Zoeken: slavernij

Ik zoek informatie voor groep:
4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Regering zegt sorry voor slavernij:
    jeugdjournaal.nl
    Regering zegt sorry voor slavernij: 'Miljoenen mensen is leed aangedaan'

    Volgens velen is het een historisch moment: de regering heeft sorry gezegd voor de rol van Nederland tijdens de slavernij. Minister-president Mark Rutte vertelde op 19 december 2022 in een toespraak over de verschrikkelijke tijd, en dat het belangrijk is dat daar in Nederland aandacht voor is en blijft....

    x
  • Plaatje Deze helden kwamen in verzet tijdens de slavernij
    kidsweek.nl
    Deze helden kwamen in verzet tijdens de slavernij

    Tijdens de slavernij, die 150 jaar geleden is afgeschaft, was er veel en moedig verzet. Op de website van Kidsweek staan vijf van deze helden in de schijnwerpers. Dit is een bericht van 1 juli 2023.

    x
  • Plaatje De Slavernij Junior
    schooltv.nl
    De Slavernij Junior

    De Slavernij Junior is een zesdelige geschiedenisserie voor kinderen, gepresenteerd door Lisa Wade. Zij vertelt het verhaal van de slavernij en laat je filmpjes zien. Niet alleen slavernij van vroeger, maar ook slavernij zoals die nu nog voorkomt in bijvoorbeeld Bangladesh en Benin. Kijk hier voor meer...

    x
  • Plaatje Slavernij en Nederland
    readiant.app
    Slavernij en Nederland

    Tijdens het herdenkingsjaar Slavernijverleden, van 1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024, wordt er een jaar lang stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij, 150 jaar geleden. Bijna drie eeuwen lang leefden en werkten mensen, tot slaaf gemaakt, in de voormalige koloniën van Nederland. In dit e-book...

    x
  • Plaatje Herdenkingsjaar slavernijverleden
    jeugdbieb.nl
    Herdenkingsjaar slavernijverleden

    Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft. In het herdenkingsjaar van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 staan we stil bij deze nare en verdrietige periode in de geschiedenis. Hier vind je websites en filmpjes met uitleg over de slavernij.

    x
  • Plaatje Slavernij
    docukit.nl
    Slavernij

    Als mensen gedwongen worden om tegen hun wil te werken, heet dat slavernij. Slavernij bestaat al bijna zo lang als er mensen zijn. Vroeger hielpen slaven in het huishouden van rijke mensen. Ze vochten in het leger of deden zwaar werk op het land of in de mijnen. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Samsam dossier slavernij
    kidsweek.nl
    Samsam dossier slavernij

    In het dossier Slavernij van Samsam wordt uitgelegd wat slavernij is. Bekijk ook de filmjes.

    x
  • Plaatje De afschaffing van de slavernij
    schooltv.nl
    De afschaffing van de slavernij

    In 1863 schaft de Nederlandse regering de slavernij af. De slaven in Suriname en op de Antillen zijn vrij! Of toch niet? In werkelijkheid moeten ze nog tien jaar zwaar onderbetaald doorwerken en de ex-slavenhouders krijgen nog extra geld door de afschaffing ook. Geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen....

    x
  • Plaatje Kinderen herdenken de afschaffing van de  slavernij
    jeugdjournaal.nl
    Kinderen herdenken de afschaffing van de slavernij

    Bekijk dit nieuwsonderwerp over de kinderherdenking van het slavernijverleden op de site van het Jeugdjournaal. (Dit is een bericht van 30 juni 2020)

    x
  • Plaatje Slavernij afgeschaft
    schooltv.nl
    Slavernij afgeschaft

    Voor het werk op de plantages haalt de West-Indische Compagnie slaven uit Afrika. In 1863 schaft Nederland in navolging van Engeland, de slavernij af. Bekijk het filmpje van Histoclips op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Canon-pad slavernij
    canon-pad-slavernij.yurls.net
    Canon-pad slavernij

