Achtste-groepers opgelet: de doorstroomtoets gaat beginnen

Voor alle achtste-groepers is het ergens in de komende drie weken tijd voor de doorstroomtoets. Spannend, want die toets is dit schooljaar voor het eerst. Wat is dat voor toets? En is die toets echt zo belangrijk? 

Doorstroomtoets
© Kidsweek

De doorstroomtoets is de nieuwe naam voor de toets die alle groep 8-leerlingen moeten doen. Eerst heette het de eindtoets. Die was altijd in april of mei, maar nu dus eerder in het jaar. Daardoor weten achtste-groepers dus ook al eerder wat hun definitieve advies wordt en is het makkelijker om een middelbare school te kiezen. 

Uitslag

De uitslag van de doorstroomtoets is alleen belangrijk als die beter is dan het advies van je juf of meester. Als je hoger scoort, wordt je definitieve schooladvies ook hoger. Maar als je lager scoort dan verwacht, is er niet zo veel aan de hand. Het advies verandert dan niet.

Carnaval

Bijna alle leerlingen van groep acht hebben inmiddels hun voorlopig schooladvies al gehad. Dat moeten scholen tussen 10 en 31 januari doen. Tussen 29 januari en 18 februari moet dan de doorstroomtoets gemaakt worden. Dat niet alle scholen de toets in dezelfde week houden, komt ook omdat het vanaf 11 februari carnaval is. Scholen in het zuiden van Nederland hebben dan vakantie en hebben de toets dus al voor die tijd.

Verplicht

De doorstroomtoets is verplicht maar niet alle scholen gebruiken dezelfde. Scholen kunnen kiezen uit toetsen van zes verschillende makers, bijvoorbeed van Cito of  IEP. De vragen in de toets gaan over lezen, spelling en rekenen.

Op uiterlijk 24 maart is de uitslag van de toets bekend. Dan krijgen alle leerlingen hun definitieve schooladvies.