Documentatiecentrum

Spionage

Spionage komt overal voor. Niet alleen tussen militairen van verschillende landen. Ook voetbaltrainers spioneren. En veel bedrijven proberen stiekem informatie te krijgen van andere bedrijven. Dat gebeurt niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland. Alleen weet niemand daar veel van, want spionnen vertellen natuurlijk niets over hun werk. Veel spionnen werken voor inlichtingendiensten, zoals de CIA. Sommigen doen levensgevaarlijk werk, maar de meeste spionnen werken gewoon op kantoor. Een spion probeert in het geheim informatie te verzamelen. Hij verzamelt inlichtingen over zijn tegenstander om er zijn voordeel mee te doen.













De beroemdste spion: James Bond, oftewel 007.

Inlichtingendiensten

De bekendste vorm van inlichtingen verzamelen is militaire spionage. Op allerlei manieren proberen landen geheime militaire inlichtingen van andere landen te pakken te krijgen.

Een tweede manier van inlichtingen verzamelen is industriële spionage. Deze spionage heeft te maken met handel en productie. Spionnen proberen bijvoorbeeld te ontdekken hoe een ander bedrijf een product maakt. Industriële spionage kan een ander land veel geld opleveren. Dat kan dan zelf zo'n product maken.

Sommige landen willen graag inlichtingen over wetenschappelijk onderzoek in een ander land. Dan hoeven ze zelf geen kostbaar onderzoek te doen.

Een vierde soort spionage houdt zich bezig met de politiek. Spionnen proberen te weten te komen welke plannen ministers en andere ambtenaren van een ander land maken. Soms proberen spionnen gegevens te verzamelen over het privéleven van een politicus. Met zulke informatie kunnen ze een politicus chanteren.

Vrijwel elk land heeft een eigen inlichtingendienst. Bekende inlichtingendiensten zijn de CIA, de KGB en M16. In Nederland verzamelt de AIVD inlichtingen. De naam is een afkorting van Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. De AIVD houdt ook hackers in de gaten. Deze computerdeskundigen proberen soms aan belangrijke en geheime informatie te komen door in te breken in de computers van het leger, de regering, bedrijven of organisaties.

Inlichtingendiensten maken gebruik van spionagesatellieten om foto's te maken, het telefoonverkeer af te luisteren en in het geheim te communiceren. Ook gebruiken ze onbemande spionagevliegtuigen die op afstand worden bestuurd. De vliegtuigjes kunnen foto's en video-opnamen maken, mobiele telefoons afluisteren en bommen afgooien. De inlichtingendiensten gebruiken de meest moderne apparatuur. Zo is er een videocamera die in een betaalkaart zit en zijn er balpennen met microfoontjes erin.

Een belangrijke taak van inlichtingendiensten is tegenwoordig om informatie te krijgen over mensen die een terroristische aanslag willen plegen. Ze laten verdachte personen observeren of schaduwen door een observatieteam. Ze luisteren bijvoorbeeld gesprekken af. Dat gebeurt met een verborgen microfoon. Die kan bij een inbraak in een huis geplaatst worden. Maar afluisteren kan ook door het aftappen van iemands telefoon.












Het lukt inlichtingendiensten niet altijd om aanslagen door terroristen te voorkomen.

Voor spionnen en observatieteams is een goede communicatie van levensbelang. Ze moeten hun informatie naar hun opdrachtgever of naar elkaar sturen. Dat kan op allerlei manieren. Per radio of mobiele telefoon. Per post of met een koerier. Of via internet. Hoe het ook gebeurt, een spion moet er altijd voor zorgen dat zijn informatie niet onderschept wordt. Daarom maakt hij gebruik van cryptografie of geheimschrift.

Details en informatie

  • Titel: Spionage
  • Auteur(s): Ferry Siemensma
  • Nummer: IC213
  • Niveau: 3
  • Siso: J 399.62
123movies