Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Hoe maken/houden we de ruimte schoon?

kies zelf een vraag

Hoe maken/houden we de ruimte schoon?

Dit heb je nodig

Niets.

1

Hoe zoek je dit uit

Sinds de eerste raket de ruimte bereikte, in de jaren veertig van de vorige eeuw, zijn er heel wat raketten, satellieten, ruimtestations en andere technische vondsten omhoog gestuurd. Maar al die dingen verliezen onderdelen of worden na een tijd niet meer gebruikt. Daardoor cirkelen er nu al meer dan een half miljoen brokstukken rond de aarde. Soms zijn ze maar een centimeter groot, maar in andere gevallen gaat het om complete satellieten. En ze zweven allemaal supersnel. Dat betekent dat nieuwe raketten en satellieten steeds meer risico lopen om geraakt te worden door zo’n brokstuk. Na de aarde en de zee heeft ook de ruimte een probleem gekregen met zwerfafval. Maar hoe ruim je dat op?

Ruimtevaartdeskundigen breken hier hun hoofd over. Maar misschien kunnen jullie eens meedenken.

2

Denk daarbij na over

  • Zou het mogelijk zijn om nieuwe dingen die we de ruimte inschieten uit te rusten met iets waarmee ze ‘puin kunnen ruimen’? En wat doe je er dan mee?
  •  Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Veel satellieten kunnen nu maar korte tijd mee, bijvoorbeeld omdat ze daarna geen brandstof meer hebben. Is er iets te bedenken waardoor ze veel langer in gebruik kunnen blijven?
  •  Hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat een voertuig op tijd een waarschuwing krijgt als er iets rondzweeft wat gevaarlijk zou kunnen zijn?

Aha! Zo zit dat dus...

En? Hebben jullie oplossingen voor het opruimen of voorkomen van ruimtepuin? En heeft iemand gedacht aan een oplossing die niet per se technisch is, maar meer gaat om goede afspraken maken? Tussen alle landen die aan ruimtevaart doen? Zo heeft China in 2007 nog bewúst een heleboel puin in de ruimte geschoten om zo satellieten van andere landen te dwarsbomen. Dat helpt natuurlijk niet.