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over de slavernij.

    x
  • Plaatje Slavernij en jij
    slavernijenjij.nl
    Slavernij en jij

    Deze website behandelt allerlei thema's uit het Nederlandse slavernijverleden.

    x
  • Plaatje Lesbrief slavernij en slavenhandel
    immaterieelerfgoed.nl
    Lesbrief slavernij en slavenhandel

    In de zeventiende en achttiende eeuw vonden inwoners van de Nederlandse Republiek het normaal dat zij andere mensen tot slaaf konden maken. Tegenwoordig denken we daar heel anders over. Lees in deze lesbrief over de slavernij en slavenhandel.

    x
  • Plaatje Slavernij in het Rijksmuseum
    schooltv.nl
    Slavernij in het Rijksmuseum

    Als je goed oplet, kun je in kunstwerken sporen zien van slavenhandel en slavernij. Handelaren van de VOC en WIC verkochten namelijk niet alleen grondstoffen en producten, ze handelden ook in mensen. Bekijk het filmpje van Topstukken van het Rijksmuseum op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Na 150 jaar excuses voor de slavernij: beter laat dan nooit?
    jeugdjournaal.nl
    Na 150 jaar excuses voor de slavernij: beter laat dan nooit?

    Zo'n 150 jaar geleden kwam er een einde aan de slavernij in Nederland. Mensen die toen leefden, zijn er nu niet meer. Waarom dan toch nog sorry zeggen? Malou en Bart zoeken het uit in deze podcast-aflevering van het Jeugdjournaal. Luister naar de podcast in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Rappen over slavernij
    schooltv.nl
    Rappen over slavernij

    Rapper Typhoon heeft een rap gemaakt over de slavernij. Zijn voorouders moesten op de plantages in Suriname werken. Op deze manier werd Nederland heel rijk. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vensterplaat Slavernij
    canonvannederland.nl
    Vensterplaat Slavernij

    Op deze plaat over de slavernij is van alles te ontdekken. Klik op de i-tjes op de vensterplaat en lees de informatie en bekijk de filmpjes.

    x
  • Plaatje Wat gebeurde er met kinderen tijdens de slavernij?
    jeugdjournaal.nl
    Wat gebeurde er met kinderen tijdens de slavernij?

    In deze uitzending van het Jeugdjournaal vertelt Evita je over de tijd van slavernij, hoe dat was voor kinderen, hoe het ooit begon, hoe het 200 jaar door kon blijven gaan en hoe het uiteindelijk toch stopte. Dit is een uitzending van 29 juni 2023.

    x
  • Plaatje Welke rol speelde Nederland in de slavernij?
    schooltv.nl
    Welke rol speelde Nederland in de slavernij?

    Nederlanders hadden een grote rol in de slavernij. Vanaf de 17e eeuw gingen Nederlanders met schepen naar landen in Afrika, waar ze mensen tot slaaf maakten. Ze namen ze gedwongen mee, bijvoorbeeld naar Suriname, waar ze hard moesten werken op plantages en mishandeld werden. Bekijk het filmpje van het...

    x
  • Plaatje Een spreekbeurt over Syntax Bosselman & de slavernij
    de-leukste-kinderboeken.com
    Een spreekbeurt over Syntax Bosselman & de slavernij

    Dit spreekbeurtpakket kan gebruikt worden bij een boekbespreking over het boek De reis van Syntax Bosselman, geschreven door Arend van Dam. Je kunt de informatie ook gebruiken bij een spreekbeurt over slavernij. Kijk onder het kopje Spreekbeurtpakket & lesbrief, daar staat een link en kun je het...

    x
  • Plaatje Slavernij
    canonvannederland.nl
    Slavernij

    Om werk te doen voor de kolonisten werden slaven uit Afrika gehaald. Slaven moesten doen wat hun eigenaar wilde. Ze werkten op de plantages van de kolonisten en verdienden niks. Andere slaven moesten voor hun eigenaar en hun huis zorgen. Maar de slaven wilden vrij zijn, ze kwamen in opstand. Lees hier...

