Documentatiecentrum

Klimaatverandering

Hou jij ook zo van lekker luieren onder een palmboom? Wie weet kan dat straks gewoon aan de Nederlandse kust. De laatste eeuw is de gemiddelde temperatuur op aarde met ongeveer 1 graad Celsius gestegen. Dat lijkt misschien weinig, maar het is best veel. Gewoonlijk duurt het veel langer voordat de gemiddelde temperatuur zoveel veranderd is. En het ziet ernaar uit dat de temperatuur deze eeuw nog verder omhoog gaat.
Dat het klimaat verandert, is normaal. Dat is altijd zo geweest. Zo weten we dat het in Europa 100 miljoen jaar geleden veel warmer was dan nu. Er liepen dinosaurussen rond en Nederland was een tropische zee. En ‘slechts’ 20 duizend jaar geleden 
was er een ijstijd. Het was zo koud dat sneeuw en ijs niet konden smelten.

Klimaatverandering is een natuurlijke zaak. Maar de snelle verandering van de afgelopen eeuw is toch vooral de schuld van de mens. Door vervuilende fabrieken, auto’s en vliegtuigen komt er te veel CO2 (zeg: see oo twee) in de atmosfeer. CO2 is een gas dat ervoor zorgt dat zonnewarmte niet weg kan. Het werkt als het glas van een broeikas: de zonnewarmte kan er wel in, maar niet uit. Hierdoor stijgt de gemiddelde temperatuur op aarde. En dat heeft weer tot gevolg dat ijskappen smelten en de zeewaterspiegel stijgt. Als gevolg hiervan zou Nederland voor de helft onder water kunnen komen te liggen. Gelukkig kunnen wij dijken bouwen. Voor arme landen is het veel erger. Zij hebben daar geen geld voor.

Door klimaatverandering stijgt niet alleen de zeewaterspiegel. Als er gedurende lange tijd heel veel regen valt, kunnen de rivieren het water niet verwerken, met overstromingen tot gevolg.

IJzig koud of tropisch warm?

Er zijn veel dingen die het klimaat bepalen, zoals temperatuur, neerslag, wind, zeestromen en plantengroei. Alles reageert op elkaar. Het is dus lastig te zeggen hoe het klimaat er in de toekomst uit zal zien. Wetenschappers zijn het dan ook niet altijd met elkaar eens. Wel zijn er een paar theorieën, goede ideeën, waarover bijna niemand meer twijfelt. Bijvoorbeeld over de stand van de aarde. Die staat een beetje scheef naar de zon gericht. De stand verandert voortdurend zodat de zonnestralen steeds net iets anders op de aarde vallen. Die verandering gaat heel langzaam, het duurt wel duizenden jaren. 20 Duizend jaar geleden stond de aarde op zo’n manier naar de zon gericht dat het ijzig koud werd. En over zesduizend jaar staat de aarde weer precies zoals toen. Komt er dan weer een ijstijd?

Voorlopig wordt het alleen maar warmer. Wetenschappers over de hele wereld werken daarom samen om te onderzoeken hoeveel graden de temperatuur deze eeuw zal stijgen. Veel landen hebben afspraken gemaakt om de CO2-gassen te verminderen. Deze afspraken zijn vastgelegd in het verdrag van Kyoto. Dat heet zo omdat de afspraken zijn gemaakt in de Japanse stad Kyoto. In het verdrag staat onder andere hoeveel CO2 een land mag uitstoten. De grootste uitdaging is om te proberen de uitstoot van CO2 te verminderen. Dat kan door het gebruik van schone energie, zoals wind- en zonne-energie.

De klimaatverandering kun je er niet mee tegenhouden, maar voor het milieu is het beter om af en toe de auto te laten staan.

Details en informatie

  • Titel: Klimaatverandering
  • Auteur(s): Martine van Kolfschoten
  • Nummer: IC253
  • Niveau: 4
  • Siso: J 556
123movies