Knappe krulstaarten

Niels Kerstes, 16 mei 2019

Wat vind jij een echt slim dier? Grote kans dat je voor de chimpansee, dolfijn of hond kiest. Maar zij zijn lang niet de enige. Zo hebben ook varkens een goed stel hersenen.

Onderdeel van:

Wroetende groepsdieren

Knor knor! De bolle wroeters zijn echte bollebozen. Varkens herkennen elkaar en zijn liever bij bekende dan bij onbekende soortgenoten. Ze spelen graag, leren snel en zijn heel nieuwsgierig. Maar wat hebben varkens aan hun slimheid? 

Een groep wilde zwijnen.
iStock - GettyImages - taviphoto | Licentie: RF Getty Images

Varkens stammen af van wilde zwijnen. Wilde zwijnen leven in groepen. Voor groepsdieren is het belangrijk dat ze elkaar herkennen en dat ze weten wat ieders plek in de groep is. Ook moeten ze goed kunnen samenwerken met anderen en zich niet laten beetnemen door sluwe soortgenoten. Wilde zwijnen eten daarnaast van alles: zaden, planten en ondergrondse knollen, maar ook kleine dieren en aas. Omdat ze zoveel verschillende dingen eten, is het voor de dieren heel handig om nieuwsgierig te zijn en snel te kunnen leren. Zo vogelen ze snel uit hoe ze aan hun volgende maaltje komen. 

 

De varkens die wij als vee houden, lijken nog veel op hun wilde voorouders. Ze zijn wat dikker en kaler, maar ook varkens zijn nog steeds nieuwsgierig, sociaal én slim.

 

Geslaagd voor de test

Om erachter te komen wat varkens allemaal in huis hebben, doen onderzoekers allerlei testjes met de dieren. Zo wilden onderzoekers weten of varkens kunnen onthouden waar het meeste voedsel te vinden is, en of ze met deze kennis een slimme keuze kunnen maken. Ze zetten acht emmers in een ruimte, iedere emmer steeds op dezelfde plek. In twee van die emmers deden ze iedere keer wat voedsel: in de ene emmer een beetje, en in de andere emmer een stuk meer. De dieren mochten eerst een paar keer op ontdekking uit. Zo leerden ze al snel waar de twee emmers stonden waarin het voedsel te vinden was.

De Buitendienst - Youtube

Ook dit varken weet waar het eten verstopt ligt.

De onderzoekers testten vervolgens of de varkens onthielden waar het meeste voedsel te vinden was. Wanneer de onderzoekers de varkens steeds de kans gaven om twee emmers leeg te eten, gingen de dieren net zo vaak eerst naar de emmer met weinig voedsel als naar de emmer met veel voedsel. Maar wanneer de varkens steeds maar één emmer mochten leegeten, kozen ze vaker voor de emmer waar veel voedsel in zat. Wanneer ze moesten kiezen, maakten de dieren dus meestal de slimste keuze!

In de spiegel

Wij kijken er regelmatig in, dus een spiegel is voor ons heel gewoon. Maar eigenlijk is een spiegel best wel raar: wat voor je lijkt te staan, staat eigenlijk achter je. Lang niet alle dieren snappen daarom hoe een spiegel werkt.

Nicolles Welt - Youtube | Licentie: Alle rechten voorbehouden

Varkens vies en slordig? Dit varkentje ruimt netjes de was op.

Hoe zit dat met varkens? Begrijpen die hoe een spiegel werkt? Om hierachter te komen, zetten onderzoekers een spiegel in een varkenshok. Ze lieten jonge varkens vijf uur lang in het hok rondlopen om de spiegel te leren kennen. Vervolgens deden ze een test met deze dieren. Ze zetten voedsel op een plek die de varkens alleen via de spiegel konden zien. De meeste dieren die eerder bij de spiegel waren geweest, liepen snel naar de juiste plek. Wanneer ze voor de spiegel stonden, draaiden ze zich dus om en liepen van de spiegel weg. Andere varkens die nog nooit een spiegel hadden gezien, dachten dat het voedsel achter de spiegel lag en gingen daar dus kijken. De varkens die een tijd bij de spiegel hadden doorgebracht, hadden zelf ontdekt hoe spiegelbeeld werkt!

Wat is het slimste wat jij een dier ooit hebt zien doen?