Documentatiecentrum

De Weerribben en De Wieden

Eén van Europa 's grootste moerassen ligt in Nederland, in de provincie Overijssel. Je vindt er meertjes en sloten met daartussen smalle stroken grond. Dit moerasgebied heet De Weerribben en De Wieden. In De Weerribben groeien zeldzame planten. Er leven dieren die je bijna nergens anders in Nederland ziet. Om de planten en dieren te beschermen, werd het in 1992 een Nationaal Park. In 2009 kwam het gebied De Wieden erbij. Beide gebieden lijken erg op elkaar en ze liggen tegen elkaar aan. Samen zijn ze groter dan het eiland Terschelling.


© Erica Zwanenburg/IVN Overijssel, Zwolle

Een foto vanuit de lucht gemaakt. Je ziet het water en de lange stroken grond.

Brandstof

De Weerribben en De Wieden zijn 10 duizenden jaren geleden ontstaan. Toen was Nederland bedekt met ijs. Toen het daarna warmer werd, smolt het ijs. Maar het water kon niet weg, omdat er geen rivier was. Het bleef nat, en de planten die er groeiden en stierven, zonken naar de bodem. Duizenden jaren lang groeide die laag van plantenresten, dit werd laagveen. Zevenhonderd jaar geleden ontdekten monniken dat gedroogd laagveen een goede brandstof was. Die brandstof heet turf. Het was veel werk om van laagveen turf te maken. Ruim vijftig jaar geleden stopte het turf maken. De mensen gingen kolen en gas gebruiken.


© Peter Hilz/Hollandse Hoogte, Amsterdam

Zo ervaar je De Weerribben en De Wieden goed.

In De Weerribben en De Wieden groeien duizenden soorten planten. Alle planten samen noemen we flora. Veel van deze flora staat op de rode lijst. Dat betekent dat die flora bijna niet meer voorkomt in Nederland. De planten zijn beschermd. Er leven ook veel dieren in het gebied. Alle dieren samen, noemen we fauna. Er komen veel trekvogels. En in de moerassen leven veel amfibieën. Dat zijn dieren die op het land en in het water kunnen leven. Zoals padden en salamanders. In het schone water leven veel vissen. In het gebied staan ook uitkijktorens. Daar kun je de dieren goed bekijken, zonder dat je ze stoort.

Nationaal Park De Weerribben en De Wieden trekt elk jaar een miljoen mensen. Er zijn twee bezoekerscentra: in Ossenzijl en in Sint Jansklooster. Je ziet er foto's van de turfwinning. Je leest er over bijzondere planten en dieren in het gebied. En je kunt dingen doen, zoals een tocht maken met een boswachter. Of een kano of fluisterboot huren. Je krijgt dan een kaart mee, zodat je zelf het gebied kunt verkennen. In de winter is het ook leuk. Als het koud genoeg is, bevriezen de ondiepe watertjes snel. Je kunt er dan prachtig schaatsen.

Details en informatie

  • Titel: De Weerribben en De Wieden
  • Auteur(s): Karin Janssen
  • Nummer: JC275
  • Niveau: 2
  • Siso: J 570.5
123movies