Zoeken: onderzoekers

Ik zoek informatie voor groep:
2 3 4 5 6 7 8 iedereen
  • Plaatje Onderzoekers vinden bijzondere faraostad in Egypte
    jeugdjournaal.nl
    Onderzoekers vinden bijzondere faraostad in Egypte

    Archeologen in Egypte hebben een bijzondere ontdekking gedaan: ze hebben een complete stad gevonden! De stad werd waarschijnlijk 3400 jaar geleden gebouwd, toen farao Amenhotep III aan de macht was. Bekijk het filmpje en lees het nieuwsbericht op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van...

    x
  • Plaatje Zo word je analist
    docukit.nl
    Zo word je analist

    Analisten in een ziekenhuis werken in een laboratorium en onderzoeken lichaamsvloeistoffen zoals bloed, urine en poep. Er zijn ook analisten die op een universiteit of in een bedrijf werken. Analisten onderzoeken planten op virussen, bacteriën of schimmels. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Opgraving grafveld uit de Steentijd in Dalfsen
    viewpure.com
    Opgraving grafveld uit de Steentijd in Dalfsen

    Archeologen hebben mei 2015 in Dalfsen een compleet grafveld uit de Steentijd ontdekt. Het gaat volgens de onderzoekers om het grootste grafveld van West-Europa. Bekijk het filmpje.

    x
  • Plaatje Wetenschappers
    jeugdjournaal.nl
    Wetenschappers 'ontdekken' negende planeet

    Onderzoekers denken dat ze een nieuwe planeet hebben ontdekt. Ze hebben hem niet gezien, maar toch weten ze vrij zeker dat hij bestaat. Op de rand van ons zonnestelsel zou er nog één zijn. Lees meer op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje
    jeugdjournaal.nl
    'Check deze video, dan kun je snel rijk worden!' (Trap daar niet in!)

    Je hebt het zelf misschien ook wel eens gezien: influencers die beloven dat je schatrijk wordt als je doet wat ze zeggen, of als je geld geeft aan ze of aan een bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat van iedere drie jongeren er eentje is die denkt dat je gemakkelijk rijk wordt. Maar het zal je niet verbazen...

    x
  • Plaatje Goed nieuws! Het gaat weer wat beter met olifanten in Afrika
    jeugdjournaal.nl
    Goed nieuws! Het gaat weer wat beter met olifanten in Afrika

    Heel lang ging het niet goed met olifanten in Afrika. Door stropers en klimaatverandering werden het er steeds minder. Maar volgens onderzoekers gaat het nu stukken beter met het grote grijze slurfdier. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 31...

    x
  • Plaatje Podcast: 1 spin, 2 spinnen, 3 spinnen... dieren tellen
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: 1 spin, 2 spinnen, 3 spinnen... dieren tellen

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over dieren tellen. Hebben die tellingen zin? Wat kunnen onderzoekers met al die informatie? Je kunt hier naar de podcast luisteren of in je podcast-app.

    x
  • Plaatje Dierenbescherming met satellieten
    schooltv.nl
    Dierenbescherming met satellieten

    Er zijn diersoorten die met uitsterven worden bedreigd, zoals de schildpad. Door dieren uit te rusten met een gps-tracker kunnen onderzoekers diersoorten in kaart brengen en beschermen. Bart test hoe dit werkt met roofvogel James. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Extremen van het leven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Extremen van het leven

    In 1977 deed de onderzeeboot Alvin bij de Galapagoseilanden baanbrekende ontdekkingen. Onderzoekers vonden wat niemand ooit had durven dromen! Een ongelooflijke hoeveelheid dieren! Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje De gorilla
    schooltv.nl
    De gorilla

    Gorilla's zijn mensapen. Van alle dieren lijken de mensapen het meest op de mens. Onderzoekers denken dat de gorilla en de mens afstammen van dezelfde voorouder. Kijk maar eens hoe groot hij is! Ga naar de clip van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Groeien
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Groeien

    Zoek het uit; een serie over wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Hoe groei je? Nienke zoekt het uit met de onderzoekers van de Technische Universiteit in Eindhoven. De belangrijkste bouwstenen zijn natuurlijk onze cellen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Kun je straks je huisdier verstaan?
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Kun je straks je huisdier verstaan?

