Documentatiecentrum

Doolhoven

In een doolhof kun je dolen. Dolen is rondlopen zonder dat je weet waar je bent. Het lijkt veel op verdwalen. Een doolhof bestaat uit een aantal kronkelpaden. Naast die paden staan hoge beukenhagen of houten palen. Je kunt dus niet zien waar je bent. Dat maakt rondlopen in een doolhof spannend. Vaak doen mensen wedstrijdjes: wie is het snelst bij het middelpunt? Bij dat middelpunt is vaak iets leuks. Een uitkijktoren bijvoorbeeld, zodat je kunt zien hoe de paden lopen. En als er nog meer mensen in het doolhof lopen, kun jij ze de goede weg naar het middelpunt wijzen. Of juist de verkeerde...

Raak niet in paniek als je de weg niet weet: dat hoort erbij!

Soorten en maten

In Nederland zijn wel vijftig verschillende doolhoven. De meeste doolhoven hebben beukenhagen als muren. Er is ook een doolhof met glazen wanden. Je kunt andere mensen, en het middelpunt, dus zien. Het is verstandig om je armen naar voren te steken als je er loopt. Anders zou je tegen het glas aan lopen. De grootste doolhof in Nederland ligt in Ruurlo. Een rijke familie liet hem aanleggen in 1890. Het is een kilometer lopen van de ingang naar de uitkijktoren in het middelpunt. De doolhof wordt goed onderhouden. Elk jaar krijgen de beukenboompjes een snoeibeurt. De tuinmannen binden dan een touw om hun middel dat ze bij het beginpunt vastmaken. Als ze pauze hebben, kunnen ze de weg terug gemakkelijk weer vinden.

Vroeger werden er in Scandinavië uit bijgeloof doolhoven aangelegd. Zweedse en Noorse vissers tekenden een doolhof op het strand voordat ze de zee op gingen. Dat bracht geluk, dachten ze. Als het stormde maakten ze een doolhof van grote stenen. Ze geloofden dat de storm in de gangen van de doolhof zou verdwalen en dat de zee dan weer rustig werd.
Sommige vissers waren bang voor trollen. Ze liepen voor ze gingen vissen door een doolhof. Ze dachten dat de boze kabouters ze zouden volgen en verdwalen. De bekendste doolhof uit de geschiedenis is die op Kreta in Griekenland. Die werd gebouwd om de Minotaurus, een vreselijk monster, in op te sluiten. In de legende doodde de jonge prins Theseus de Minotaurus in de doolhof. Omdat hij zo slim was geweest een bol draad af te wikkelen, kon hij de weg naar buiten terugvinden.

Een labyrint lijkt veel op een doolhof, maar is toch anders. Een doolhof bestaat uit veel gangen, een labyrint maar uit één. Je kunt er dus niet in verdwalen. Je hebt zelf ook een paar labyrinten. Binnen in je oor zit een orgaan waarmee je kunt horen en waarmee je je evenwicht bewaart. Waarschijnlijk ken je het als 'slakkenhuis'. Het ziet eruit als een labyrint en wordt daarom ook wel zo genoemd.

Ieder mens heeft een uniek patroon op zijn of haar duim. Het heeft altijd de vorm van een labyrint.

Details en informatie

  • Titel: Doolhoven
  • Auteur(s): Lien van Horen
  • Nummer: JC112
  • Niveau: 1
  • Siso: J 909
123movies