ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Mickey Mouse

Duckipedia: Mickey Mouse

“Het begon allemaal met een muis.” Dat is misschien wel de bekendste uitspraak van Walt Disney. En hij had gelijk. Want Disney werkte dan al wel enkele jaren aan korte tekenfilms, maar grote bekendheid kreeg hij pas in 1928… na de geboorte van Mickey Mouse!

 

Steamboat Willie

Op 18 november 1928 ging Mickey’s film Steamboat Willie in première. Dit was een heel bijzonder filmpje, want er zat geluid bij! Tot 1927 werden er uitsluitend “stomme” films in de theaters gedraaid, af en toe begeleid door iemand op een piano of orgel voor de sfeer. Maar rond deze tijd begonnen filmmakers te experimenteren met geluid, waaronder de animatoren Max Fleischer en Paul Terry. En ook Disney greep zijn kans.

 

Bam! Klats! Beng!

Disney en zijn medewerkers hadden nog niet veel succes gehad met de tekenfilms die ze al sinds 1920 maakten. Pas toen Disney het derde filmpje van Mickey Mouse van geluid had voorzien ging de kassa eindelijk rinkelen. Walt werkte zelf mee aan de “soundtracks” door met koeienbellen te rammelen, op fluitjes te blazen en plop-geluiden met rubberen gootsteenontstoppers te maken. De stem van Mickey nam Walt de eerste jaren ook voor zijn rekening.

 

Ub Iwerks

Disney’s vaste medewerker die zeker niet ongenoemd mag blijven is Ub Iwerks (rechts op de foto). Iwerks was van Duitse afkomst en hij is de eerste die Mickey Mouse op papier zette. Hij was een harde werker, want hij tekende in het begin alle tekenfilms. En dat waren vaak 700 tekeningen per dag!

 

Voor het eerst in kleur

Zijn eerste avonturen beleefde Mickey met Minnie Mouse en Boris Boef, maar al gauw werden figuren als Pluto, Clarabella Koe, Goofy en Donald Duck aan Mickeys vriendenkring toegevoegd. Mickey verscheen in 72 zwart-wit tekenfilms, voordat hij in 1935 zijn debuut in kleur maakte in de film The Band Concert.

 

De tovenaarsleerling

Ook speelde Mickey een prominente rol in de speelfilm Fantasia. In deze film uit 1940, die animatie combineerde met klassieke muziek, speelde Mickey de tovenaarsleerling uit het muziekstuk van de Franse componist Paul Dukas.

 

Iemand een Mickey mok?

Mickey dankt zijn bekendheid echter niet uitsluitend aan zijn filmloopbaan. In 1930 bood iemand Walt Disney 300 dollar als hij een afbeelding van Mickey Mouse op een schoolleitje mocht plaatsen. Daarmee was het hek van de dam en verschenen er Mickey Mouse tandenborstels, speelgoedtreinen, paraplu’s, serviezen, poppenkastpoppen, kalenders, zeepjes en zelfs kostbare juwelen!

 

Muis in de krant!

En ook de krantenlezer kwam al spoedig met de muis in aanraking. Dagelijks zelfs, want in 1930 verschenen Mickey’s avonturen voor het eerst als stripverhaal in de kranten. Deze krantenstrips zouden meer dan 60 jaar verschijnen en er waren perioden dat de strip wereldwijd in meer dan 120 verschillende kranten verscheen en dagelijks door ruim 28 miljoen mensen gelezen werd. De allereerste afleveringen werden getekend door Ub Iwerks, maar al vrij gauw nam Floyd Gottfredson de tekenstift over. Gottfredson tekende de Mickey strip tot zijn pensioen in 1975.

 

Een eigen tijdschrift!

In 1933 kreeg een keten van melkfabrieken het idee om reclame te maken voor hun producten door het uitgeven van een weekblad: Mickey Mouse Magazine. En dit tijdschrift stond model voor Walt Disney’s Comics & Stories, het tijdschrift dat de Amerikaanse jeugd vele jaren van Disney strips zou voorzien.

 

En ook in het buitenland…

Al vrij gauw verschenen er in andere landen ook bladen met Mickey als titelfiguur. De Italianen waren er in 1932 vroeg bij met Topolino. In 1934 kwamen de Fransen met Le Journal de Mickey en twee jaar later verscheen in Engeland het Mickey Mouse Weekly. De strips uit die tijd werden overigens niet allemaal gemaakt met de goedkeuring van Disney. In Servië verschenen bijvoorbeeld al vanaf 1932 Mickey strips getekend door plaatselijke auteurs.

 

 

Mickey in Nederland

In Nederland is Mickey sinds 1931 van de partij. In dagblad De Telegraaf en Het Nieuws van de Dag verschenen “De avonturen van Mikkie Muis. Voor iedereen en elken dag”. Even later volgde het tijdschrift Wereldkroniek en in 1934 De Witte Raaf, een bijvoegsel van De Katholieke Illustratie. In 1939 verschenen twee stripboeken: Mikkie in Afrika en Mickey en Oscar. In 1950 volgde drie vierkante Mickey boekjes, die samen met twee Donald Duck-boeken in een kartonnen cassette verkocht werden.

 

En weer een eigen tijdschrift

Sinds de jaren ’50 is Mickey natuurlijk ook van de partij in het Nederlandse weekblad Donald Duck. Op dit moment treedt de muis bijna wekelijks op het in weekblad en staan zijn avonturen in Donald Duck pocketuitgaven, winter- en vakantieboeken en andere Disney boeken. In de jaren ’80 had hij zelfs even zijn eigen tijdschrift, Mickey Maandblad.

 

En in de film?

Na de oorlog leek Mickey’s rol als filmster steeds kleiner te worden. In 1953 verscheen voorlopig zijn laatste korte tekenfilm en pas 30 jaar later, in 1983, zou de muis opnieuw een rol in een film (Mickey’s Christmas Carol) spelen. Daarna volgden nog het verhaal van De Prins en de Bedelknaap (1990) en Runaway Brain (1995). Voor de televisieprogramma’s Mickey Mouse Works (1999) en House of Mouse (2001) werden vervolgens weer nieuwe Mickey filmpjes gemaakt.

 

 

Mickey Mouse Club

Mickey was ook de gastheer van een tv-show die The Mickey Mouse Club heette en die vanaf 1955 een paar jaar lang vijf dagen per week werd uitgezonden en dagelijks 12 miljoen kijkers had. In de jaren ’70 en ’90 volgden nieuwe series van het programma. Bekende sterren die hun carrière in dit programma als “Mousketeer” begonnen zijn Britney Spears, Justin Timberlake en Christina Aguilera.

 

Mickey hoe?

In zijn lange loopbaan van 80 jaar heeft Mickey zich ontwikkeld van de ondeugende vrolijkerd uit de vroege tekenfilms, tot de slimme speurneus die we nu kennen. In veel landen heet hij gewoon Mickey Mouse, maar in sommige landen heeft hij een andere naam. Kijk maar eens mee:

Denemarken: Mikkel Mus

Duitsland: Micky Maus

Finland: Mikki Hiiri

Indonesië: Miki Tikus

Italië: Topolino

Noorwegen: Mikke Mus

Turkije: Miki Fare

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer