Waarom is het bestek uitgevonden?

Geschiedenis
Vroeger gebruikten mensen geen bestek. Het eten werd op houten planken geserveerd en met de hand opgegeten.  Zakmes Als er bij de maaltijd een saus hoorde, werd het brood in de saus gesopt. Voor soep gebruikte men houten bakjes als lepels. Op een gegeven moment hadden steeds meer mannen een zakmes bij zich. Ze kwamen tot de ontdekking dat je daar ook vlees mee kon snijden. Dat was veel handiger dan stukjes ervan te scheuren. Vanaf de 16e eeuw begonnen mensen met een vork te eten.

Vroeger gebruikten mensen geen bestek. Het eten werd op houten planken geserveerd en met de hand opgegeten.

Zakmes

Als er bij de maaltijd een saus hoorde, werd het brood in de saus gesopt. Voor soep gebruikte men houten bakjes als lepels. Op een gegeven moment hadden steeds meer mannen een zakmes bij zich. Ze kwamen tot de ontdekking dat je daar ook vlees mee kon snijden. Dat was veel handiger dan stukjes ervan te scheuren. Vanaf de 16e eeuw begonnen mensen met een vork te eten. Waarschijnlijk gebeurde dit uit praktische overwegingen.

Witte kraag

In de 16e eeuw waren enorme, vaak witte kragen in de mode. Door met een vork te eten was het makkelijker om de kragen schoon te houden. Ook de toename van de hygiëne is een reden dat mensen met een vork gingen eten. De mensen wilde geen vieze, vetten handen meer.