Julius Caesar

Romeinse generaal, consul en dictator

Lees en luister mee!

"Veni, Vidi, Vici”, “Ik kwam, ik zag, ik overwon”. Een van de meest bekende uitspraken van Gaius Julius Caesar. De bekendste Romein van allemaal. 

Hij had een eenvoudige afkomst maar groeide uit tot de machtigste man van Rome. Nadat Caesar zich had opgewerkt in de Romeinse politiek, werd hij een consul en, samen met de machtige mannen Pompeius en Crassus, regeerde hij het Romeinse Rijk.  

Tegelijkertijd was Caesar ook een zeer goede generaal. Hij veroverde veel land voor het Romeinse Rijk, waaronder Gallië, het huidige Frankrijk. Tijdens deze veldtochten maakte hij zich razend populair bij al zijn legers. Van hulptroepen, legionairs tot aan de cavalerie.

Alleen… Caesar had nooit toestemming gekregen van zijn medeconsul Pompeius om Gallië te veroveren.  Daarom werd hij teruggeroepen naar Rome en beschuldigd van verraad. Maar er was ook een andere reden. Hij was namelijk zo populair bij de legers, dat Pompeius bang was dat hij alle controle kreeg over de legers en zo te veel macht kreeg.

Het Tusculum portret, mogelijk het enige overgebleven beeldhouwwerk van Caesar dat tijdens zijn leven is gemaakt

Caesar luisterde naar Pompeius en keerde in 49 voor Christus terug naar Rome, met zijn leger! Dat was een grote schande. Een generaal mocht absoluut niet met zijn legioenen richting Rome trekken. Maar Caesar wist dat het kon maken, hij was namelijk ook mateloos populair bij de burgers van Rome.

Caesar steekt met zijn leger de Italiaanse rivier de Rubicon over (Jacob Abbot, 1849)

Het hoofd van Pompeius wordt gepresenteerd aan Caesar 
(Giovanni Antonio Pellegrini, 1720)

Pompeius en zijn volgers waren woedend maar vluchtte wel de stad uit. Caesar zelf werd niet veel later aangesteld als dictator voor een periode van 10 jaar. Zo kreeg Caesar alle macht van het Romeinse Rijk in handen, maar het leidde ook tot een vierjarige bloederige burgeroorlog tegen Pompeius en zijn volgelingen.

​Caesar is uiteindelijk maar vier jaar dictator geweest van Rome. Aan het begin van het jaar 44 voor Christus probeerde Caesar zichzelf te kronen tot koning. De leden van de Senaat werden heel erg boos en Caesar besloot het niet te doen. Maar het was te laat, de Senaat had door dat hij veel te veel macht kreeg.

Op 15 maart 44 v. Chr. werd Julius Caesar daarom vermoord door 23 messteken van meerdere leden uit de Romeinse Senaat, want zo kon geen enkele senator alleen de schuld krijgen. Toen hij onder de moordenaars Brutus zag, een man die hij min of meer als zijn eigen zoon zag, deed Caesar zijn laatste beroemde uitspraak: “Et tu, Brute?" “Jij ook, Brutus?”
Julius Caesar, de bekendste Romein van allemaal, stierf midden in Rome op 55-jarige leeftijd.

De moord van Caesar door de Senatoren (Karl von Piloty, 1865)

Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat Julius Caesar nooit keizer is geweest van het Romeinse Rijk? Die vergissing wordt wel vaak gemaakt. De eerste keizer van Rome was de achterneef en geadopteerde zoon van Caesar, Octavianus. Hij won de machtsstrijd na de moord op Caesar en kroonde zichzelf tot Keizer Augustus.

Waar?

Caesar werd midden in Rome vermoord

Meer weten?

Bekijk deze leuke feitjes over de Romeinen