Egypte

In Luxor spelen kinderen samen op straat.
© Shutterstock

Egypte grenst aan de Middellandse Zee, Israël, de Rode Zee, Sudan en Libië

Algemene informatie over Egypte

Hoofdstad: Caïro
Inwoners: 97 miljoen
Officiële talen: Arabisch
Munteenheid: Egyptische pond
Religie: islam (90%), christendom (10%)
Populairste sport: voetbal

Piramiden

Ze zeggen wel eens dat de geschiedenis van Egypte zo lang is als die van de mensheid zelf. In het huidige Egypte is dit nog terug te zien in de vorm van enkele beroemde bouwwerken, zoals de sfinx en de piramiden van Gizeh.

Protesten

In 2011 gingen tienduizenden Egyptenaren de straat op om te protesteren tegen de toenmalige president Mubarak. Er raakten duizenden mensen gewond tijdens de opstand. Het gevolg was dat de president aftrad. Er kwam ook een nieuwe grondwet. Veel mensen hoopten dat de situatie in het land nu zou verbeteren, maar dat is nog niet zo. Er is nog steeds hoge werkloosheid, het voedsel is duur en veel mensen voelen zich onveilig.

Verzilting

Langs de rivier de Nijl is de aarde vruchtbaar. Maar op veel plekken hebben Egyptische boeren last van verzilting: de grond wordt steeds zouter en zouter. 

Meer over verzilting:

Onrust

Jarenlang gingen veel mensen op vakantie naar Egypte. Miljoenen toeristen bezochten de piramiden of gingen snorkelen en duiken aan de kust. Sinds een paar jaar komen er veel minder toeristen. Egypte is een zogenaamd risicoland. Er is een verhoogde kans op onrust, gewelddadige acties en terroristische aanslagen.

Meer over toerisme: