Documentatiecentrum

Aardolie

Wist je dat jouw sportschoenen zijn gemaakt van aardolie? Net als je pen en duizenden andere producten. Auto's rijden op brandstof die gemaakt is van aardolie. Ook het asfalt waar ze overheen rijden, is een product van aardolie.
Aardolie is een dikke zwarte vloeistof die gewoonlijk diep onder de bodem zit. Op sommige plaatsen komt deze vloeistof aan de oppervlakte.
Aardolie is al vijfduizend jaar bekend. De Romeinen gebruikten al olie om hun baden waterdicht te maken.
In 1853 ontdekte De Canadese geleerde Gesner hoe je uit aardolie geschikte lampenolie kon halen. Daardoor steeg de vraag en raakte de voorraad olie aan de oppervlakte op. In 1859 bedacht de Amerikaan Drake hoe je aardolie uit de bodem kon halen. Hij haalde elke dag 1500 liter aardolie naar boven. Dat zijn ongeveer tien vaten olie. Nu komen er over de hele wereld elke dag meer dan 84 miljoen vaten olie omhoog.


© Bettmann/Corbis

De eerste boortoren werd in 1859 gebruikt in de Verenigde Staten.

Aardolie oppompen en vervoeren

Aardolie is waarschijnlijk ontstaan uit resten van kleine planten en dieren die doodgingen en op de zeebodem terechtkwamen. In de loop van miljoenen jaren zijn ze bedekt met lagen klei en zand. Door de druk van deze lagen veranderde het dode plankton langzaam in aardolie. Ook de hoge temperatuur diep in de aarde speelde daarbij een rol.
Toch is aardolie niet alleen in de zeebodem te vinden, maar ook onder het land. Bij Schoonebeek in Drenthe wordt aardolie opgepompt. Dat betekent dat daar vroeger zee is geweest.
Tegenwoordig hebben we zoveel olie nodig dat aardoliemaatschappijen voortdurend op zoek zijn naar nieuwe olievelden. Als er nieuwe olie is gevonden, wordt die opgepompt en naar een raffinaderij vervoerd. Dat gaat via pijpleidingen of supertankers.

In de raffinaderij worden alle stoffen uit aardolie gehaald. Dat gebeurt door de olie te destilleren. Bij verschillende temperaturen komen verschillende stoffen vrij. Een van de stoffen die door verhitten vrijkomen, is kerosine. Die vloeistof wordt als brandstof gebruikt voor vliegtuigen. Een andere stof die uit aardolie gehaald wordt, is nafta. Deze stof lijkt op benzine. Er worden bijvoorbeeld medicijnen, kleurstoffen en voedingsmiddelen van gemaakt.


© ANP Your Captain Luchtfotografie

De raffinaderijen in het Europoort- en Botlekgebied zijn van ver te zien. In de witte ronde tonnen wordt aardolie opgeslagen.

Nadelen

Aardolie speelt een belangrijke rol in de wereld. Er worden zelfs oorlogen gevoerd om het bezit van oliebronnen. De landen waar aardolie in de bodem zit, kunnen daar enorm veel geld mee verdienen. Toch zijn er in die landen veel mensen die daar niet van meeprofiteren. Bijvoorbeeld boeren in Nigeria. Zij moesten hun grond afstaan voor boortorens. Door lekkages uit de pijpleidingen werden bovendien viswater en vruchtbare stukken land vervuild. De bewoners kwamen in opstand en dreigden met aanslagen.
Het gebruik van aardolie heeft nog een nadeel. Bij verbranding komen er schadelijke stoffen in de lucht. Dat kan gevolgen hebben voor het milieu. Daarom zoekt men naar schonere energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie.
Als we zo veel aardolie blijven gebruiken, raakt die ook een keer op. Dan is er bijvoorbeeld geen diesel of benzine meer. Wetenschappers over heel de wereld zijn daarom op zoek naar stoffen die deze brandstoffen kunnen vervangen. In Europa worden proeven gedaan met biobrandstof als vervanger van benzine. En in Brazilië rijden auto's op alcohol die wordt gemaakt van rietsuiker.

Details en informatie

  • Titel: Aardolie
  • Auteur(s): Ferry Siemensma
  • Nummer: IC310
  • Niveau: 3
  • Siso: J 643.4
123movies