatiecentrum

Speurders van de politie

Elke dag zijn er politieseries op tv. Daarin kun je de avonturen zien van een rechercheur. Hij of zij is de held die moet uitzoeken wie de dader is van een moord. En dat lukt ook nog. Maar vaak pas nadat er veel spannende dingen zijn gebeurd.
Rechercheurs bestaan in het echt ook. Samen vormen ze een speciale afdeling van de politie: de recherche. Ze proberen moorden en inbraken op te lossen. Soms zoeken ze ook uit wie een brand heeft gesticht. Ze doen dus meer dan de rechercheurs die je op de televisie ziet. In het echt lukt het rechercheurs niet altijd om de moordenaar of inbreker te vinden. Maar gelukkig vaak ook wel.

In een tv-serie zie je een rechercheur allemaal spannende dingen doen om een moord op te lossen. In het echt moet de recherche ook nog wel eens wat anders doen, zoals nummertjes neerzetten op de plek waar iets gevonden is.

Zoeken naar bewijzen

Rechercheurs moeten proberen te bewijzen dat iemand een moord of een inbraak heeft gepleegd. Soms is dat heel makkelijk. Bijvoorbeeld als de politie ziet dat iemand aan het inbreken is. Die wordt dan op heterdaad betrapt. Maar meestal is het niet zo eenvoudig.

De recherche werkt onder leiding van de officier van justitie. Die zorgt ervoor dat de rechercheurs zich aan de regels houden. Een rechercheur mag bijvoorbeeld niet zomaar iemands telefoon afluisteren. Hij mag ook niet iemand zonder reden in de cel stoppen. En altijd moet hij tegen een verdachte zeggen dat die geen antwoord hoeft te geven op zijn vragen. Iemand slaan om een antwoord te krijgen, mag natuurlijk helemaal niet.
Het onderzoek begint met het ondervragen van getuigen. Dat zijn mensen die misschien iets hebben gezien of gehoord. Tegelijkertijd zoekt de politie naar sporen. Dat kan een wapen zijn of een stuk gereedschap, Maar het kan ook iets zijn wat je niet meteen ziet. Een klein pluisje van een trui kan al een belangrijke aanwijzing zijn. Zo'n pluisje wordt dan goed bekeken door onderzoekers van de politie. Die ontdekken bijvoorbeeld dat dat pluisje van dezelfde wol is gemaakt als de trui van een van de verdachten.
Het bekendste bewijs is de vingerafdruk. Bekijk je vingertoppen maar eens. Dan zie je allemaal golvende lijntjes. Die zijn bij iedereen anders. Door vet en zweet op je vingers laat je een afdruk van die lijntjes achter op alles wat je met je blote handen vastpakt. Heel lang geleden ontdekte iemand dat je die afdrukken zichtbaar kon maken door er fijn poeder overheen te strooien. Tegenwoordig vergelijkt de politie zo'n afdruk met miljoenen andere afdrukken die in de computer worden bewaard. Zo loopt een dader nogal eens tegen de lamp. Maar een slimme moordenaar of dief draagt natuurlijk handschoenen.

Iedereen die een misdaad heeft begaan, moet bij de politie vingerafdrukken laten maken. Die kunnen later nog wel eens nodig zijn om een misdaad op te lossen.

Details en informatie

  • Titel: Speurders van de politie
  • Auteur(s): Annemarie Bon
  • Nummer: jc032
  • Niveau: 1
  • Siso: J 395.72

Video bekijken

Audio luisteren

123movies