    Dat dieren met elkaar kunnen 'praten' weten we al wat langer. Maar wij, als mensen, verstaan maar weinig van wat ze zeggen. Kunstmatige intelligentie gaat dit veranderen, denken onderzoekers en wetenschappers. Hoe dat werkt? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt dat uitgezocht.

    x
  • Plaatje In dit land wonen de gelukkigste mensen ter wereld
    jeugdjournaal.nl
    In dit land wonen de gelukkigste mensen ter wereld

    Voor het zesde jaar op rij is Finland het land waar de gelukkigste mensen van de wereld wonen. Dat zeggen onderzoekers van de Verenigde Naties. Lees er over en bekijk de video op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 20 maart 2023.

    x
  • Plaatje Insectenonderzoek
    hetklokhuis.nl
    Insectenonderzoek

    Het gaat niet goed met de insecten. Vlak over de grens in Duitsland is de hoeveelheid vliegende insecten in de afgelopen 30 jaar met 75% afgenomen! Hoe is dat in Nederland? Onderzoekers Robin en Constant leggen aan Manon uit hoe belangrijk insecten zijn en hoe we de Nederlandse populatie in de gaten...

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Kleinste deeltje
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Kleinste deeltje

    Zoek Het Uit! een serie over wetenschappelijk onderzoek. Nienke gaat naar Zwitserland! Een heel team van onderzoekers is daar bezig met de zoektocht naar het kleinste deeltje. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wat kun je doen tegen klimaatstress?
    kidsweek.nl
    Wat kun je doen tegen klimaatstress?

    De opwarming van de aarde gaat nog steeds té snel, zeggen onderzoekers. Zij vragen iedereen om z'n steentje bij te dragen. Maar steeds aan het klimaat denken, kan ook stress geven. We schotelen klimaatpsycholoog Yvette Stevens twee stressvolle situaties voor. Hoe zit dat? Op de website van Kidsweek...

    x
  • Plaatje Hoe verteert de koe zijn voedsel?
    schooltv.nl
    Hoe verteert de koe zijn voedsel?

    Koeien eten veel gras. Maar hoe wordt dat gras verteerd? Langs vier magen! Er zijn koeien met een speciale dop in hun buik zodat onderzoekers kunnen zien hoe dat gaat. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Koraal
    schooltv.nl
    Koraal

    Diertjes van honderden jaren oud. Het schip de Stad Amsterdam heeft acht maanden lang een bijzondere reis gemaakt. Dit was dezelfde reis als Charles Darwin lang geleden maakte met zijn schip de Beagle. Diep in de zee zien de onderzoekers prachtige riffen met koraal. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat zit er in lava?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat zit er in lava?

    Gloeiend hete lava, vuurballen en wolken van as. Voor onderzoekers zijn uitbarstingen een unieke kans om meer te ontdekken over de binnenkant van de aarde. Lees er over en bekijk de filmpjes op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Zoek Het Uit! Liegen
    hetklokhuis.nl
    Zoek Het Uit! Liegen

    Hoe weet je of iemand liegt of niet? Nienke gaat aan de leugendetector. Maar is die leugendetector waterdicht? Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam leggen uit waarom we eigenlijk liegen. Bij sommige mensen zie je gelijk dat ze de boel flessen. Waaraan? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Mega onderzoek naar lieveheersbeestjes
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Mega onderzoek naar lieveheersbeestjes

    In Nederland leven meer dan zestig verschillende soorten lieveheersbeestjes. Onderzoekers willen weten waar al die lieveheersbeestjes leven in ons land. Lees er meer over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Is er leven op Mars?
    schooltv.nl
    Is er leven op Mars?

