Documentatiecentrum

Suriname

Suriname is een land in Zuid-Amerika. Het is vier keer groter dan Nederland en er wonen 500 duizend mensen. Dat is minder dan in Rotterdam! De meeste mensen wonen in de kuststreek. Het binnenland van Suriname bestaat uit regenwoud. Er zijn bijna geen wegen. De beste manier om er te komen is met een korjaal, dat is een lange boot die is gemaakt van een uitgeholde boomstam.
In 1667 pakte Nederland Suriname af van Engeland. Het werd een kolonie. De Nederlanders waren er de baas. Zij legden plantages aan, grote stukken land waarop zij onder andere koffie verbouwden. Daarvoor waren veel werkkrachten nodig. Daarom werden er slaven uit Afrika gehaald. De mannen, vrouwen en kinderen waren eigendom van de plantagebezitters. De slavernij werd afgeschaft in 1863. Toen werden mensen uit Indonesië overgehaald om te gaan werken in Suriname. Indonesië was ook een Nederlandse kolonie. Van al deze mensen wonen nu nog afstammelingen in Suriname. In 1975 werd het land zelfstandig en kreeg het een eigen regering.

Veel huizen in Paramaribo stammen nog uit de tijd dat Suriname een Nederlandse kolonie was.

Een land in de tropen

Suriname ligt in de tropen, vlak bij de evenaar. Het is er altijd warm en vochtig. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud. Hiervandaan stromen veel rivieren naar de kust. De rivier de Corantijn vormt de grens met Guyana en de Marowijne de grens met Frans Guyana. In het tropisch regenwoud wonen indianen, de inheemse bevolking. Zij zijn de oorspronkelijke bewoners van het land.
De kust van Suriname bestaat uit klei en modder. Dat wordt door de rivieren uit het binnenland meegevoerd en op de kust afgezet. Op deze grond groeien mangrovebomen. Dit zijn bomen die alleen groeien in warme gebieden, waar het water ondiep en zout is.
Achter de mangrovebossen ligt goede landbouwgrond. Hier wordt veel rijst verbouwd. Een ander Surinaams product is kokosnoot. In de kokosnoot zit olie, die verwerkt wordt in zeep en tandpasta. Je kunt de olie ook gebruiken om mee te bakken.

De meeste inwoners van Suriname wonen op de vlakke kuststrook. Daar is het leven makkelijker dan in het regenwoud. Aan de kust ligt ook de hoofdstad: Paramaribo. Je ziet er lage houten huizen. Veel van die huizen stammen nog uit de tijd dat Suriname een Nederlandse kolonie was. In die tijd werden ook de plantages aangelegd.

Voordat Suriname in 1975 zelfstandig werd, vertrokken veel inwoners naar Nederland. Zij hadden er niet zo veel vertrouwen in dat het goed zou gaan. Sommige mensen waren bang dat één bevolkingsgroep de andere zou gaan overheersen.
Het ging ook niet zo goed: er kwam meer werkloosheid en armoede. Mensen waren ontevreden over de regering. In 1980 was er een staatsgreep, het leger zette toen de regering af. Maar ook over de nieuwe militaire regering waren mensen ontevreden. Nu is er weer een gekozen regering, maar Suriname is nog steeds een arm land. Suriname heeft niet veel industrie.
Toerisme kan zorgen voor een nieuwe bron van inkomsten. Suriname heeft geen mooie witte stranden, maar wel veel regenwoud. Toeristen willen dit graag zien. Dat gaat echter niet zo makkelijk. Het regenwoud is dichtbegroeid en er zijn geen wegen en campings. Maar tegenwoordig komen er steeds meer bedrijfjes die zich richten op toeristen. De inwoners van de dorpen kunnen er ook van profiteren. Zij maken beeldjes van houtsnijwerk die ze aan de toeristen kunnen verkopen.

In het binnenland leven de mensen op de manier zoals ze dat al honderden jaren doen.

Details en informatie

  • Titel: Suriname
  • Auteur(s): Jakob van Sonderen
  • Nummer: IC252
  • Niveau: 3
  • Siso: J Suriname 991
123movies