Zoek op trefwoorden canon

  • Plaatje De slag bij Waterloo
    schooltv.nl
    De slag bij Waterloo

    Napoleon voert veel oorlogen. Hij wil heel Europa veroveren. Echter in 1815 wordt hij in de 'Slag bij Waterloo' verslagen. Als je meer wilt weten bekijk je de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is de Slag bij Waterloo?
    jeugdjournaal.nl
    Wat is de Slag bij Waterloo?

    In 2015 vochten 180.000 soldaten tijdens de Slag bij Waterloo. De veldslag wordt daarom in 2015 groot herdacht. Maar wat is de Slag bij Waterloo precies? Vocht Nederland mee? En hoe wordt dat herdacht? Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal waarin deze drie vragen worden beantwoord.

    x
  • Plaatje Afschaffing slavenhandel
    schooltv.nl
    Afschaffing slavenhandel

    Vroeger werd er gehandeld in slaven. In 1814 werd de handel in slaven afgeschaft. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Amsterdam groeit
    schooltv.nl
    Amsterdam groeit

    Amsterdam is gebouwd op palen. In de loop der jaren is het dorp aan de Amstel uitgegroeid tot wereldstad. "Aan de Amsterdamse grachten..." Bekijk hier de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Armoede in de Gouden Eeuw
    schooltv.nl
    Armoede in de Gouden Eeuw

    In de Gouden Eeuw ging het erg goed met Nederland. Veel mensen waren rijk. Maar niet iedereen had het zo goed. Veel mensen, ook kinderen, moesten hard werken en verdienden bijna niets. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Arnhem, september 1944
    schooltv.nl
    Arnhem, september 1944

    In 1944 was Jan Eykelhoff 24 jaar. Hij hoorde bij een Nederlandse verzetsgroep en maakte de slag om Arnhem mee. Luister naar zijn verhaal in de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bevrijdingsdag
    schooltv.nl
    Bevrijdingsdag

    Met het aansteken van het bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei begint Bevrijdingsdag. Wij vieren dan dat je in Nederland vrij kunt leven. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bijbel
    schooltv.nl
    Bijbel

    De bijbel bestaat uit het oude testament en het nieuwe testament. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bommen op Rotterdam
    schooltv.nl
    Bommen op Rotterdam

    Luchtalarm! Duitse bommenwerpers bestoken de binnenstad van Rotterdam. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Napoleon Bonaparte - keizer van Frankrijk
    surfspin.nl
    Napoleon Bonaparte - keizer van Frankrijk

    200 jaar geleden was Frankrijk een keizerrijk. De keizer heette Napoleon Bonaparte. Hij veroverde een groot deel van Europa. In zijn tijd is Nederland zelfs even een stukje van Frankrijk geweest. Door Napoleon is er veel veranderd, ook bij ons. Daarom is hij belangrijk voor de Nederlandse geschiedenis....

    x
  • Plaatje Wie is Napoleon?
    schooltv.nl
    Wie is Napoleon?

    Napoleon leefde in 1800, dus ongeveer 200 jaar geleden. Wil je wat meer weten over Napoleon Bonaparte? Bekijk dan het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bonifatius
    schooltv.nl
    Bonifatius

    Bonifatius werd bij Dokkum vermoord, maar wie is hij eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bonifatius bij Dokkum vermoord
    schooltv.nl
    Bonifatius bij Dokkum vermoord

    Bonifatius bij Dokkum vermoord. Waarom eigenlijk? Bonifatius vond dat de Germanen niet meer in hun eigen goden moesten geloven, maar in Jezus. Niet alle Germanen waren het met hem eens... Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De bouw van een hunebed
    schooltv.nl
    De bouw van een hunebed

    Hunebedbouwers bouwden met enorme stenen hun graven. Hoe dat precies ging, weten we niet. In die tijd kon men nog niet schrijven. Maar we denken dat het zo ging... Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een brug te ver
    schooltv.nl
    Een brug te ver

    Op 6 juni 1944 landden de Amerikaanse, Engelse en Canadese troepen aan de Franse kust. De Engelse generaal Montgomery maakte een plan om ook Nederland snel te bevrijden om daarna Duitsland binnen te vallen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Buitenhuizen
    schooltv.nl
    Buitenhuizen

    Grote statige huizen in de natuur. Aan de rivier de Vecht, tussen Amsterdam en Utrecht, zie je deze mooie, statige huizen staan. Sommige lijken wel paleizen. Vroeger waren dit de buitenhuizen van steenrijke kooplui. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe zing je een canon?
    schooltv.nl
    Hoe zing je een canon?

    Samen zingen is nog leuker met een canon. Je zingt dan allemaal dezelfde melodie, maar je begint op een ander moment. Vajèn legt uit waar een canon aan moet voldoen. En ze laat zien dat je ook in je eentje een canon kunt zingen! Bekijk het filmpje van Méér Muziek in de Klas op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Crisis in Nederland
    schooltv.nl
    Crisis in Nederland

    In 1929 ontstaat er crisis in Amerika. Door deze crisis op de beurs in Amerika, komt de handel in Nederland stil te liggen. Bedrijven moeten sluiten en werknemers worden ontslagen. Wil je meer informatie bekijk dan het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De route van de VOC
    schooltv.nl
    De route van de VOC

    De schepen van de VOC voeren heen en weer naar Azië. Maar welke route namen ze? En welke gevaren kwamen ze tegen? Deze clip van Schooltv.nl geeft je het antwoord.

    x
  • Plaatje De Stijl
    schooltv.nl
    De Stijl

    Honderd jaar geleden vinden sommige kunstenaars dat het niet meer nodig is om precies de werkelijkheid af te beelden in hun kunstwerken. Ze vormen een groep: de Stijl. Wil je daar wel eens meer van weten? Bekijk dan het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Quiz De Stijl
    quizzen.yurls.net
    Quiz De Stijl

    Wat weet jij van kunststroming De Stijl? Speel de quiz.

    x
  • Plaatje De VOC in Batavia
    schooltv.nl
    De VOC in Batavia

    De VOC in Batavia: een gevecht om specerijen. De VOC bracht Nederland grote rijkdom. We zijn trots op het succes van deze wereldwijde onderneming. Maar is die trots terecht? In deze clip van Schooltv.nl zie je hoe de VOC de bevolking van een heel eiland doodde ter bescherming van de handel.

    x
  • Plaatje Willem Drees
    schooltv.nl
    Willem Drees

    Willem Drees is een heel belangrijke minister-president geweest in Nederland. Veel Nederlanders vinden hem zelfs de beste minister-president van de afgelopen 100 jaar. Als je meer over hem wilt weten bekijk je de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Eise Eisinga
    schooltv.nl
    Eise Eisinga

    In het Friese Franeker kun je het oudste nog werkende planetarium ter wereld zien. Hij werd aan het einde van de achttiende eeuw gebouwd door Eise Eisinga. Wil je daar wel eens meer van weten? Bekijk dan het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Erasmus
    schooltv.nl
    Erasmus

    Erasmus wilde weten hoe het christendom en de kerk begonnen waren. Erasmus leefde 500 jaar geleden. In die tijd is hij al een beroemdheid. Zijn boeken worden veel verkocht en gelezen. Wil je meer weten over Erasmus? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Februaristaking
    schooltv.nl
    Februaristaking

    In februari 1941 wordt er voor het eerst door een grote groep mensen geprotesteerd tegen de bezetting van de Duitsers in Nederland. Sinds mei 1940 zijn ze bij ons de baas. Waarom nu dat protest? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Floris de Vijfde
    schooltv.nl
    Floris de Vijfde

    Floris V, de man die het Muiderslot liet bouwen was een belangrijk man in zijn tijd. Kijk maar naar de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Floris V vermoord
    schooltv.nl
    Floris V vermoord

    Door wie en waarom werd Floris V in 1296 werd vermoord? Je kunt het bekijken in deze clip van Schooltv.nl. Met werkblad.

    x
  • Plaatje Het dagboek van Anne Frank
    schooltv.nl
    Het dagboek van Anne Frank

    Tijdens haar verblijf in het Achterhuis schreef Anne haar belevenissen op in een dagboek. Bekijk hier het fimpje van Schooltv.nl over het dagboek van Anne Frank. Met kennistest en werkblad.

    x
  • Plaatje De Franse tijd
    schooltv.nl
    De Franse tijd

    In 1795 valt het Franse leger Nederland binnen. Hoera, de Fransen zijn in 't land! Nu zijn we voor altijd verlost van de regenten en de stadhouder! Leve de vrijheid! Maar dat liep toch anders. Wil je daar wel eens meer van weten? Bekijk dan het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vincent van Gogh
    schooltv.nl
    Vincent van Gogh

    De schilderijen van Vincent van Gogh zijn nu veel geld waard. Maar toen hij ze maakte, wilde niemand ze hebben. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vincent, de kunstschilder
    schooltv.nl
    Vincent, de kunstschilder

    De schilderijen van Vincent van Gogh zijn wereldberoemd. Maar wat schilderde hij eigenlijk? In de clip van Schooltv.nl kun je dat zien.

    x
  • Plaatje Grachtenhuizen ; Bouwplaten
    norbtach.nl
    Grachtenhuizen ; Bouwplaten

    Hier vind je bouwplaten van grachtenhuizen. Je kunt de huizen printen in A4 formaat.

    x
  • Plaatje De Grondwet
    schooltv.nl
    De Grondwet

    De Grondwet is de basis voor heel veel wetten. De Grondwet is geen dik boek. Maar wat er in staat is de basis voor heel veel andere wetten waar alle Nederlanders zich aan moeten houden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hugo de Groot
    schooltv.nl
    Hugo de Groot

    Hugo de Groot was een belangrijk politicus en geleerde. Hij leefde in de 17e eeuw. In 1619 wordt hij gevangen gezet. Zijn vrouw bedenkt een manier om hem te laten ontsnappen... Bekijk bij Schooltv.nl het filmpje over zijn ontsnapping in de boekenkist.

    x
  • Plaatje Handel in slaven
    schooltv.nl
    Handel in slaven

    Mensen te koop! Nederlandse kooplieden handelden vroeger in mensen. Dat vond men heel gewoon toen. Ze haalden die mensen uit Afrika. Wil je daar wel eens meer van weten? Bekijk dan het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Heren 17
    schooltv.nl
    Heren 17

    Heren 17: het bestuur van de VOC. De VOC was een bedrijf met vestigingen over de hele wereld. Het had honderden schepen en tienduizenden werknemers. Hoe werd zo'n wereldwijd bedrijf bestuurd? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De tijd van de Hunebedden (1)
    schooltv.nl
    De tijd van de Hunebedden (1)

    Een hunebed is een stenen grafheuvel. Deze grote stenen kwamen vooral in Nederland voor in de provincie Drenthe. Ook zijn ze te vinden in Denemarken en Duitsland. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De tijd van de Hunebedden (2)
    schooltv.nl
    De tijd van de Hunebedden (2)

    Een hunebed is een stenen grafheuvel. Deze grote stenen kwamen vooral in Nederland voor in de provincie Drenthe. Ook zijn ze te vinden in Denemarken en Duitsland. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat zijn hunebedden?
    schooltv.nl
    Wat zijn hunebedden?

    In Drenthe zie je vaak grote hopen met stenen: de hunebedden. Ze liggen daar al duizenden jaren. Waarschijnlijk waren het de graven van belangrijke mensen uit het dorp. We weten het alleen niet zeker. Bekijk het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Christiaan Huygens
    schooltv.nl
    Christiaan Huygens

    De beroemde Nederlandse uitvinder Christiaan Huygens leefde in de 17e eeuw. We mogen best trots op hem zijn, want hij heeft een heleboel belangrijke uitvindingen gedaan. In dit clipje van Schooltv.nl zie je welke.

    x
  • Plaatje Christiaan Huygens
    canonvannederland.nl
    Christiaan Huygens

    Christiaan Huygens is geboren in 1629. Zijn vader wilde dat Christiaan een baan in de politiek zou krijgen. Hij moest in Leiden en Breda rechten studeren. Maar Christiaan wilde liever rekenen en de sterren onderzoeken. Hij bouwde kleine machines. En hij keek naar interessante dingen in de natuur. Lees...

    x
  • Plaatje Jacob gaat varen
    schooltv.nl
    Jacob gaat varen

    Jacob vaart als scheepsjongen mee op een schip van de VOC. Maar is het leven op een VOC-schip wel zo fijn? Bekijk het filmpje van Schooltv.nl maar eens.

    x
  • Plaatje Aletta Jacobs
    schooltv.nl
    Aletta Jacobs

    Aletta Jacobs was de eerste vrouwelijke student. Honderdvijftig jaar geleden konden alleen jongens studeren aan een universiteit. Aletta Jacobs bracht daar verandering in. Zij heeft studeren voor meisjes mogelijk gemaakt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Karel de Grote
    schooltv.nl
    Karel de Grote

    Karel de Grote leefde zo'n 1300 jaar geleden. Hij was koning van het Frankische rijk. Karel voerde tijdens zijn leven veel oorlogen. De Saksen waren zijn grootste tegenstanders. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Karel de Grote en onderwijs
    schooltv.nl
    Karel de Grote en onderwijs

    Karel de Grote vond het belangrijk dat kinderen naar school gingen. Nou ja... jongens dan. Daarom liet hij scholen bouwen en monniken werden de meesters. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Karel V
    schooltv.nl
    Karel V

    Karel V wordt ruim 500 jaar geleden geboren. Hij wordt de baas over een enorm groot rijk, waar ook ons land bij hoort. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kinderarbeid in Nederland
    schooltv.nl
    Kinderarbeid in Nederland

    Nu zijn er regels in ons land die kinderarbeid verbieden. Vroeger was dat niet zo. Kinderen werkten lange dagen in vieze, stinkende fabrieken. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Koning Willem I
    schooltv.nl
    Koning Willem I

    Onze eerste koning was koning Willem I, hij regeerde van 1813 tot 1840 over het grote koninkrijk Nederland. Wil je meer weten over deze Koning? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Koning Willem I verliest België
    schooltv.nl
    Koning Willem I verliest België

    In 1813 is Willem I koning geworden van Nederland. België hoort in die tijd ook bij ons land. En Brussel is de hoofdstad. Maar Koning Willem I verliest een deel van zijn koninkrijk. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een koude, hongerige winter
    schooltv.nl
    Een koude, hongerige winter

    Tulpen, suikerbieten en waterige soep. In de hongerwinter tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten de inwoners uit de steden in het noorden en westen van ons land op hongertocht om aan voedsel te komen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Leven in een kasteel
    schooltv.nl
    Leven in een kasteel

    Als er niet gevochten werd ging het leven op het kasteel er meestal rustig aan toe. Er werd gewoond, geleefd en plezier gemaakt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Luchtalarm! 14 mei 1940
    schooltv.nl
    Luchtalarm! 14 mei 1940

    Een interview met Gerard Martens. Hij maakte op 14 mei 1940 het bombardement in Rotterdam mee. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland in oorlog
    schooltv.nl
    Nederland in oorlog

    Er was paniek en totale ontreddering in Nederland na de inval van Duitse legers in mei 1940. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederlanders in Nederlands-Indië
    schooltv.nl
    Nederlanders in Nederlands-Indië

    Sommige Nederlanders trokken naar Nederlands-Indië om daar te leven en te werken. Als je meer wilt weten bekijk je de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederlands-Indië
    schooltv.nl
    Nederlands-Indië

    Vroeger was Indonesië een kolonie van Nederland. Nederlands-Indië heette het toen. De Nederlandse macht was erg groot. Veel Indonesiërs leden honger omdat ze geen rijst mochten verbouwen. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederlands-Indië wordt Indonesië
    schooltv.nl
    Nederlands-Indië wordt Indonesië

    In 1945 roepen de Indonesiërs Soekarno en Hatta de onafhankelijkheid uit. Indië moet vrij! Na vier jaar vechten met de Nederlanders is Indonesië in 1949 eindelijk een onafhankelijke staat. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Onderduiken
    schooltv.nl
    Onderduiken

    Het is oorlog. De Duitsers zijn de baas in ons land. Op een vroege ochtend vertrekt de familie Frank naar een geheim adres. Waarom? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met kennistest en werkblad.

    x
  • Plaatje Oorlogsmonumenten
    schooltv.nl
    Oorlogsmonumenten

    In vrijwel elke plaats in Nederland staan oorlogsmonumenten. Zij herinneren aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Op het schip
    schooltv.nl
    Op het schip

    Vroeger werd er in slaven gehandeld. De slaven werden in schepen over de oceaan vervoerd. Een vreselijke reis. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Op stoom
    schooltv.nl
    Op stoom

    De stoommachine bracht de machines in de fabrieken in beweging en stopte nooit. Voor de stoommachines waren steenkool en ijzererts nodig. Met de uitvinding van de stoomlocomotief konden die snel en goedkoop naar de fabrieken worden gebracht. Bekijk het filmpje van Schooltv.nl over de stoommachine en...

    x
  • Plaatje Het geheim van Rembrandt
    schooltv.nl
    Het geheim van Rembrandt

    Waarom is Rembrandt zo'n beroemd schilder geworden? Wat was zijn geheim? Vooral nieuw en anders was zijn manier van kijken en het gebruik van licht. In deze clip van Schooltv.nl kun je dat bekijken.

    x
  • Plaatje Het leven van Rembrandt
    schooltv.nl
    Het leven van Rembrandt

    Het leven van Rembrandt ging niet over rozen. Als schilder had Rembrandt veel succes. In de rest van zijn leven had hij minder geluk... Bekijk de clip van Schooltv.nl over zijn leven.

    x
  • Plaatje Rembrandt, een beroemd schilder
    schooltv.nl
    Rembrandt, een beroemd schilder

    Rembrandt Harmenszoon van Rijn wordt geboren in 1606 in Leiden. Hij zou een beroemd schilder worden... Als je meer wilt weten over Rembrandt bekijk je de clip van Schooltv.nl. Met werkblad en webpad.

