Leeslijst Nederland Leest Junior 2020: Dwars door de storm

  • Plaatje Alleen Beer mocht mee
    Alleen Beer mocht mee

    Hollander, Vivian den
    B-boek

    Trudi moet tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar familie naar een Japans kamp. Samen met Beer maakt ze vrolijke, maar ook veel verdrietige dingen mee.

  • Plaatje Broergeheim
    Broergeheim

    Wild, Emiel de
    B-boek

    Een verhaal in brieven. Stefan, de broer van Joeri, is verdwenen. Gewoon weg, opeens. Joeri verhuist met zijn ouders, en in het nieuwe huis is zelfs geen kamer voor Stefan. Joeri schrijft Stefan brieven, en doet een schokkende ontdekking.

  • Plaatje De duik
    De duik

    Kuyper, Sjoerd
    B-boek

    In Willemstad in Curaçao is een oude brug met een geheim: de Pontjesbrug. Wie onder de brug door zwemt belandt in het verleden. Roly weet het geheim van zijn vader, maar mag er niemand iets over vertellen. Als zijn vader na een duik niet meer terugkomt besluit Roly zijn geheim te delen met zijn vriendinnetje...

  • Plaatje De jongen achter in de klas
    De jongen achter in de klas

    Raúf, Onjali Q.
    B-boek

    De 9-jarige Ahmet komt als oorlogsvluchteling uit Syrië in een Londense schoolklas terecht. Alexa (9, ik-persoon) en een paar klasgenoten willen hem helpen. ...

  • Plaatje De oorlog overzee
    De oorlog overzee

    Hoof, Karin van
    J-boek

    Nederland was in de Tweede Wereldoorlog groter dan nu. Ook Suriname, en de Antillen hadden met de oorlog te maken. Alle Duitsers werden daar in kampen gezet. Nederlands-Indië werd bezet door Japan.

  • Plaatje De reis van Syntax Bosselman : verhalen over de slavernij
    De reis van Syntax Bosselman : verhalen over de slavernij

    Dam, Arend van
    J-boek

    Nederland gebruikte slavernij om rijk te worden. Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen en Johan Maurits van Nassau vertellen hun verhaal, maar ook Syntax Bosselman verhaalt over zijn leven als slaaf op een plantage in Suriname. In 1883 kwam hij naar de Wereldtentoonstelling in Amsterdam, maar niet...

  • Plaatje De vlucht van Omid
    De vlucht van Omid

    Geel, Lysette van
    B-boek

    Het waargebeurde verhaal van Omid. Omid heeft een leverziekte, waarvoor hij in Iran niet goed behandeld kan worden. Met zijn zussen en moeder gaat hij op reis naar Nederland. Zijn vader blijft achter.

  • Plaatje De zee kwam door de brievenbus
    De zee kwam door de brievenbus

    Noort, Selma
    B-boek

    Zeeland, 1953. Er raast een flinke storm... De dijk breekt. Het water komt het huis van Liesje binnen en komt hoger en hoger. De hele familie vlucht naar de zolder. Ze zijn bang. Wat moeten ze doen?

  • Plaatje Dromen van succes : van kind tot sportheld
    Dromen van succes : van kind tot sportheld

    Barend, Barbara
    J-boek

    Dafne Schippers ontdekte toevallig dat ze goed was in atletiek. Sven Kramer wilde net als zijn vader topschaatser worden. Lieke Martens wilde graag voetballen... 25 topsporters vertellen hoe ze uitgroeiden tot echte beroemdheden.

  • Plaatje Dromen van vrijheid
    Dromen van vrijheid

    Duin, Lieke van
    B-boek

    Marja woont met haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië (het huidige Indonesië). De Japanners worden de baas. Haar vader moet naar een kamp, de rest van de familie naar een ander kamp. Marja blijft hopen op de hereniging met haar vader.

