Finland komt bij de NAVO: wat betekent dat?

Finland is, als 31e land, toegetreden tot de NAVO. Dat is een groep landen die met elkaar samenwerken en elkaar helpen. Wat betekent dit? Drie vragen en antwoorden.

Finland komt bij de NAVO: wat betekent dat?

1. Wat is de NAVO precies?

De NAVO is een bondgenootschap tussen dertig landen van over de hele wereld. Deze landen hebben met elkaar afgesproken dat ze elkaar helpen, als één van hen wordt aangevallen door een ander land. Rusland hoort niet bij de NAVO, maar de Verenigde Staten en veel Europese landen zoals Nederland wel. Het doel van deze dertig landen is niet alleen samenwerken op militair vlak, maar ook op politiek en wetenschappelijk gebied. Bijna elke dag overleggen de lidstaten van de NAVO met elkaar. Deze vergaderingen zijn niet altijd even makkelijk: om tot een beslissing te komen moeten alle lidstaten het eens zijn over een besluit.

2. Waarom wilde Finland er nu ineens bij?

De Finnen waren er lang trots op dat hun land bij geen enkele militaire groep hoorde. Maar daar bracht de Russische inval in Oekraïne verandering in. Finland deelt een grens van 1.300 kilometer met Rusland. Nu Finland bij de NAVO hoort, zullen de andere lidstaten de Finnen steunen als Rusland het waagt Finland binnen te vallen. Ook Zweden wil zich trouwens graag bij de NAVO aansluiten. Maar de NAVO-landen Hongarije en Turkije willen daar voorlopig niks van weten. Er zijn namelijk spanningen tussen die twee landen en Zweden.

3. Wat vindt de Russische president Poetin hiervan?

Hij heeft nog niet officieel gereageerd. Maar de NAVO, waar Rusland dus niet bij hoort, is sowieso een doorn in zijn oog. Vorig jaar heeft hij wel laten weten dat hij er niet blij mee zou zijn als Finland (en Zweden) bij de NAVO komen. Het zou de band tussen Rusland en de twee Scandinavische landen er niet beter op maken, zei hij toen.