Leerlingen laten hun werkstuk maken door een app: hoe werkt dat?

Leerlingen laten hun werkstuk maken door een app: hoe werkt dat?

Voor sommige leerlingen klinkt het bijna te mooi om waar te zijn: een computerprogramma dat je huiswerk maakt. Maar het bestaat echt en heet ChatGPT. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat middelbare scholieren het ook gebruiken.

Maar hoe werkt dat programma eigenlijk? En zijn er nog meer van dit soort programma's? We hebben vijf vragen (en natuurlijk antwoorden) voor je.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een computerprogramma dat teksten kan schrijven. Je kan de app opdrachten geven. Bijvoorbeeld: 'Schrijf een artikel over hamsters.' Je krijgt dan dus een artikel over hamsters terug. Deze teksten zijn zo goed dat het lijkt alsof een mens ze heeft geschreven.

Hoe werkt dat?

Het werkt met kunstmatige intelligentie. Een computer doet dan dingen zoals een mens dat zou doen. ChatGPT weet ontzettend veel, doordat het programma heel veel informatie van het internet heeft gelezen. Door veel teksten van mensen te bekijken, leert het programma. Bijvoorbeeld over welke woorden bij elkaar horen. En in welke volgorde die moeten staan. Op die manier kan de app zelf teksten schrijven.

Hoe kan je er mee valsspelen?

ChatGPT kan bijvoorbeeld werkstukken schrijven. Vraag om een werkstuk over de Delta-werken, en je krijgt er eentje. Die tekst staat nergens anders op het internet. En als je dezelfde vraag nog een keer stelt, krijg je een andere tekst. Leraren kunnen dus heel moeilijk controleren of de tekst door jou is geschreven, of door een computer.

Zijn er nog meer van dit soort programma's?

Kunstmatige intelligentie wordt steeds populairder. Zelfrijdende auto's maken er bijvoorbeeld gebruik van. Zo weten ze wat andere auto's zijn en wanneer ze moeten remmen.

En er zijn ook steeds meer apps die met kunstmatige intelligentie werken. Misschien heb je wel eens van DALL-E gehoord. Deze app kan allemaal afbeeldingen maken. Als je vraagt om een 'cavia als koning van Nederland' krijg je dit:

Wat zegt ChatGPT over het Jeugdjournaal?

We vroegen het programma dit: Beschrijf in 50 woorden wat het Jeugdjournaal is voor een artikel op jeugdjournaal.nl.

Met dit als resultaat: