Zoek op trefwoorden gas

  • Plaatje Aardbevingen door gasboringen
    schooltv.nl
    Aardbevingen door gasboringen

    In Groningen wordt naar gas geboord. Dat zorgt voor aardbevingen in de omgeving. Stoppen met boren is geen oplossing, want aardgas is heel belangrijk voor Nederland. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Aardgas in de tuin
    schooltv.nl
    Aardgas in de tuin

    In Slochteren wordt in de jaren 60 een enorme gasbel aangetroffen. Dat levert een hoop geld op. Dat geld gaat allemaal naar de staat, niet naar de mensen in Groningen die er bovenop wonen… Bekijk het filmpje van Welkom in de jaren 60 op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ontstaan van aardgas
    schooltv.nl
    Ontstaan van aardgas

    Van plant naar steenkool naar aardgas. Aardgas is ongeveer 300 miljoen jaar geleden al ontstaan. Wil je daar wel eens meer van weten? Bekijk dan het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Opsporen van aardgas
    schooltv.nl
    Opsporen van aardgas

    Je kunt aan de oppervlakte niet zien of er diep in de grond aardgas zit. Men heeft na jarenlang onderzoek wel een vermoeden, maar dat is niet genoeg. Daarom voert men seismologisch onderzoek uit. Dat is onderzoek dat met geluidsgolven werkt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Transport van aardgas
    schooltv.nl
    Transport van aardgas

    Om het gas bij alle huishoudens te laten komen, is er in Nederland een netwerk van leidingen aangelegd: 11.500 kilometer in totaal. Vanuit deze hoofdleidingen komt het in kleine leidingen terecht. Door elke straat loopt wel een gasleiding, die het aardgas bij jou thuis brengt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Aardgasveld van Groningen
    wikikids.nl
    Aardgasveld van Groningen

    Informatie over het aardgasveld van Groningen uit Wikikids, de online encyclopedie voor en door kinderen.

    x
  • Plaatje Aardgaswinning in Nederland
    schooltv.nl
    Aardgaswinning in Nederland

    Waar komt het gas in ons fornuis vandaan? In Nederland is veel aardgas te vinden; op land en in de zee. We hebben boorplatforms en boortorens nodig om het kostbare gas uit de bodem te halen. Geen gemakkelijke klus, maar goed voor de economie van Nederland. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoeveel kun je besparen bij het koken?
    schooltv.nl
    Hoeveel kun je besparen bij het koken?

    Elke dag wordt er gekookt met water, gas en elektriciteit. Je kunt bij elkaar wel 137 euro per jaar besparen! Maar hoe? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gas
    hetklokhuis.nl
    Gas

    Dolores ontdekt dat Nederland het gasknooppunt van Europa is. Verder gaat ze kijken hoe nieuwe gaspijpleidingen worden gelegd. Het is vooral een kwestie van lassen, graven of boren. En uiteindelijk komt het gas door de buizen bij de huizen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Drie vragen over het gas in Groningen
    jeugdjournaal.nl
    Drie vragen over het gas in Groningen

    Waarom wordt er naar aardgas geboord? Waarom zijn de inwoners van Groningen boos? Gaan de gasboringen nu stoppen? Het Jeugdjournaal geeft antwoord op drie vragen over het gas in Groningen. Bekijk het filmpje. (Dit is een bericht van 20 april 2017)

    x
  • Plaatje Gas wil eruit
    schooltv.nl
    Gas wil eruit

    Gas is behoorlijk ongrijpbaar. Toch heb je er dagelijks mee te maken. Lekker gas geven op je brommer, maar ook je plakje cake zit er vol mee. Proef je dat dan en is dat vies of juist lekker? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vensterplaat de gasbel
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat de gasbel

    Op deze plaat over de gasbel is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Groningers protesteren met fakkeltocht tegen problemen
    jeugdjournaal.nl
    Groningers protesteren met fakkeltocht tegen problemen

    In Groningen was een grote fakkeloptocht om te protesteren tegen de gaswinning. In Groningen wordt aardgas uit de grond gehaald en dat veroorzaakt aardbevingen. Mensen in Groningen willen dat het stopt. Bekijk het nieuwsbericht en het filmoje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 16...

    x
  • Plaatje Kolen en gas
    canonvannederland.nl
    Kolen en gas

    Voor warmte in je huis en om eten te koken is brandstof nodig. Nederland gebruikte in de loop van de tijd verschillende brandstoffen. Eerst hout en turf, daarna steenkool en aardgas. Nu wordt steeds meer gebruik gemaakt van wind-, waterstof- en zonne-energie. Lees meer over kolen en gas op de site van...

    x
  • Plaatje Kolen en gas
    schooltv.nl
    Kolen en gas

    Tijdens de industriële revolutie wordt steenkool een belangrijke brandstof in Nederland. In Limburg worden talloze mijnen geopend om steenkool te winnen uit de bodem. In 1959 komt daar nog een fossiele brandstof bij. Groningen blijkt boven op een enorme aardgasbel te zitten. Wanneer steenkool winnen...

    x
  • Plaatje Kolen en gas
    hetklokhuis.nl
    Kolen en gas

    Mensen gebruiken heel veel energie: om warm te blijven, op vakantie te gaan of om je laptop op te laden. Daar is brandstof voor nodig. Waar komt al die brandstof vandaan? Janouk gaat op reis door de geschiedenis en ontdekt de gevolgen van het gebruik van steenkolen en aardgas. Zit de toekomst in groene...

    x
  • Plaatje Ondergronds transport
    hetklokhuis.nl
    Ondergronds transport

    Bij Rotterdam liggen pijpleidingen voor transport van bijvoorbeeld gassen. Maurice vliegt met een controlevlucht over de buisleidingenstraat. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Record: nog nooit werden spullen in één jaar tijd zo veel duurder
    jeugdjournaal.nl
    Record: nog nooit werden spullen in één jaar tijd zo veel duurder

    Als je iets koopt in een winkel is de kans groot dat het een stuk duurder is dan vorig jaar. Met een moeilijk woord noem je dat inflatie. Nooit eerder was de inflatie zo hoog als nu: 12 procent. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Waarom laten we scheten?
    schooltv.nl
    Waarom laten we scheten?

    Een scheet is een mengsel van gassen. Het grootste deel is lucht die we inademen. Het andere deel komt door bacteriën in je dikke darm. Die verteren ons voedsel tot poep, waarbij allerlei gassen vrijkomen. Die gassen moeten je lichaam uit. Dit doen ze als een scheet. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal...

    x
  • Plaatje Straatputten
    schooltv.nl
    Straatputten

    Als je over straat loopt kom je allerlei putten tegen. In sommige van deze putten komt ons water. Maar er zijn ook putten met gas of putten waar juist water uitkomt voor de brandweer. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x