Exoten in Nederland

Natasja Ouwerling, 26 oktober 2017

Wow! Fel groene, krassende vogels in Nederland? Het lijken wel parkieten. En dat zijn het dan ook. Het is de halsbandparkiet en die leeft normaal in Afrika en Azië! Of wat dacht je van het lieveheersbeestje dat andere kleuren heeft dan het voor ons bekende rode lieveheersbeestje met z’n zwarte stippen. Die andersgekleurde komt ook niet uit Nederland! Naast dieren zijn er ook planten die oorspronkelijk  niet in Nederland voorkomen, zoals de Ambrosia, ook wel de ‘hooikoortsplant’ genoemd. Dieren en planten uit verre landen, maar die wel in de Nederlandse natuur leven, heten exoten of uitheemse soorten.

 

Wat zijn exoten?

Exoten zijn per ongeluk of expres uit het buitenland gehaald. Soms nemen mensen expres onbekende dieren mee om problemen op te lossen. Het Aziatische lieveheersbeestje is ongeveer twintig jaar geleden naar Europa gebracht om bladluizen te bestrijden. De halsbandparkiet is door mensen uit India meegenomen om te houden als huisdier. Maar omdat ze veel herrie maken zijn ze losgelaten in de randstad, waar ze nu overal rondvliegen! Soms belanden dieren in onze natuur als ze als huisdier te groot worden. Dat zie je bijvoorbeeld bij schildpadden die voor sommige mensen te oud of te groot worden om te verzorgen. Dan worden de schildpadden uitgezet in de sloot, waar ze vervolgens voortleven. Soorten die in Nederland komen omdat hun leefgebied opschuift door bijvoorbeeld klimaatverandering noemen we geen exoten.

 

Licentie: CC0
Halsbandparkiet

Welke invloed hebben exoten?

In het algemeen leiden exoten niet direct tot grote problemen voor ons of de natuur. Een voorbeeld van een exoot die wel voor problemen kan zorgen, is de tijgermug. De tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar komt sinds 2005 ook in Nederland voor. Deze mug kan ongeveer twintig verschillende ziekten verspreiden, zoals de knokkelkoorts. Daardoor is de tijgermug gevaarlijk voor ons! Gelukkig zijn andere exoten, zoals de halsbandparkiet en het lieveheersbeestje, helemaal niet gevaarlijk voor ons.

 

 

De halsbandparkiet heeft volgens sommige wetenschappers een slechte invloed op onze natuur. Andere wetenschappers zijn het hier niet mee eens. Men onderzoekt of de parkiet wel of geen invloed heeft op de zangvogel (zoals de merel en het roodborstje) in Nederland. Bijvoorbeeld door het project Parkiet-nummer. Met dit project brengen onderzoekers de populatie en het gedrag in kaart in Nederland. Om zo hopelijk de vraag te beantwoorden of de parkieten een slechte of goede invloed hebben op de natuur.

 

Tijgermug
Licentie: CC0

Wat vind jij van de aanwezigheid van halsbandparkieten in Nederland?