Hoe wordt een robot gemaakt?

Wetenschap & Techniek
Robot

Robots zijn er in allerlei verschillende soorten maten en vormen. Sommige van deze robots worden zo gemaakt dat ze op een mens lijken en ook zo lopen.

Ledematen

Zo’n robot bestaat meestal uit een aantal metalen ledematen (armen,benen,romp,hoofd,...) die met elkaar verbonden zijn via beweegbare gewrichten, dit kun je dus vergelijken met het skelet van een mens. Op ieder gewricht wordt een sensor geplaatst zodat we ook kunnen meten hoe de afzonderlijke delen ten opzichte van elkaar staan. Een extra sensor meet dan ook nog eens de positie ten opzichte van de grond, zodat we precies weten hoe de robot op de grond staat.

Elektromotoren

Elektromotoren die ook verbonden zijn aan de gewrichten kunnen aangestuurd worden om een gewenste beweging uit te voeren. Deze elektromotoren zijn dus vergelijkbaar met de spieren in het menselijke lichaam. Nu moeten we alleen nog opgeven hoe de robot moet bewegen om te kunnen lopen zonder te vallen. Net als bij mensen wordt dit geregeld in het “brein” van de robot, een computer.

Computer

Het software programma dat in die computer zit verzamelt alle meetgegevens en berekent welke beweging uitgevoerd moet worden zodat de robot niet omvalt tijdens het lopen. Dit blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn als dat je zou denken en daarom wordt er nog steeds veel onderzoek naar gedaan. Dit doen ze bij de studie Elektrotechniek aan de Universiteit Twente.

 Deze vraag is beantwoord door: Ir. M.C.J. Franken van de Universiteit Twente.