    x
  • Plaatje Slavernij
    hetklokhuis.nl
    Slavernij

    Het Klokhuis gaat naar Ghana. Dolores ontdekt dat haar voorouders uit dit Afrikaanse land zijn weggevoerd, om in Suriname als slaven op de plantages te werken.

    x
  • Plaatje Slavernij
    jeugdbibliotheek.nl
    Slavernij

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Slavernij in de Gouden Eeuw
    schooltv.nl
    Slavernij in de Gouden Eeuw

    Tijdens de Gouden Eeuw tiert de Nederlandse handel welig. Casper komt uit Afrika als bediende naar Amsterdam. Hij weet zijn vrijheid te heroveren. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nederland stopt de slavernij
    schooltv.nl
    Nederland stopt de slavernij

    Niet zo heel lang geleden werkten er slaven op de Nederlandse plantages in Suriname. Slaven die ontsnapten gingen in dorpen wonen, diep verscholen in het oerwoud... Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Slavernij op Kaap de Goede Hoop
    schooltv.nl
    Slavernij op Kaap de Goede Hoop

    Onderweg naar het verre Oosten maakten de schepen van de VOC in de zeventiende eeuw tussenstops in Zuid-Afrika. Ze lieten er verversingsposten bouwen om de schepen te bevoorraden. Daar gebruikte de VOC slaven voor. Bekijk het filmpje van Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zuid-Afrika: Slavernij
    hetklokhuis.nl
    Zuid-Afrika: Slavernij

    Maurice bezoekt Kasteel de Goede Hoop waar de slavengeschiedenis in Zuid-Afrika is begonnen door toedoen van de Nederlanders. In één van de eerste boerderijen, Groot-Constantia, gaat hij op zoek naar de overblijfselen van de slavengeschiedenis. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Regering en Oranjes verdienden veel geld aan slavernij
    kidsweek.nl
    Regering en Oranjes verdienden veel geld aan slavernij

    De Nederlandse regering en koninklijke familie waren lange tijd en expres betrokken bij de slavernij in Nederlands-Indië, Suriname en de Caraïbische eilanden. Zij hebben daar veel geld aan verdiend, blijkt uit nieuw onderzoek. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek wordt het uitgelegd. Dit...

    x
  • Plaatje Abraham Lincoln
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Abraham Lincoln

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Abraham Lincoln, de president van Amerika die de slavernij afschafte.

    x
  • Plaatje Frevo-geschiedenis
    doremixmax.org
    Frevo-geschiedenis

    In twaalf korte films leer je de geschiedenis van de slavernij en het ontstaan van de frevo kennen. Een bijzonder verhaal over slavenhandel, militaire orkesten en vechtdansen uit Angola.

    x
  • Plaatje De hut van oom Tom (Tekst)
    dbnl.org
    De hut van oom Tom (Tekst)

    In de digitale bibliotheek van de Nederlandse letteren kun je de complete tekst van het boek 'De hut van oom Tom' geschreven door Harriet Beecher Stowe lezen of downloaden. Een uitgave uit 1921. Het verhaal gaat over het leven van een aantal slaven in Noord-Amerika in de eerste helft van de 19e eeuw....

    x
  • Plaatje Keti Koti
    kidsweek.nl
    Keti Koti

    Op Keti koti, elk jaar op 1 juli, wordt de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd. Op de site van Samsam lees je er over. Bekijk ook het filmpje. (Afbeelding: website Samsam)

    x
  • Plaatje Hoera, het is Keti Koti!
    zozitdat.nl
    Hoera, het is Keti Koti!

    Keti Koti is een feestdag, maar vooral ook een herdenkingsdag. Op die dag vieren we namelijk dat Nederland op 1 juli 1863 de slavernij officieel afschafte. Toch klopt die datum niet echt. Hoe dat zit? Lees snel verder op de site van Zo Zit Dat.

    x
  • Plaatje Wat is Keti Koti?
    schooltv.nl
    Wat is Keti Koti?

