• Samsam logo

Bibberbenen en klotsoksels tijdens Halloween

Bloederige zombies, kakelende heksen en mummies. Dit weekend is het Halloween! Ooit werd dit feest vooral in Engelstalige landen gevierd, maar inmiddels is het griezeligste feest van het jaar ook in Nederland populair. Wat houdt het feest in?

Door Redactie
Tijdens Halloween moeten enge gezichtjes op pompoenen de boze geesten verjagen.
© Shutterstock

Waar komt Halloween vandaan?

Vooral in Groot-Brittannië en Ierland heeft Halloween een lange traditie. Voor de Kelten (die daar rond het jaar nul woonden) begon op 1 november het nieuwe jaar. De oogst was binnen en het was tijd voor een vrije dag en een feestje. Het Keltisch nieuwjaar oftewel in het Iers Samhain (spreek uit: Saun) was ook nog om een andere reden bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op oudjaar de deur naar de onderwereld een beetje openging. Daardoor konden goede geesten naar boven komen, maar ook boze. Om die kwade geesten te verjagen, verkleedden de mensen zich zo griezelig mogelijk. Met ijzingwekkende maskers of pompoenen met enge gezichtjes joegen ze alle spoken op de vlucht. De goede geesten werden trouwens juist gelokt door eten neer te leggen voor de deuren. 

Via Amerika…

Later geloofden steeds minder mensen dat geesten op 31 oktober een kijkje komen nemen op aarde. Maar de gewoonte om je eng te verkleden bleef. Sterker nog, die verspreidde zich. Toen in de negentiende eeuw veel Ieren naar de Verenigde Staten verhuisden, namen ze Halloween mee. Daardoor werd het feest ook in VS een hit. Steeds vaker dook het op in Amerikaanse series, films en games.

…Naar Nederland

Omdat wij in Nederland veel Amerikaanse films en series kijken,  waaide het feest over naar ons. En niet onbelangrijk: voor winkeliers is het een mooie kans om veel spullen te verkopen. Dus de etalages liggen weken van tevoren al vol gadgets. Of je al die pompoenen, spinnenwebben en maskers echt nodig hebt? Misschien niet, maar Halloween zelf lijkt een blijvertje. 

Griezelen hoort bij Halloween.
© Nikki

Dag van de Doden

Overal ter wereld geloofden of geloven mensen dat de zielen van overleden mensen op bepaalde momenten naar de aarde komen. Zoals in Mexico, vast niet toevallig, op dezelfde data als Halloween. Hier heet het feest Día des Muertos.