Belangrijke afspraken voor Zweden en Oekraïne

Belangrijke wereldleiders waren de afgelopen dagen in Litouwen voor de NAVO-top. Dat overleg was extra spannend voor Zweden en Oekraïne. Mogen zij bij de militaire landengroep?

De Turkse premier Erdogan heeft een belangrijke rol tijdens de NAVO-top.
© NurPhoto via Getty Images

Wat is de NAVO ook alweer?

Een militaire samenwerking tussen 31 landen, zoals de Verenigde Staten, Noorwegen, Turkije en Nederland. Door samen te werken willen zij hun veiligheid en vrijheid beschermen. Wordt één van hen aangevallen? Dan komt de rest helpen. Tijdens het belangrijke overleg deze week werd lang gesproken over de toetreding van Zweden en Oekraïne.

Hoe zit het met Zweden?

Zweden wilde lang geen lid worden. Het land koos geen partij in oorlogen om iedereen te vriend te houden. Maar nu Rusland Oekraïne is binnengevallen, komt een oorlog wel erg dichtbij en wil Zweden zich toch aansluiten. 

En Oekraïne?

Oekraïne wil al langer lid worden, maar dat kan niet vanwege de oorlog met Rusland. Dat zou namelijk betekenen dat de NAVO ook meteen in oorlog is met dat land. Daarom mag Oekraïne, als de oorlog voorbij is, op een versnelde manier lid worden. Maar een exacte datum krijgt het land nog niet. Ondertussen krijgt het nog wel wapens en geld. Zo wil de NAVO toch aan Rusland duidelijk maken dat ze Oekraïne steunt.