Leeslijst En toen? Verhalen uit de Nederlandse geschiedenis

  • Plaatje Achter de draad
    Achter de draad

    Kuyper, Hans
    C-boek

    Mars woont met Geert, de leider van een groep smokkelaars, in één huis. Soms gaat Mars mee als Geert mensen of goederen de grens overbrengt. Op een dag keert Geert niet terug. Juist als de moeder van baby Reentje overlijdt. Mars neemt een dapper besluit, hij zal Reentje naar haar familie over de grens...

  • Plaatje Alleen Beer mocht mee
    Alleen Beer mocht mee

    Hollander, Vivian den
    B-boek

    Trudi moet tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar familie naar een Japans kamp. Samen met Beer maakt ze vrolijke, maar ook veel verdrietige dingen mee.

  • Plaatje Alles komt goed, altijd
    Alles komt goed, altijd

    Vereecken, Kathleen
    B-boek

    1914. Alice zit nog op de basisschool als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Eerst lijkt het of het allemaal wel goed komt, maar het wordt steeds gevaarlijker. De familie wil vluchten maar de oorlog is overal...

  • Plaatje Berend en de roofridders
    Berend en de roofridders

    Letterie, Martine
    A-boek

    Drie verhalen over Berend die op een kasteel woont. Hij beleeft met zijn zusje en zijn valk allerlei avonturen.

  • Plaatje Bevroren tijd
    Bevroren tijd

    Dijkzeul, Lieneke
    C-boek

    In de winter van 1597 mogen twee jongens mee op ontdekkingsreis met kapitein Van Heemskerck. Als het schip vastloopt in het ijs, zijn ze gedwongen te overwinteren op Nova Zembla.

  • Plaatje Bloedgeld
    Bloedgeld

    Vlugt, Simone van der
    C-boek

    Om uit het rasphuis te komen gaat een jonge man varen op een schip van de VOC. Na de dood van de kapitein neemt hij de leiding over en besluit zeerover te worden.

  • Plaatje Boem, weg!
    Boem, weg!

    Vaarmeijer, Marcel
    B-boek / AVI: E5

    Na de dood van zijn vader verhuist de 10-jarige Gino met zijn moeder naar Enschede. Maar de vuurwerkramp haalt zijn leven nogmaals overhoop.

  • Plaatje Broederschap van de Bok
    Broederschap van de Bok

    Naus, Reggie
    C-boek

    Peter (16) moet in de 18e eeuw voor zijn zieke moeder zorgen. Hij raakt betrokken bij de 'Bokkenrijders'. In deze eeuw vinden in Maastricht overvallen en inbraken plaats. Anna, deskundige op het gebied van de 'Bokkenrijders' wordt door de politie ingeschakeld....

  • Plaatje Brons : over glimmende schatten in mistige moerassen
    Brons : over glimmende schatten in mistige moerassen

    Dielemans, L.
    J-boek

    Dit boek gaat over brons. Het allereerste metaal dat door mensen werd ontdekt en gebruikt. Je gaat met archeologen mee op onderzoek en ontdekt interessante weetjes, verhalen en geheimen over de bronstijd.

  • Plaatje Buiten is het oorlog : Anne Frank en haar wereld
    Buiten is het oorlog : Anne Frank en haar wereld

    Molen, Janny van der
    J-boek

    Dit verhaal neemt je mee in het leven van Anne Frank. Het verhaal wordt verteld rond tien thema’s: lachen, familie, oorlog, school, angst, schrijven, moed houden, verliefd zijn, verraad en dood. Voor kinderen die het dagboek 'Het Achterhuis' nog te moeilijk vinden. Ook als luisterboek verkrijgbaar.

  • Plaatje Clara
    Clara

    Feller, Pieter
    B-boek

    Clara woont in Amsterdam in 1911. Zij heeft een grote droom, ze wil verder leren en ontdekkingsreiziger worden. Maar dan gebeurt er iets naars, haar vader wordt ernstig ziek.

  • Plaatje De bende van Lijp Kot
    De bende van Lijp Kot

    Bos, Wim
    B-boek

    Amsterdam, 18e eeuw... Pontus woont in een weeshuis en heeft een een baantje als bezorger op de vismarkt. Op een dag wordt hij beschuldigd van moord. Hij vlucht en komt terecht bij de bende van Lijp Kot. Komt het nog goed met Pontus?