    Op 1 juli gaan veel Surinaamse Nederlanders in kleurrijke kleding de straat op. Ze vieren dan dat de slavernij voorbij is. Er is een herdenking, er zijn optredens en er is natuurlijk veel Surinaams eten. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is keti koti?
    schooltv.nl
    Wat is keti koti?

    Op 1 juli wordt Keti Koti gevierd, de afschaffing van de slavernij. Ook wordt de vroegere uitbuiting van mensen herdacht. Vanaf de 17e eeuw gingen Nederlanders met schepen naar landen in Afrika om tot slaaf gemaakte mensen te vervoeren naar plantages in bijvoorbeeld Zuid-Afrika, waar ze gedwongen hard...

    x
  • Plaatje Wat is Keti Koti-viering?
    ketikotirotterdam.nl
    Wat is Keti Koti-viering?

    Keti Koti is een jaarlijks terugkerende feestdag ook wel Dag van de vrijheden en Kettingsnijden genoemd in Suriname. Het is een herdenking van de afschaffing van de slavernij. Lees er meer over op deze website.

    x
  • Plaatje Keti Koti: Excuses koning, herdenken én feestvieren
    jeugdjournaal.nl
    Keti Koti: Excuses koning, herdenken én feestvieren

    Op Keti Koti, 1 juli 2023, heeft koning Willem-Alexander sorry gezegd voor het Nederlandse slavernijverleden. Na zijn excuses was er luid gejuich en applaus te horen. Lees hier het artikel en bekijk de filmpjes op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 1 juli 2023.

    x
  • Plaatje Anton de Kom
    hetklokhuis.nl
    Anton de Kom

    Anton de Kom groeide op in Suriname, maar kreeg als kind les uit Nederlandse schoolboekjes. Daarin werden de Surinaamse helden die hij kende uit de verhalen van zijn familie, schurken genoemd. Dat vond hij oneerlijk. Net als het racisme en de grote ongelijkheid die lang na de afschaffing van de slavernij...

    x
  • Plaatje Toussaint Louverture
    geschiedenisinminifiguren.nl
    Toussaint Louverture

    Op de website Geschiedenis in minifiguren kom je met dit LEGO® minifiguur meer te weten over Toussaint Louverture. Hij kwam in opstand tegen de slavernij op Haïti.

    x
  • Plaatje VOC en WIC
    hetklokhuis.nl
    VOC en WIC

    De VOC en de WIC waren grote bedrijven die in de zeventiende en achttiende eeuw met enorme schepen de hele wereld over gingen om veel geld te verdienen en oorlog te voeren. Ze kochten en verkochten luxe producten zoals specerijen, koffie en zijde. Ze kochten en verkochten ook honderdduizenden mensen...

    x
  • Plaatje Het Klokhuis over Zuid-Afrika
    hetklokhuis.nl
    Het Klokhuis over Zuid-Afrika

    Speciaal voor Het Klokhuis over Zuid-Afrika ging Maurice met de cameraploeg naar Zuid-Afrika. Ze maakten zes afleveringen over: de taal, slavernij, wilde dieren, apartheid, Mandela en zeesafari. In maart en april kun je op woensdag de uitzendingen bekijken. Op de site vind je alvast meer weetjes.

    x
  • Plaatje Afschaffing slavenhandel
    schooltv.nl
    Afschaffing slavenhandel

    Vroeger werd er gehandeld in slaven. In 1814 werd de handel in slaven afgeschaft. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Canon-pad Het Caribisch gebied
    canon-pad-caribisch-gebied.yurls.net
    Canon-pad Het Caribisch gebied

    In dit canon-pad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over het Caribisch gebied.

