Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Hoe betalen we in de toekomst?

kies zelf een vraag

Hoe betalen we in de toekomst?

Dit heb je nodig

Per groepje:
– tekenvel
– potloden of stiften

1

Hoe zoek je dit uit

Ga jij wel eens boodschappen doen voor je vader of moeder? Krijg je dan geld mee, of heb je ook wel eens hun pinpas gebruikt? Mensen gebruiken steeds minder contant geld. Let maar eens op in de supermarkt: boven steeds meer kassa’s hangen bordjes met daarop ‘alleen pinkassa’. Soms kun je in restaurants alleen nog maar afrekenen met je pinpas. En bij steeds meer winkels hoef je die alleen maar tegen een machine te houden, een code intoetsen is dan zelfs niet nodig. Parkeerautomaten, snoepautomaten: er zijn er steeds minder die muntjes accepteren. Betalen gebeurt steeds vaker digitaal. Verdwijnt contant geld?
Teken in groepjes het betaalmiddel van de toekomst.

2

Denk daarbij na over

  • Waarvoor hebben we nu nog echt cash geld nodig?
  • Wat zijn voordelen van betalen met een pinpas of met bijvoorbeeld een app op je telefoon?
  • En wat zijn de voordelen van betalen met een ouderwets briefje of muntje
  • Denk je dat een pinpas ooit ook ouderwets wordt? Wat zouden los van je pinpas en je telefoon nog andere manieren kunnen zijn om in de toekomst te betalen?

Aha! Zo zit dat dus...

Wist je dat de eerste muntjes waarschijnlijk in de achtste eeuw voor Christus werden geslagen? En dat het eerste Europese bankbiljet, briefgeld dus, in 1661 in Zweden verscheen? Wat denken jullie na het beantwoorden van de vragen: sterven het laatste muntje en het laatste briefje ooit uit? En lijkt het betaalmiddel dat jullie hebben bedacht nog op euro’s of hebben jullie iets heel anders bedacht?