  • Plaatje De duik
    De duik

    Kuyper, Sjoerd
    B-boek

    In Willemstad in Curaçao is een oude brug met een geheim: de Pontjesbrug. Wie onder de brug door zwemt belandt in het verleden. Roly weet het geheim van zijn vader, maar mag er niemand iets over vertellen. Als zijn vader na een duik niet meer terugkomt besluit Roly zijn geheim te delen met zijn vriendinnetje...

  • Plaatje De jongen die in de muur verdween
    De jongen die in de muur verdween

    Rood, Lydia
    B-boek

    Dirk wil later ook chirurgijn worden. Hij gaat stiekem naar een anatomische les van zijn vader, chirurgijn Tulp. Dan ontdekt hij dat Rembrandt van Rijn van deze les een schilderij heeft gemaakt. Dirk moet zichzelf van het groepsportret zien te krijgen. Zal hem dat lukken?

  • Plaatje De jongen met de vulpen
    De jongen met de vulpen

    Mahieu, Ineke
    B-boek

    Pijke wil graag doorleren. Maar als zijn moeder overlijdt, moet hij van zijn stiefvader in Den Haag gaan werken. Door de nieuwe Kinderwet van 1874 mag dat niet meer. Hoe moet hij nu overleven?

  • Plaatje De reis van Syntax Bosselman : verhalen over de slavernij
    De reis van Syntax Bosselman : verhalen over de slavernij

    Dam, Arend van
    J-boek

    Nederland gebruikte slavernij om rijk te worden. Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen en Johan Maurits van Nassau vertellen hun verhaal, maar ook Syntax Bosselman verhaalt over zijn leven als slaaf op een plantage in Suriname. In 1883 kwam hij naar de Wereldtentoonstelling in Amsterdam, maar niet...

  • Plaatje De schelmenstreken van Reinaert de Vos
    De schelmenstreken van Reinaert de Vos

    Meinderts, Koos
    J-boek

    In dit boek worden de oude verhalen 'Van den Vos Reynaerde' opnieuw verteld. Spannende en grappige verhalen over de slechterik Reinaart de Vos. Elk verhaal is geïllustreerd door een bekende illustrator.

  • Plaatje De slavenring
    De slavenring

    Vlugt, Simone van der
    C-boek / AVI: P

    Spannend historisch verhaal, dat speelt in de Romeinse tijd. De Germaanse Folkrad wordt door Romeinen gevangen genomen en belandt als slaaf in Pompeji, net voor de grote vulkaanuitbarsting van de Vesuvius.

  • Plaatje De val van de Vredeborch
    De val van de Vredeborch

    Beckman, Thea
    C-boek / AVI: P

    Tijdens de Spaanse overheersing in de 16e eeuw proberen de burgers van Utrecht Alva en zijn soldaten te verdrijven. Eén van hun leiders is Jan Jacobs van Leemputte.

  • Plaatje De vloek van het zwarte water
    De vloek van het zwarte water

    Kuyper, Hans
    B-boek

    Stel je voor, je loopt door een museum en ineens hoor je een stem... Het overkomt Justin als hij met zijn klas op schoolreisje is. De tijd lijkt stil te staan... Aak, een jongen uit de ijzertijd vertelt zijn verhaal aan Justin.

  • Plaatje De vlucht van Omid
    De vlucht van Omid

    Geel, Lysette van
    B-boek

    Het waargebeurde verhaal van Omid. Omid heeft een leverziekte, waarvoor hij in Iran niet goed behandeld kan worden. Met zijn zussen en moeder gaat hij op reis naar Nederland. Zijn vader blijft achter.

  • Plaatje De zee kwam door de brievenbus
    De zee kwam door de brievenbus

    Noort, Selma
    B-boek

    Zeeland, 1953. Er raast een flinke storm... De dijk breekt. Het water komt het huis van Liesje binnen en komt hoger en hoger. De hele familie vlucht naar de zolder. Ze zijn bang. Wat moeten ze doen?

