Hoe worden bosbranden bestreden?

Dieren en planten
Bosbrand

Een bosbrand kun je bestrijden door het bos nat te spuiten, zodat het hout moeilijker brandt. Omdat bossen heel groot zijn is dat niet altijd mogelijk. Als er een bosbrand is, wordt er ook weleens voor gekozen om een deel van het bos te kappen. Dan kan de brand zich niet verder verspreiden. 

Bosbrand

Als je een bosbrand wil bestrijden, moet je eerst weten hoe een bosbrand ontstaat. Een bosbrand ontstaat niet zomaar. Als de bliksem op een boom inslaat, of als iemand een sigaret op de grond laat vallen, dan vliegt een bos niet meteen in brand. Daar is gelukkig meer voor nodig. Hoe ontstaat een bosbrand?

Drie factoren

Om vuur te laten ontstaan, is er als eerste brandstof nodig. Helaas is hout een goede brandstof! Ten tweede is er ook zuurstof nodig. Zuurstof zit in de lucht. Als het hard waait, gaat vuur sneller branden. Ten derde is er een hoge temperatuur nodig. De hogte temperatuur zorgt voor droogte in een gebied. Dat maakt een bos gevoeliger om in brand te vliegen.

Bestrijding

Helaas is het niet mogelijk om een grote koelkast te bouwen die de temperatuur verandert. Wel een goede manier om een bosbrand tegen te gaan is het natspuiten van een bos. Door het vocht brandt het hout na melijk veel moeilijker. Dit is helaas niet altijd mogelijk omdat bossen ontzettend groot zijn! Tijdens een bosbrand wordt er ook wel eens voor gekozen om een deel te kappen. Dan kan de brand zich niet verder verspreiden. Ook hierbij geldt dat het vaak moeilijk is, omdat bossen zo veel oppervlakte in kunnen nemen.

Verspreiding

Helaas is het vaak te laat om een bosbrand tegen te gaan. Als een bos eenmaal in brand staat, gaat het namelijk supersnel. Als het flink waait kan een bosbrand zich met 60 kilometer per uur verspreiden. Dat is ongeveer anderhalf keer sneller dan een brommer! Toch zijn bosbranden soms ook goed. Als een bos is afgebrand, groeien er vaak weer nieuwe bomen. Dat komt, doordat in dood hout veel voedingsstoffen zitten. Als een boom is afgebrand, zitten deze voedingsstoffen nog steeds in de as. De as voedt de bodem, waardoor er extra vruchtbare grond ontstaat en er snel nieuwe bomen groeien!