    Mars staat redelijk dichtbij de aarde. Het is dus logisch dat onderzoekers daar zijn begonnen met de zoektocht naar leven in het heelal. Er zijn onbemande voortuigen heen gestuurd om de planeet te verkennen. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Mensen naar Mars
    schooltv.nl
    Mensen naar Mars

    Mars is onze buurplaneet. Eén van de vragen die onderzoekers bezighoudt, is of er ooit mensen zullen rondlopen op Mars. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Medisch afval
    hetklokhuis.nl
    Medisch afval

    Ziekenhuizen moeten hun afval verbranden, omdat het mogelijk besmet is. Zo verdwijnt er ieder jaar zo’n 40 miljoen kilo ziekenhuisafval in de verbrandingsoven. Een gigantische hoeveelheid. Serah gaat langs bij onderzoekers om te kijken of het ook anders kan. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Mosselbanken
    hetklokhuis.nl
    Mosselbanken

    Mosselbanken zijn de koraalriffen van de Waddenzee. Janouk ontdekt op Texel hoe mosselen een mosselbank bouwen. Onderzoekers Tjisse en Ralph proberen de mossel een handje te helpen met hun 3D-geprinte matten. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Muziek bij concerten moet niet te hard staan
    jeugdjournaal.nl
    Muziek bij concerten moet niet te hard staan

    De muziek bij concerten en feesten moet niet te hard staan. Dat zeggen onderzoekers. Zij vragen de regering er iets aan te doen. Lees dit bericht op de site van het Jeugdjournaal.

    x
  • Plaatje Virtueel Museum Naturalis
    naturalis.nl
    Virtueel Museum Naturalis

    In het virtuele museum Naturalis nemen de onderzoekers Freek Vonk en Auke-Florian Hiemstra je mee en maken een stop bij verschillende hoogtepunten in het museum. Zo kun je, gewoon vanuit huis, het museum bezoeken.

    x
  • Plaatje Hoe belangrijk is natuur in de stad?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe belangrijk is natuur in de stad?

    De stad is een bijzondere leefomgeving voor planten en dieren, maar hoe ziet de toekomst er volgens onderzoekers van Naturalis uit? Lees er over de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Oerrund
    hetklokhuis.nl
    Oerrund

    De eerste koeienkuddes in ons land bestonden uit oerrunderen. Het waren de voorouders van onze huidige koeien. Het oerrund is allang uitgestorven, maar door het kruisen van verschillende runderen proberen onderzoekers het oerrund weer terug te krijgen in de natuur. In deze aflevering van Het Klokhuis...

    x
  • Plaatje Kan iedereen Olympisch kampioen worden?
    schooltv.nl
    Kan iedereen Olympisch kampioen worden?

    Vroeger was alles beter. Nou dat geldt mooi niet voor de topsport! Kijk maar eens naar de records door de jaren heen. Er zijn heel veel onderzoekers die zich dagelijks bezighouden met sporters aan goud helpen. Misschien kan Yannick door de wetenschap ook wel Olympisch kampioen worden? Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Een ooievaar ringen
    schooltv.nl
    Een ooievaar ringen

    Deze ooievaars worden geringd. Zo kunnen onderzoekers ze volgen als ze op reis gaan. Helemaal heen en weer terug naar Afrika. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Op expeditie met Naturalis
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Op expeditie met Naturalis

    Om de bio- en geodiversiteit op aarde, te land, ter zee en in de lucht, te onderzoeken, is het nodig om de natuur in te trekken. Ook onderzoekers van Naturalis gaan op expeditie. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Aangespoelde orka was ernstig ziek
    jeugdjournaal.nl
    Aangespoelde orka was ernstig ziek

    De orka die was aangespoeld op het strand van Cadzand in Zeeland was erg ziek. Volgens onderzoekers had het dier last van ernstig ontstoken tandvlees en meerdere ontstekingen in haar organen. Lees het bericht en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 21 oktober 2022.

