Waarom is het spel Fortnite zo populair?

De maatschappij
Fortnite

350 miljoen mensen
Games zijn altijd leuk om te spelen, vooral als ze gratis zijn, toch?! Het is dan ook niet zo gek dat het spel Fortnite door meer dan 350 miljoen spelers wordt gespeeld over de hele wereld!

Hoe werkt het spel?
Honderd spelers worden tegelijk op een eiland gezet. Deze spelers nemen het tegen elkaar op. De bedoeling is dat jij als enige overblijft op het eiland. Om dit voor elkaar te krijgen, verzamel je zoveel mogelijk materialen. Deze liggen verspreid over het eiland en zijn handig voor als je in gevecht gaat met een van je tegenspelers. Ze bieden je ook bescherming tegen obstakels. Hoe betere materialen je hebt, hoe groter de kans dat je wint. De winnaar krijgt de titel ‘Victory Royale’, de royale overwinning.

Lees ook: Wat was het eerste computerspel?

Beroemdheden
Niet alleen jongeren spelen het spel, ook is het spel bekend onder een aantal beroemdheden. Wie weet speel jij al een tijdje tegen een van hen! Nu vraag jij je vast af wie die beroemdheden zijn? Rappers Drake en Travis Scott spelen het en ook de bekende Amerikaanse Footballspeler Juju Smith-Schutser is gek op het spel. Maar hoe kan het dat Fortnite zo populair is dat zelfs beroemdheden het spelen?

Kwaliteit
Fortnite is makkelijk te spelen. Je kunt het gratis downloaden en de kwaliteit is ook nog eens goed! Zo loopt het spel bijvoorbeeld niet vast en heb je geen haperingen.

Leren
Zo’n spel is natuurlijk ontzettend vet en je leert er ook nog eens van. Zeg dat maar eens tegen je juf of meester. Ze geloven je vast niet. Toch is het zo! Van gamen leer je beter Engels, ga je beter om met je verlies, word je creatiever en je reactievermogen gaat erop vooruit. Je reactievermogen is de snelheid waarmee je reageert, bijvoorbeeld dat je meteen weet welk materiaal je nodig hebt in een gevecht.

Verslaving
Nu klinkt het alsof gamen een groot paradijs is. Maar…er zitten gevaren aan een spel als Fortnite. Steeds meer kinderen zitten teveel uren achter elkaar het spel te spelen. Zij zijn verslaafd aan het spel. Als je verslaafd bent, heb je geen zin in school, let je niet meer goed op in de les, slaap je slecht en luister je niet meer goed naar je ouders. Ook kun je hoofdpijn of geïrriteerde ogen krijgen als je teveel games speelt. Niet echt gezond dus!

Afstandelijk
Jan Willem Poot, oprichter van jongerenkliniek Yes We Can Clinics, ziet wekelijks jongeren met een gameverslaving binnen komen. Deze jongeren zijn tussen de 13 en 23 jaar en maken vaak een gesloten en afstandelijke indruk. Sommigen hebben jarenlang alleen in hun kamer geleefd. Het kan zover gaan dat ze hun kamer niet meer uit komen om te eten, te douchen of om naar het toilet te gaan. Ook hebben ze bijna geen contact meer met de buitenwereld. Er worden online vrienden gemaakt, alles wordt online gedeeld en de gamer wilt zijn emoties niet tonen. Dit doet hij/zij door te blijven gamen.  

Tips
Spreek met jezelf en je ouders af hoe lang je mag gamen;
Ga elke dag minimaal 1 uur naar buiten (buiten je school om) om te spreken of in contact te blijven met anderen;
Blijf in contact met familie, vrienden, je ouders en het gezin;
Zorg dat je minimaal 3 dagen per week helemaal niet gamet;
Praat met je ouders over problemen die je hebt als je niet lekker in je vel zit;
Blijf naar school gaan en je hobby’s uitvoeren.

Denk je dat jij of iemand uit jouw omgeving wel eens gameverslaafd zou kunnen zijn? Veel medewerkers van Yes We Can Clinics, hebben soortgelijke situaties meegemaakt waardoor ze je zullen begrijpen en kunnen adviseren. Neem gerust contact met hen op voor vragen en advies. Op hun website vind je de contactgegevens.

 

Bronnen: SolutionS, Yes We Can Clinics

Wist je ook dat...

Jongeren zich op sociale media soms zich ook anders of gelukkiger voordoen dan dat zij in werkelijkheid zijn?
 

Je lichaam ziek kan worden als je verslaafd bent aan drugs en je stopt met het gebruiken ervan?