Documentatiecentrum

Antarctica

Antarctica ligt ver weg van alle andere werelddelen. Op dit continent ligt het zuidelijkste punt van de aarde. Bijna overal ligt ijs. Van ijsbergen tot gletsjers en ondergesneeuwde bergen. Op veel plekken zie je alleen een paar bergtoppen boven het ijs uit komen. Antarctica is groter dan heel Europa. Afrika en Azië zijn allebei weer veel groter.

Antarctica is het koudste continent op aarde. Voor mensen is het er veel te koud. De paar mensen die er komen, blijven er maar voor een tijdje. Het zijn wetenschappers, die onderzoek doen.

Antarctica wordt ook de zuidpool genoemd. Er is een groot verschil tussen Antarctica en de noordpool. Onder het ijs en de sneeuw van Antarctica ligt vaste grond: rotsen. Onder het ijs van de noordpool bevindt zich geen land, maar zeewater. De noordpool is eigenlijk gewoon een stuk drijvend ijs.

 

Op Antarctica leven pinguins.

Pakijs en gletsjers

Zuid-Amerika ligt het dichtst bij Antarctica. De twee werelddelen liggen ongeveer duizend kilometer van elkaar verwijderd. Antarctica wordt van de andere werelddelen gescheiden door pakijs en woeste en gure oceanen.

Antarctica bestaat uit Groot-Antarctica en Klein-Antarctica. Deze twee delen worden van elkaar gescheiden door de Trans-Antarctische Bergen.

In het binnenland is de temperatuur midden in de winter zo'n veertig tot zeventig graden onder nul! In de zomer is het iets 'warmer', het kan dan tussen -15 en -35 graden Celsius worden. De wind maakt de kou nog erger. Het continent kent de hardste winden op aarde. Soms zijn er windsnelheden van 320 kilometer per uur!

Het is niet alleen koud, maar ook erg droog op Antarctica. Al het vocht dat in de lucht zit, bevriest meteen. Hierdoor valt er geen regen en bijna ook geen sneeuw. Er valt minder dan vijf centimeter neerslag per jaar in het binnenland.

Op sommige plekken is het ijs meer dan vier kilometer dik! Als al het ijs op Antarctica zou smelten, zouden de oceanen zeventig meter stijgen.

Antarctica heeft heel veel gletsjers. Deze grote ijskorsten schuiven langzaam naar de kust. Daar liggen ijsplateaus. Dit zijn grote platen drijvend ijs. Als er stukken van de ijsplateaus afbreken, ontstaan er ijsbergen. IJsbergen die net zijn afgeslagen, kunnen enorm groot zijn en soms wel tweehonderd tot driehonderd meter dik.

Antarctica is omringd door pakijs.

Antarctica werd pas in 1820 ontdekt door de Russische kapitein Bellinghausen. De eerste die er echt voet aan wal zette, was de Belgische walvisvaarder Borchgrevinck in 1895. De Noor Roald Amundsen bereikte de zuidpool op 14 december 1911.

Antarctica is niet altijd een ijscontinent geweest. Ongeveer 180 miljoen jaar geleden lag het veel dichter bij de evenaar dan nu. Op Antarctica was het toen veel warmer. Er waren bergen, watervallen en zelfs bossen!

Op het vasteland van Antarctica leven geen zoogdieren. Alleen muggen, vliegen, mijten en andere kleine dieren. De enige zoogdieren die in het Antarctisch gebied leven, zijn zeezoogdieren. De bekendste twee daarvan zijn de walvis en de rob. Ook leven er volop zeevogels in het gebied. Je kent vast de pinguin wel.

De enige mensen die op Antarctica wonen, zijn wetenschappers. In de winter wonen er iets meer dan duizend mensen.

De zuidpool is van niemand. Dat heeft een aantal landen in 1959 met elkaar afgesproken. In het Verdrag van Antarctica staat dat het gebied alleen maar voor onderzoek gebruikt mag worden.

Alleen onderzoekers wonen enkele maanden op Antarctica.

Details en informatie

  • Titel: Antarctica
  • Auteur(s): Kim Nelissen
  • Nummer: IC126
  • Niveau: 3
  • Siso: J 975.2
123movies