Documentatiecentrum

Rappen

Iets vertellen op de maat van de muziek. Dat is rappen! Verhalen op muziek doorgeven, is al een eeuwenoude traditie. Vroeger, toen er nog geen kranten, telefoons en computers waren, reisden boodschappers rond om nieuws te vertellen. Om de verhalen beter te onthouden, zetten de boodschappers ze op rijm.
In de jaren zeventig van de vorige eeuw gingen jongeren in arme wijken van Amerikaanse steden spontaan feesten organiseren. Zomaar op de hoek van een straat. Een dj (zeg: die-dzjee) draaide platen en een ceremoniemeester praatte het feestje aan elkaar. Zo'n mc (zeg: em-sie) ging steeds meer vertellen over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld over discriminatie of over problemen in de wijk. Vanuit Amerika heeft het rappen zich over de hele wereld verspreid.

Meer dan muziek

Rap is een onderdeel van hiphop. Het is een manier van leven, waar veel jongeren van houden. Zij zijn het eens met de teksten van de rappers. En ze kleden zich vaak hetzelfde als hun idolen, omdat ze hen heel erg bewonderen. Hiphoppers hebben een heel eigen kledingstijl. Ze dragen wijde broeken en grote truien met een capuchon. Vaak dragen ze een pet, maar dan met de klep naar achteren. Want een rapper wil graag de dingen net even anders doen dan 'normaal'.
Bij muziek hoort dans. En bij de hiphoppers is dat breakdance (zeg: breekdens). Letterlijk betekent dit: dansen op een pauze in de muziek. Breakdansers staan op hun hoofd en draaien rondjes. Anderen liggen op hun buik en maken slangachtige bewegingen. In de beginjaren van de hiphop gebeurde dit op straat. Nu kun je in sommige buurthuizen leren breakdancen.
Ook graffiti (zeg: kreh-fih-tie) is een onderdeel van hiphop. Deze verftekeningen zie je op muren, schuttingen of in de metro. De jongeren gebruiken spuitbussen om de tekeningen te maken. Soms zit er een politieke boodschap in verstopt. En meestal zetten ze er een handtekening onder.

Hiphoppers hebben een heel eigen kledingstijl. Ze dragen wijde broeken en grote truien met een capuchon. Veel fans kleden zich vaak hetzelfde als de rappers die ze bewonderen.

Vooral zwarte mannen

De teksten van rappers gaan over verschillende onderwerpen. Vaak zit er een politieke boodschap in. Omdat rappers het over het leven op straat hebben, voelen veel jongeren zich thuis bij de hiphop. Zij herkennen hun eigen leven in de teksten.
De bekendste rappers komen uit grote steden. Daar wonen veel mensen met verschillende religies en culturen, de hiphopwereld is multicultureel. Ook in Nederland. Heel veel rappers zijn zwart. Maar er zijn ook blanke rappers, zoals de Nederlandse groep Osdorp Posse. Zij rappen bovendien in het Nederlands. Ook vertaalden zij Amerikaanse hiphopteksten. Zij deden dat heel letterlijk, zodat er grappige nieuwe woorden ontstonden: dit was het begin van de nederhop, een combinatie van Nederland en hiphop.
De meeste rappers zijn mannen. Dat is niet zo vreemd. In de hiphopwereld gaat het ook een beetje om machogedrag. Dat betekent dat mannen willen laten zien hoe stoer ze zijn. Maar er zijn ook steeds meer vrouwen die rappen over wat zij van de wereld vinden. In het begin deden zij precies hetzelfde als de mannen. Maar later lieten zij zien dat ze niet alleen stoer waren, maar ook juist heel vrouwelijk.
Misschien wil jij later ook rapper worden en dan nog wel de allerbeste. Dan is het een goed idee om al heel vroeg te beginnen. Je moet goed zijn in het schrijven van teksten. En je moet originele onderwerpen kunnen bedenken. Er zijn allerlei wedstrijden waar je aan mee kunt doen. Dat is een goede manier om bekend te worden.

Vrouwelijke rappers zijn stoer en vrouwelijk tegelijk.

Details en informatie

  • Titel: Rappen
  • Auteur(s): Karin Wesselink
  • Nummer: IC270
  • Niveau: 3
  • Siso: J 785.72
123movies