Hoe verleen je goed eerste hulp?

Het menselijk lichaam

Stel je voor dat je een ongeluk ziet gebeuren. Een auto rijdt een persoon aan. Die persoon ligt op de grond en is bijna bewusteloos. Wat doe je dan?

Om goed Eerste Hulp (Bij Ongelukken, ofwel EHBO) te kunnen verlenen, moet je altijd aan de volgende vijf punten denken:

1. Let goed op gevaar! Dit is heel belangrijk, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat jij, de mensen om je heen en het slachtoffer veilig zijn. Daarom moet je eerst goed kijken naar bijvoorbeeld naderend verkeer voor je gaat helpen.

2. Ga na wat er is gebeurd en kijk wat er met het slachtoffer is. Zo kun je bijvoorbeeld vragen waar het slachtoffer pijn heeft. Als je weet wat hem of haar is overkomen, kun je bijvoorbeeld het ambulance-personeel beter vertellen wat er is gebeurd en kun je het slachtoffer ook beter helpen.

3. Stel het slachtoffer gerust en zorg eventueel voor beschutting.Let op, het is niet verstandig om een (zwaargewond) slachtoffer te verplaatsen na een ongeval als je geen EHBO-opleiding of opleiding tot verpleegkundige of arts hebt gedaan! Als het slachtoffer in gevaar is op de plek waar hij of zij ligt mag dat natuurlijk wel. Het verplaatsen van een gewond iemand kan ervoor zorgen dat het slachtoffer nog erger gewond raakt. Zo kan een botbreuk bijvoorbeeld nog erger worden door een verplaatsing. Als het slachtoffer bewusteloos is en op de rug ligt, kan hij of zij stikken. Daarom moet je een bewusteloos slachtoffer op een zij draaien met het gezicht naar de grond. Zo kunnen vloeistoffen uit de mond lopen en kan het slachtoffer niet stikken in zijn of haar tong.

4. Zorg voor professionele hulp. Dat betekent natuurlijk dat je snel je mobieltje pakt en 112 belt. Wat erg belangrijk is om te weten als je deze hulpdienst belt, is in welke straat je bent. Het is ook erg belangrijk om rustig te blijven als je 112 belt. Dan kun je het personeel dat je aan de telefoon hebt goed en duidelijk vertellen wat er is gebeurd.

5. Verleen eerste hulp en help het slachtoffer. Dit kun je beter niet doen als je geen arts of verpleegkundige bent. Als jij ervoor zorgt dat de eerste vier stappen goed zijn doorlopen, dan heb je al heel veel goed gedaan en komt de rest van de hulp vanzelf!

Het is in deze gevallen heel verstandig om volwassenen het werk te laten doen, maar het is wel handig als jij weet wat er precies moet gebeuren!

Bron: Nelleke den Oudern, Het Oranje Kruis

Wil je meer weten over het verlenen van Eerste Hulp Bij Ongelukken? Kijk dan op de site van het Oranje Kruis.

Weet jij ook...

Wat je moet doen als iemand in het water valt?

Wie Unicef heeft opgericht?