    x
  • Plaatje Paling
    hetklokhuis.nl
    Paling

    De palingen in de Nederlandse rivieren en meren worden geboren aan de andere kant van de oceaan: 6 duizend kilometer verderop. Onderzoekers denken dat ze de weg naar Europa vinden dankzij een soort ingebouwd kompas en GPS-systeem. Nizar gaat kijken bij het onderzoek van Ben Griffioen, die de jonge visjes...

    x
  • Plaatje Hoe kweek je paling?
    schooltv.nl
    Hoe kweek je paling?

    In Nederland zijn we dol op paling. Maar dit glibberige visje wordt met uitsterven bedreigd. Onderzoekers zijn bezig om paling te kweken zodat we hem niet meer uit de zee hoeven te vissen. Maar Sosha en Jonata ontdekken dat dat nog niet zo makkelijk is. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Papegaaien minder eenzaam door videobellen
    jeugdjournaal.nl
    Papegaaien minder eenzaam door videobellen

    Papegaaien zijn een stuk vrolijker als ze met elkaar videobellen. Dat hebben Britse en Amerikaanse onderzoekers ontdekt. Bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 23 april 2023.

    x
  • Plaatje Parkinson
    hetklokhuis.nl
    Parkinson

    Mensen met de ziekte van Parkinson krijgen vaak moeite met bewegen en lopen. Dat komt doordat de ziekte iets verandert in hun hersenen. Wetenschappers hebben ontdekt dat er trucjes zijn waardoor het lopen toch lukt. Achteruit lopen, huppelen, stuiteren met een bal of tellen. Onderzoekers Anouk Tosserams...

    x
  • Plaatje Hoe krijg je de lekkerste patat?
    schooltv.nl
    Hoe krijg je de lekkerste patat?

    Patat wordt gemaakt van aardappels. Even frituren, en klaar. Maar onderzoekers hebben ontdekt dat je de lekkerste patat niet op aarde maakt, maar op Jupiter! Hoe zit dat? Nienke gaat op onderzoek uit. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe zijn piramides gebouwd?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe zijn piramides gebouwd?

    Piramides, wie kent ze niet? Driehoekige gebouwen, middenin de woestijn. Ze zijn al lang geleden ontdekt door avonturiers, archeologen en onderzoekers. De natuurkundigen Daniel Bonn en Bart Weber van de Universiteit in Amsterdam vertellen erover tijdens de kinderlezing van het NEMO Science Museum van...

    x
  • Plaatje Plastic soep
    hetklokhuis.nl
    Plastic soep

    Een aanzienlijk deel van het plastic zwerfafval eindigt in de oceaan. Nienke reist af naar Australië om te zien wat dat voor gevolgen heeft voor de kwetsbare natuurgebieden aldaar. Samen met onderzoekers gaat ze 'plastic vissen'. Vooral de allerkleinste deeltjes blijken overal aanwezig. Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Waarom hebben we proefdieren nodig?
    schooltv.nl
    Waarom hebben we proefdieren nodig?

    Best zielig: proeven doen op dieren waar ze ziek van worden of zelfs aan doodgaan. Er zijn muizen die kankercellen ingespoten krijgen zodat onderzoekers kunnen kijken welk medicijn het beste werkt. Zijn er dan geen alternatieven voor proefdieren? Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Scheikunde
    docukit.nl
    Scheikunde

    Op de middelbare school krijg je een spannend nieuw vak: scheikunde. Scheikunde gaat over pasta met tomatensaus, over shampoo, auto's en veel meer. Scheikunde is een vak voor onderzoekers en uitvinders. Zij zoeken naar verklaringen voor natuurverschijnselen. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Land- en zeeschildpadden
    schooltv.nl
    Land- en zeeschildpadden

