Kun je ook positief op doping worden getest als je geen doping gebruikt?

Sport

Het is natuurlijk de angst van iedere sporter om zonder het te weten toch doping in je lichaam te hebben. Er zijn wel enkele manieren waarop dit kan gebeuren, maar een sporter die goed oplet, en die dus goed bezig is met zijn of haar sport, weet wat hij of zij eet en gebruikt, en weet dus wat de gevaren zijn. En dan gebeurt het uiteraard niet.
 

De meest voorkomende ongelukjes zijn:

  • -Een voedingssupplement gebruiken waarin meer zit dan op het etiket staat. Dit komt helaas nog altijd voor. Een sporter die in aanmerking komt voor dopingcontroles zou eigenlijk alleen maar supplementen moeten gebruiken die op doping zijn gecontroleerd. Dit geldt ook voor "gewone" vitamine C!
  • -Een medicijn gebruiken dat op de dopinglijst staat, maar vergeten dispensatie aan te vragen bij de Dopingautoriteit. Een sporter moet bij alles wat hij/zij tot zich neemt even stilstaan bij de vraag of het misschien doping is. Ritalin bijvoorbeeld, een geneesmiddel dat vrij veel kinderen gebruiken als ze concentratieproblemen (zoals ADHD) hebben, of insuline bij suikerziekte staan op de dopinglijst. Daar kan je dispensatie voor krijgen, maar dat moet je wel even regelen.
  • -Drugs gebruiken tussen de wedstrijden in, en er niet over nadenken dat de sporen hiervan ook nog op de wedstrijddag in je lichaam zitten. Ook dit komt regelmatig voor, helaas, maar een echte sporter kan misschien maar beter helemaal geen drugs gebruiken, ook niet in de "vrije tijd".
  • -In sommige landen kan je het vlees ook niet echt vertrouwen. In Europa wordt het altijd goed gecontroleerd, maar bijvoorbeeld in China of in Mexico weten we dat er wel eens doping in vlees kan zitten (dit komt omdat sommige criminele boeren hun dieren doping geven om deze sneller te laten groeien, zodat ze sneller meer vlees kunnen verkopen). In dat soort landen moeten sporters dus heel voorzichtig in zijn als ze er een wedstrijd of trainingskamp hebben.
  • -Hoe raar het ook klinkt: als je een echte topsporter bent, moet je eigenlijk niet zomaar water of eten aannemen van mensen langs de kant. Want kan je die mensen wel vertrouwen, als je ze niet goed kent? Misschien hebben ze er wel wat ingedaan? Dit zijn dingen waar topsporters ook over moeten nadenken.
  • -En nog een raar voorbeeld: er is een keer een tennisser betrapt op cocaine omdat hij had gezoend met een vrouw die die drug had gebruikt. Zelf had hij niets gebruikt! Dus je moet zelfs oppassen met wie je zoent als topsporter!
  • -Tenslotte: doping kan ook in heel raar eten zitten. De testikels van varkens bevatten bijvoorbeeld testosteron, en dat is verboden. Maar waarschijnlijk wil je die toch al niet eten...
     

    Nooit zeker

Het lastige is dat in al deze gevallen je als sporter positief test, omdat de doping in je lijf terecht is gekomen. We testen op doping in je plas of in je bloed, en als daar dan doping in wordt gevonden, weet je eigenlijk nooit zeker hoe het precies in het lichaam van de sporter is gekomen. Maar de regels zijn heel streng: het is verboden om doping in je lijf te hebben - het gaat er dus eigenlijk niet om hoe het in je lijf is gekomen!

Bron: Olivier de Hon, wetenschappelijk medewerker Dopingautoriteit

Wil je meer informatie over doping en onbewust dopinggebruik? Kijk op de website van de Dopingautoriteit of 100procentdopefree.nl. Deze websites worden ook door de Nederlandse topsporters gebruikt om de laatste waarschuwingen over dit onderwerp in de gaten te houden.