  • Plaatje Dubbel vermist
    Dubbel vermist

    Jonge, Tanja de
    C-boek

    Mitchell vindt in hun nieuwe huis een koekblik dat verstopt was, met een geboortekaartje er in en een tekening. Samen met zijn vriend Brent gaat hij op zoek naar Chris Peeters en zijn zus Laura. Maar als Chris niet gevonden wil worden, komt Mitchell in een gevaarlijke situatie terecht.

  • Plaatje Dwars door de storm
    Dwars door de storm

    Letterie, Martine
    B-boek

    De Groningse Tjakkie en de Molukse Jacob hebben allebei een droom. Een droom die lijnrecht tegen die van hun ouders ingaat. Zullen hun dromen werkelijkheid worden? Een verhaal uit begin jaren ’50.

  • Plaatje Eenzaam in de oorlog
    Eenzaam in de oorlog

    Letterie, Martine
    J-boek

    Eddy van Thijn heeft een longontsteking die maar niet wil genezen. Toch moet hij met zijn moeder naar kamp Westerbork.

  • Plaatje Familiegeheim
    Familiegeheim

    Cazemier, Caja
    B-boek

    Eva's opa wordt begraven. Maar waarom mag er niemand bij de begrafenis zijn? En wie is die geheimzinnige vrouw bij het graf?

  • Plaatje Gevlucht! : voor oorlog, honger en geweld
    Gevlucht! : voor oorlog, honger en geweld

    Brundle, Harriet
    J-boek

    Waarom vluchten mensen, hoe doen ze dat en waar komen ze terecht? En hoe kijken andere mensen hier tegenaan? Je leest er over in dit boek.

  • Plaatje Het Pungelhuis
    Het Pungelhuis

    Huizing, Annet
    B-boek

    Pas na het overlijden van opa hoort Ole (13) over zijn bestaan. Volgens zijn vader was het een vreselijke man. Waarom?

  • Plaatje Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle
    Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle

    Geest, Simon van der
    B-boek

    Eva kent haar vader niet en haar moeder wil niets over hem vertellen. Als Eva een werkstuk moet maken kiest ze 'biologische vaders' als onderwerp. Als ze ontdekt dat haar vader waarschijnlijk in Suriname woont, schakelt ze stiekem de hulp in van een televisieprogramma. Zal Eva haar vader vinden?

  • Plaatje Ik zal je bewaren
    Ik zal je bewaren

    Verstegen, Jeska
    B-boek

    De oma van Jeska noemt haar per ongeluk Hesje? Wie is die Hesje? Waarom wil haar moeder er niets over zeggen en zwijgt ze over bijna alles van vroeger? Houdt ze dingen geheim? Heeft het met de Tweede Wereldoorlog te maken?

  • Plaatje Indonesië
    Indonesië

    Brink, Annemarie van den
    J-boek

    Indonesië ligt in het zuidoosten van Azië, tussen de Indische Oceaan en de Grote Oceaan.Indonesië is verdeeld in meer dan 17 duizend grote en kleine eilanden. Lees in dit boekje meer over dit land.

  • Plaatje Indonesië
    Indonesië

    Burton, Tristan
    J-boek

    Kennismaking met Indonesië aan de hand van tien hoofdthema's, waarbij economische aspecten een grote rol spelen. Met vele kleurenfoto's, grafieken en ...

  • Plaatje Indonesië
    Indonesië

    Rossi, Saskia
    J-boek

    Beknopte informatie over Indonesië; over de geschiedenis, het landschap, klimaat, sociale en politieke problemen, bevolking, cultuur en godsdienst.

  • Plaatje Justins rivaal
    Justins rivaal

    Rood, Lydia
    B-boek

    Justin woont regelmatig bij een pleegopa en -oma als zijn Rwandese moeder het moeilijk heeft. Zelf is hij te dik. Dan komt de grootste pestkop van de klas ook bij zijn pleeggezin wonen...

  • Plaatje Mijn opa de trekvogel
    Mijn opa de trekvogel

    Ruben, Liesbeth
    J-boek

    Adam is geboren in Amsterdam. Hij heeft een Marokkaanse opa. Deze opa reist met hem langs alle plekken in Marokko waar hij herinneringen aan heeft: de stad Fès, het bergdorp waar hij geboren is, de medina en de woestijn.