    x
  • Plaatje Alle wegen leiden naar Rome
    schooltv.nl
    Alle wegen leiden naar Rome

    De Romeinen hadden een enorm leger met goed getrainde soldaten. Ze veroverden het ene naar het andere gebied in Europa. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Romeinen in ons land
    schooltv.nl
    Romeinen in ons land

    De Romeinen brachten veel spullen naar ons land die we hier nog niet kenden. Perziken, druiven en kippen bijvoorbeeld. Maar ook spiegels, messen, lepels en glas. En wat ook nieuw was: geld! Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met quiz en werkbladen.

    x
  • Plaatje Het Romeinse Rijk
    schooltv.nl
    Het Romeinse Rijk

    De Romeinen kwamen oorspronkelijk uit Rome. De keizers van Rome wilden het Romeinse Rijk zo groot mogelijk maken. Daarom veroverden ze grote delen van Europa en Noord-Afrika. Als je meer wilt weten bekijk je de clip van Schooltv.nl. Met quiz en werkbladen.

    x
  • Plaatje Ruim baan voor de VOC
    schooltv.nl
    Ruim baan voor de VOC

    Peper, het staat in iedere keuken. Maar wist je dat peper 300 jaar geleden bijna niet te betalen was? Handelaren vochten erom en voeren massaal naar Indië om peper en andere specerijen in te kopen. Totdat de handel op Indië zo'n chaos werd dat de handelaren verplicht werden om samen te werken; de geboorte...

    x
  • Plaatje Michiel de Ruyter
    schooltv.nl
    Michiel de Ruyter

    Michiel de Ruyter zorgde ervoor dat de Nederlandse vloot de 4 daagse zeeslag tegen Engeland won. Snellere schepen, beter getrainde mannen en linievaren. Benieuwd hoe dat eruit zag? Bekijk dan deze clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Annie M.G. Schmidt
    schooltv.nl
    Annie M.G. Schmidt

    Een schrijfster die dingen zei die in haar tijd eigenlijk niet mochten, dat was Annie M.G. Schmidt. Je kent haar vast van Abeltje, Minoes of Jip en Janneke. Wil je meer over haar weten bekijk dan het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Slaven op onze plantages
    schooltv.nl
    Slaven op onze plantages

    Niet zo heel lang geleden werkten er Afrikaanse slaven op de Nederlandse plantages. Ze werkten heel erg hard maar kregen niets betaald. En als ze protesteerden, volgde er een vreselijke straf... Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Specerijen uit Indië
    schooltv.nl
    Specerijen uit Indië

    De handel op Indië heeft Nederland grote welvaart gebracht. Maar hoe is die handel eigenlijk begonnen? Er wordt over verteld in het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spinoza
    schooltv.nl
    Spinoza

    Spinoza is een beroemde filosoof, een van de belangrijkste van Nederland. Spinoza was zo wijs, dat de boeken met zijn ideeën nu nog gelezen worden. Wil je meer weten over Spinoza? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Srebrenica
    schooltv.nl
    Srebrenica

    Nederland stuurde soldaten naar dit oorlogsgebied op de Balkan. Nederlandse soldaten moeten de Bosniërs tegen de Serviërs beschermen. Hoe dat verliep kun je zien in het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Staakt! Staakt!
    schooltv.nl
    Staakt! Staakt!

    Staakt! Staakt! Stond er op de pamfletten. En driehonderdduizend Amsterdammers legden het werk neer in februari 1941. Midden in de Tweede Wereldoorlog. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Welkom bij de Romeinen
    zapp.nl
    Welkom bij de Romeinen

    In 'Welkom bij de Romeinen"ontvangt tv-presentatrice Dorine Goudsmit in haar studio Romeinse gasten ‘die al eeuwen dood zijn’, zoals Nero, Caesar en Augustus. Samen met hen kijkt zij terug op de hoogte- en dieptepunten uit ‘hun’ tijd. Hier kun je alle afleveringen bekijken.

    x
  • Plaatje Werkloosheid en armoede in de jaren dertig
    schooltv.nl
    Werkloosheid en armoede in de jaren dertig

    In de jaren dertig van de twintigste eeuw is ons land in crisis. Veel mensen zijn werkloos en daardoor erg arm. De regering wil de mensen weer aan het werk krijgen en bedenkt allerlei projecten die veel werk opleveren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zwarte donderdag
    schooltv.nl
    Zwarte donderdag

    Grote paniek op Wall Street op 24 oktober 1929. Het begin van de wereldwijde crisis in de jaren dertig. Als je meer wilt weten bekijk je de clip van Schooltv.nl.

    x