De Chinese vuurbuiksalamander

Dylan van Gerven, 24 juli 2017

De Chinese vuurbuiksalamander ziet er misschien niet zo eng uit, toch is deze salamander best gevaarlijk. Zijn huid zit namelijk vol met een heel sterk gif. Dat gif is zo sterk dat een mespuntje al genoeg is om een mens te doden. Gelukkig heeft hij wel een opvallende buik waaraan je hem makkelijk herkent.

Onderdeel van:

(c) Naturalis I Licentie: CC BY-NC-SA-4.0
De buik van de Chinese vuurbuiksalamander is felrood gekleurd om vijanden af te schrikken

Een opvallende buik

Zoals de naam al een beetje verklapt, heeft de Chinese vuurbuiksalamander een fel rode buik met zwarte stipjes. Wanneer hij plat over de grond kruipt, zie je hier niet zoveel van, maar zodra er een roofdier in de buurt is, laat de salamander snel zijn opvallende rode buik zien. Hiermee geeft hij aan giftig te zijn. Zo'n kleur heet een waarschuwingskleur. Zo weet het roofdier: 'deze salamander is giftig, die eet ik niet op.' Ook andere dieren gebruiken opvallende kleuren, zoals de blauwe pijlgifkikker of bijvoorbeeld wespen. Kun jij nog meer felgekleurde, giftige dieren bedenken?

Wat als je de vuurbuiksalamander aanraakt?

De Chinese vuurbuiksalamander is heel giftig voor andere dieren. Dat komt omdat de huid van de salamander vol zit met kleine zakjes gif. Zodra er een roofdier in de buurt is, bedekt de salamander zijn huid met gif uit de zakjes. Er zijn daarom maar weinig dieren die de vuurbuiksalamander opeten. Toch kunnen mensen hem gewoon aanraken. Onze huid is zo dik dat het gif er niet doorheen kan. Maar als je een wondje hebt, moet je oppassen! Dan kan het gif door het wondje je lichaam binnendringen. Je kunt dan verlamd raken en het gevoel in je armen en benen verliezen.

Wat denk jij, zou het gevaarlijk zijn als je de salamander aanraakt en daarna in je ogen wrijft?

De vuurbuiksalamander is niet groter dan je wijsvinger
Schutterstock | Licentie: Alle rechten voorbehouden

Hoe maakt de vuurbuiksalamander zijn gif?

Wetenschappers zijn er eigenlijk nog niet over uit hoe de Chinese vuurbuiksalamander aan zijn gif komt. Sommige onderzoekers denken dat de salamander het niet zelf maakt. Ze vermoeden dat bacteriƫn het gif in zogenaamde gifzakjes maken. Andere wetenschappers denken, omdat ze de bacteriƫn nog niet gevonden hebben, dat de salamanders het gif juist wel zelf maken. Ook wetenschappers hebben niet alle antwoorden, maar dat maakt onderzoek doen juist zo leuk!