    x
  • Plaatje Eerlijke handel
    schooltv.nl
    Eerlijke handel

    Iedereen houdt van goedkoop. Maar goedkoop betekent vaak dat degene die jouw spijkerbroek heeft gemaakt of mango heeft geplukt, te weinig betaald krijgt. Typhoon maakt zich in deze rap sterk voor eerlijke handel wereldwijd. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Handel in slaven
    schooltv.nl
    Handel in slaven

    Mensen te koop! Nederlandse kooplieden handelden vroeger in mensen. Dat vond men heel gewoon toen. Ze haalden die mensen uit Afrika. Wil je daar wel eens meer van weten? Bekijk dan het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Handel over zee tijdens de Gouden Eeuw
    schooltv.nl
    Handel over zee tijdens de Gouden Eeuw

    De rijkdom die werd verdiend met de handel had ook een minder mooie kant. Nederlandse kooplieden gingen handelen in Afrikaanse slaven. Die lieten zij heel zwaar werk in Amerika doen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Keti Koti
    weetwatjeviert.nl
    Keti Koti

    Keti Koti is de viering van de afschaffing van de slaverij. Lees erover op de site Weet wat je viert.

    x
  • Plaatje Manhatan (boek)
    manhatan.nl
    Manhatan (boek)

    Uitgebreide informatie bij het boek Manhatan van Rob Ruggenberg. Het verhaal speelt zich af rond 1643 in Amerika. Op Manhatan, een eiland, waar de Nederlanders een kolonie hebben gesticht. Met recensies, fragmenten, veel achtergrondinformatie en info over de schrijver.

    x
  • Plaatje Op het schip
    schooltv.nl
    Op het schip

    Vroeger werd er in slaven gehandeld. De slaven werden in schepen over de oceaan vervoerd. Een vreselijke reis. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • x
  • Plaatje Slavenhandel in de Gouden Eeuw
    schooltv.nl
    Slavenhandel in de Gouden Eeuw

    In de Gouden Eeuw verdient Nederland veel geld in de slavenhandel. Slaven worden vanuit Afrika naar de nieuwe wereld gebracht en verkocht aan de hoogste bieder. Bekijk het filmpje van Welkom in de Gouden Eeuw op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Geschiedenis van Suriname
    youtube.com
    Geschiedenis van Suriname

    Kijk hier de video van het Tropenmuseum over de geschiedenis van Suriname, in zand getekend.

    x
  • Plaatje Wie was Tula?
    schooltv.nl
    Wie was Tula?

    Tula werkt aan het eind van de achttiende eeuw als tot slaaf gemaakte op een plantage op het eiland Curaçao. Hij komt in opstand tegen de Nederlandse overheersers en wordt daarvoor ter dood veroordeeld. Nu wordt hij ook door Nederland erkend als verzetsheld, en heeft hij een standbeeld op Curaçao....

    x
  • Plaatje Waarom is de Amsterdamse grachtengordel werelderfgoed?
    schooltv.nl
    Waarom is de Amsterdamse grachtengordel werelderfgoed?

    De grachtengordel is gebouwd in een tijd dat Amsterdam één van de belangrijkste handelssteden ter wereld is. Rijke kooplieden bouwen hun karakteristieke grachtenpanden. De rijkdom van die kleine groep heeft ook een keerzijde: de gewone bevolking was straatarm en veel winst werd gemaakt...

    x
  • Plaatje Loofhuttenfeest
    weetwatjeviert.nl
    Loofhuttenfeest

    Tijdens het Loofhuttenfeest herdenken de joden dat ze uit Egypte en de slavernij zijn weggevlucht. Lees erover op de site Weet wat je viert.

    x
  • Plaatje Het verhaal bij Pesach
    schooltv.nl
    Het verhaal bij Pesach

    Het verhaal bij Pesach, een belangrijk verhaal uit het Jodendom. Het verhaal van Mozes is voor joden heel belangrijk. Het herinnert aan de wonderlijke bevrijding uit de slavernij van Egypte. Bekijk de clip in Schooltv.nl.

    x