  • Plaatje Moeder nummer nul
    Moeder nummer nul

    Hof, Marjolijn
    B-boek

    Fejzo (12, ik-figuur) is geadopteerd. Zijn biologische moeder komt uit Bosnië. Als hij besluit haar te gaan zoeken, heeft dat gevolgen voor het hele gezin. ...

  • Plaatje Nederlands-Indië
    Nederlands-Indië

    Hoof, Karin van
    J-boek

    Het tropische eilandenrijk Indonesië hoorde tot 1949 bij Nederland. Nederlanders kwamen al rond 1600 naar deze eilanden voor de handel. In dit boekje lees je over de geschiedenis van Nederlands-Indië.

  • Plaatje Nooit meer thuis
    Nooit meer thuis

    Letterie, Martine
    C-boek

    Lily moet met haar familie naar Nederland emigreren. Ze zijn niet langer welkom in Indië, of Indonesië zoals het nu heet. Nederland is koud en vreemd. En wie is toch die witte man die ze steeds in haar dromen ziet?

  • Plaatje Oorlog zonder vader
    Oorlog zonder vader

    Letterie, Martine
    B-boek

    Franks vader wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog gearresteerd. Als ze na een tijdje niets meer van zijn vader horen, duurt het lang voordat ze erachter komen wat er is gebeurd. Voor Frank is het niet gemakkelijk om voor zijn moeder, zus en broertje te zorgen!

  • Plaatje Samen op de vlucht
    Samen op de vlucht

    Van Sever, Nadja
    B-boek

    Ahmed en Fahraz vluchten beiden uit Afghanistan, het land van de Taliban. Hun vlucht is niet gemakkelijk en ze moeten oppassen voor allerlei gevaren.

  • Plaatje Spijkerzwijgen
    Spijkerzwijgen

    Geest, Simon van der
    B-boek

    Vonkie logeert bij haar opa op de boerderij. Hij vertelt over zijn broers en wat ze vroeger allemaal uithaalden. Maar waarom vertelt hij niet alles? En waarom mag ze niet bij de oude molen in de buurt komen?

  • Plaatje Spoorloos op de Droomplaneet
    Spoorloos op de Droomplaneet

    Velden, Myron van der
    B-boek

    Minnie (12) vindt zichzelf doodgewoon. Alleen haar dromen blijken bijzonder. Meester William neemt een speciale droomtest af. Minnie wordt op missie gestuurd naar de Droomplaneet om twee kinderen te redden.

  • Plaatje Vluchtelingen
    Vluchtelingen

    Crusio, Lonneke
    J-boek

    Mensen vluchten uit hun land vanwege oorlog, of andere gevaren. Soms met hun familie, soms blijft een deel van de familie achter. Lees er over in dit boekje.

  • Plaatje Vluchtelingen
    Vluchtelingen

    Roberts, Ceri
    J-boek

    Hoe is het om te vluchten uit je eigen land? Hoe ziet het leven van een asielzoeker eruit? Wat is een verblijfsvergunning? Dit boek geeft je antwoord op allerlei vragen over vluchtelingen en asielzoekers.

  • Plaatje Werken voor de vijand
    Werken voor de vijand

    Dam, Arend van
    B-boek

    Jori vertelt over zijn opa die als dwangarbeider in Duitsland verschrikkelijke dingen heeft beleefd. Opa praat liever niet meer over die oorlog.

  • Plaatje Wij blijven bij elkaar
    Wij blijven bij elkaar

    Letterie, Martine
    C-boek

    Het bijzondere verhaal van de joodse familie Birnbaum.

  • Plaatje Zwarte sneeuw
    Zwarte sneeuw

    Vlugt, Simone van der
    C-boek

    Het levensverhaal van Emma, in het Limburg van de 19e eeuw. Op 14-jarige leeftijd al moet Emma hard werken in een kolenmijn. Rudolf, zoon van een grootaandeelhouder, trekt zich haar lot aan en helpt haar aan baan als dienstbode bij een rijke familie.