Waarom mag je onder de achttien nog niet stemmen?

De maatschappij
Stemmen bij verkiezing

In Nederland ben je volgens de wet vanaf je achttiende volwassen. En als je volwassen bent, wordt er van je verwacht dat je invloed kan/moet uitoefenen op de maatschappij. Dat kun je doen door bijvoorbeeld te stemmen!

Recent

Maar weet je dat het eigenlijk best bijzonder is dat íedereen boven de achttien mag stemmen. In de negentiende eeuw mochten namelijk alleen mannen boven de 25 jaar stemmen, maar alleen als ze 'geschikt én rijk' waren. Pas sinds 1919 mogen vrouwen ook stemmen.

Leeftijd

Het duurde tot na de Tweede Wereldoorlog voor de leeftijd van 25 verlaagd werd naar 23. In de jaren daarop mochten steeds jongere mensen naar de stembus tot ze in 1972 besloten dat een 18-jarige al héél goed mee kon beslissen over de politiek. De afgelopen tien jaar zijn er verschillende voorstellen geweest om jongeren vanaf 16 jaar al stemrecht te geven maar zowel de politiek als het publiek waren hier niet zo positief over.

Achttien

Op je achttiende ben je voor de wet volwassen. We noemen iemand een volwassene als die zonder de hulp van anderen, kan handelen. Als je achttien bent, hoef je niet meer naar school en kan je dus in principe gaan werken en voor jezelf zorgen. Je mag dan zelfs trouwen en een huis kopen. En als je volwassen bent, wordt er dus ook van je verwacht dat je invloed kan en moet uitoefenen op de maatschappij.