  • Plaatje Een aap op de wc : een dierentuin in oorlogstijd
    Een aap op de wc : een dierentuin in oorlogstijd

    Akveld, Joukje
    J-boek

    Alle dieren van de dierentuin, waaronder chimpansee Phientje en neushoorn Kali, gaan verhuizen. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en wordt Rotterdam gebombardeerd.

  • Plaatje Elegast
    Elegast

    Kruijssen, Agave
    B-boek

    Bewerking van het beroemde Middeleeuwse verhaal van Keizer Karel en de door hem verstoten ridder Elegast. Met zwart-witte illustraties.

  • Plaatje Haaieneiland
    Haaieneiland

    Ruggenberg, Rob
    C-boek

    Eén van de schepen op ontdekkingsreis in de Stille Zuidzee, loopt op een klif en vergaat. Matroos Roemer grijpt zijn kans en blijft met vier anderen achter op een klein prachtig koraaleiland. Hij raakt bevriend met een meisje en ontdekt dat het er levensgevaarlijk is.

  • Plaatje Het boek van alle dingen
    Het boek van alle dingen

    Kuijer, Guus
    B-boek / AVI: E5

    De 9-jarige Thomas en zijn moeder worden gestraft in naam van God en soms geslagen door zijn vader, die erg gelovig is. Thomas gelooft op zijn eigen manier en houdt hele gesprekken met Jezus. Gelukkig krijgen ze hulp.

  • Plaatje Het dagboek van Nurdius Maximus in de Lage Landen
    Het dagboek van Nurdius Maximus in de Lage Landen

    Collins, Tim
    B-boek

    Nurdius (13) wil graag een beroemde held worden. Die kans krijgt hij, als zijn vader naar de Lage Landen vertrekt. Zijn vriend Linos en hij worden gevangen genomen door de barbaren. Gisila, een barbaars meisje redt hen. Nurdius staat voor een dilemma...

  • Plaatje Het grote Rembrandt voorleesboek : 24 verhalen over de meesterwerken van Rembrandt in het Rijksmuseum
    Het grote Rembrandt voorleesboek : 24 verhalen over de meesterwerken van Rembrandt in het Rijksmuseum

    J-boek
    De beroemde schilder Rembrandt geeft ons met zijn schilderijen een kijkje in het Amsterdam van de 17e eeuw. In dit boek zie je 24 schilderijen waarbij bekende kinderboekenschrijvers hun verhaal vertellen.

  • Plaatje Het Pungelhuis
    Het Pungelhuis

    Huizing, Annet
    B-boek

    Pas na het overlijden van opa hoort Ole (13) over zijn bestaan. Volgens zijn vader was het een vreselijke man. Waarom?

  • Plaatje Hoe overleef ik het jaar 2000?
    Hoe overleef ik het jaar 2000?

    Oomen, Francine
    B-boek

    Rosa viert oud en nieuw bij Jonas, die op een boerderij in Limburg woont. Jonas' vader is al maanden bezig de overgang naar het nieuwe millenium voor te bereiden. Als even na twaalven inderdaad de elektriciteit uitvalt, slaat de schrik toe.

  • Plaatje Kinderen met een ster
    Kinderen met een ster

    Letterie, Martine
    AJ-boek

    Rosa, Klaartje en Leo moeten een gele ster dragen op hun kleding, mogen niet meer naar het park en kunnen niet naar school. Verhalen over het leven van kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork terechtkwamen.

  • Plaatje Manhatan
    Manhatan

    Ruggenberg, Rob
    C-boek

    In 1642 monstert Peye aan op een schip naar de Nieuwe Wereld. Daar wil hij zijn vader zoeken. Maar het schip vergaat en Peye spoelt aan op een eiland voor de Amerikaanse kust. Daar ontmoet hij een Indiaans meisje en een ontsnapte slaaf.

  • Plaatje Marijn bij de Lorredraaiers : een gevaarlijke liefde in de slavernij
    Marijn bij de Lorredraaiers : een gevaarlijke liefde in de slavernij

    Diekmann, Miep
    C-boek / AVI: E6

    1e dr.: 's-Gravenhage : Leopold, 1965. - Met lit. opg. - Marijn is scheepsarts op een slavenschip. De onmenselijke toestanden daar dwingen hem, geheel tegen ...