    Het schip de Stad Amsterdam heeft acht maanden lang een bijzondere reis gemaakt. Dit was dezelfde reis als Charles Darwin lang geleden maakte met zijn schip de Beagle. In de zee komen de onderzoekers zeeschildpadden tegen, en op het land enorme landschildpadden. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Zoek het uit! Slimme verpakkingen
    hetklokhuis.nl
    Zoek het uit! Slimme verpakkingen

    Wij gooien veel voedsel weg omdat het 'over de datum' is. Dat is niet altijd nodig. Nienke gaat langs onderzoekers die bezig zijn met slimme verpakkingen. Hoe kunnen zij er voor zorgen dat ons verse eten langer houdbaar wordt? Kan een zak sla middels een chip SMS-en dat 'ie opgegeten moet worden? Bekijk...

    x
  • Plaatje Word je sterk van spinazie?
    schooltv.nl
    Word je sterk van spinazie?

    In spinazie zit ijzer en van ijzer word je sterk. Daarom hebben onderzoekers altijd gedacht dat je sterk wordt van spinazie. Maar… is dat eigenlijk wel zo? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vegavlees
    hetklokhuis.nl
    Vegavlees

    Waarom eten mensen wel of geen vlees? En wat eet een vegetariër als vleesvervanger? In deze aflevering van Het Klokhuis legt Lisa het uit. Zij kijkt hoe in de fabriek vegaburgers met een deeg van kruiden en soja worden gemaakt. En onderzoekers van de Universiteit Wageningen proberen de bite van...

    x
  • Plaatje Verdwenen schip na 107 jaar door robots gevonden
    jeugdjournaal.nl
    Verdwenen schip na 107 jaar door robots gevonden

    Onderzoekers hebben een oud scheepswrak gevonden. Het wrak van de Endurance lag op 3000 meter diepte op de zeebodem bij Antarctica. Lees het artikel en bekijk het filmpje op de site van het Jeugdjournaal. Dit is een bericht van 8 maart 2022.

    x
  • Plaatje Vogels vluchten voor vuurwerk
    kidsweek.nl
    Vogels vluchten voor vuurwerk

    Dat vogels niet dol zijn op vuurwerk, was al bekend. Van schrik vliegen ze massaal de lucht in als het wordt afgestoken. Maar hoe lang duurt die schrik? En waar gaan ze heen? Om daarachter te komen deden onderzoekers 347 ganzen een zendertje om. Op de website van Kidsweek wordt uitgelegd wat er met de...

    x
  • Plaatje Wat vogels elkaar toeroepen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wat vogels elkaar toeroepen

    Vogels roepen elkaar van alles toe. Betekenen die geluiden ook nog wat? En hoe komen onderzoekers daarachter? Ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wetenschappelijk tekenen: het gaat om de details
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Wetenschappelijk tekenen: het gaat om de details

    Wetenschappelijk tekenaars steken veel werk in het maken van uiterst gedetailleerde tekeningen van de natuur. Waarom gebruiken onderzoekers niet gewoon foto’s? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Drie verlichtende vragen over de zon
    jeugdjournaal.nl
    Drie verlichtende vragen over de zon

    Er is nog veel te ontdekken over de zon. Daarom stuurde onderzoekers er een speciaal ruimtevaartuig naartoe.Het Jeugdjournaal geeft in dit filmpje antwoord op drie vragen over de zon: Wat weten we al over de zon? Zal de zon altijd blijven bestaan? Wat wordt er de komende tijd onderzocht?

    x
  • Plaatje Zwembadlaboratorium
    hetklokhuis.nl
    Zwembadlaboratorium

    In een speciaal zwembad in Eindhoven komen de beste zwemmers ter wereld om hun techniek te verbeteren. Met onderwatercamera's leggen onderzoekers heel precies elke detail vast van hoe zwemmers hun baantje trekken. Bijvoorbeeld van Ranomi Kromowidjojo! Pascal wil ook sneller zwemmen en hij neemt het op...

    x