  • Plaatje Naar het noorden
    Naar het noorden

    Meinderts, Koos
    B-boek

    Het is oorlog. Hongerwinter ... In de grote steden is nauwelijks nog iets te eten. Jaap, Nel en Kleine Kees vertrekken naar het platteland in het noorden waar nog voldoende voedsel is. Maar waar ook alles anders en vreemd is. Zien ze elkaar en hun ouders ooit weer terug?

  • Plaatje Niemand ziet het
    Niemand ziet het

    Verroen, Dolf
    C-boek

    Victor wil graag naar het gymnasium, maar dat is in 1947 niet zo gewoon. En er is nog iets. Victor houdt van jongens, maar durft daarover met niemand te praten. Totdat een meisje verliefd op hem wordt...

  • Plaatje Oorlogswinter
    Oorlogswinter

    Terlouw, Jan
    C-boek / AVI: P

    Michiel maakt de oorlogswinter 1944-1945 mee. Hij raakt betrokken bij het verzet en komt voor gevaarlijke opdrachten te staan. Hij voelt zich daarin heel eenzaam, want hij mag niemand in vertrouwen nemen.

  • Plaatje Op zoek naar Jeroen : Bosch in zijn schilderijen
    Op zoek naar Jeroen : Bosch in zijn schilderijen

    Loon, Paul van
    J-boek

    Paul van Loon belandt via een put in een Andere Werkelijkheid. Het is de wereld van Jeroen Bosch, een schilder van vreemde wezens.

  • Plaatje Paarden, zwaarden en rare baarden : sport bij de Romeinen
    Paarden, zwaarden en rare baarden : sport bij de Romeinen

    Meijer, Fik
    J-boek

    Zo zou een sporttijdschrift in de tijd van de Romeinen er uit kunnen zien. Met interviews met de grootste atleten, het laatste sportnieuws uit Olympia, achtergronden en wedstrijdverslagen over de Olympische Spelen, gladiatorengevechten en wagenrennen.

  • Plaatje Palmen op de Noordpool : het grote verhaal van klimaatverandering
    Palmen op de Noordpool : het grote verhaal van klimaatverandering

    Horst, Marc ter
    J-boek

    Het klimaat verandert voortdurend. Dat was altijd al zo, maar nu gaat het veel sneller. Waarom? En welke dingen hebben daar invloed op? Je leest er alles over in dit boek.

  • Plaatje Tien torens diep : een verhaal over vriendschap
    Tien torens diep : een verhaal over vriendschap

    Vriens, Jacques
    B-boek

    Stef en zijn vriend Victor willen later net als hun vaders in de mijnen gaan werken. Ook hun vriendin Wietske wil mee, maar meisjes mogen de mijnen niet in. ...

  • Plaatje Vals beschuldigd
    Vals beschuldigd

    Pool, Joyce
    B-boek / AVI: M6

    Nadat prins Willem van Oranje op 10 juli 1584 in Delft is vermoord, wordt Job Lukasz, de zoon van de stalmeester van de prins, van medeplichtigheid ...

  • Plaatje Weg uit de Peel
    Weg uit de Peel

    Vriens, Jacques
    B-boek

    Janneke heeft een hard leven in De Peel. Er is veel armoede onder de veenarbeiders. Ze droomt ervan om verder te leren voor onderwijzeres.

  • Plaatje Winterijs
    Winterijs

    Gestel, Peter van
    B-boek

    Vlak na de Tweede Wereldoorlog raken Thomas en Zwaan, allebei tien jaar, in Amsterdam, bevriend met elkaar.

  • Plaatje Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de ridders
    Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de ridders

    Devos, Sarah
    J-boek

    Hoe werd je ridder en wat deden ze eigenlijk? Professor Breinstein vertelt je, met veel grapjes, alles wat je maar weten wilt over ridders. Met veel, ook ...

  • Plaatje Zwarte sneeuw
    Zwarte sneeuw

    Vlugt, Simone van der
    C-boek

    Het levensverhaal van Emma, in het Limburg van de 19e eeuw. Op 14-jarige leeftijd al moet Emma hard werken in een kolenmijn. Rudolf, zoon van een grootaandeelhouder, trekt zich haar lot aan en helpt haar aan baan als dienstbode bij een rijke familie.