Documentatiecentrum

Muizen (junior)

In de winter gaan muizen in huizen en schuren op zoek naar voedsel. Je komt ze niet vaak tegen, want het zijn nachtdieren. Bovendien zijn ze erg schuw. Maar als je een spoor van keuteltjes en aangevreten etenswaren ziet, dan weet je dat er muizen in huis zijn.
Een muis is een zoogdier. De jongen groeien in de buik van de moeder. Als ze geboren zijn, drinken ze haar melk. De zoogdieren-familie is verdeeld in kleinere groepen. De knaagdieren zijn zo’n aparte groep. Cavia’s, hamsters en muizen horen erbij. Je herkent knaagdieren aan hun scherpe boven- en ondertanden. Muizen komen bijna overal op de hele wereld voor. Er zijn ongeveer vierhonderd soorten bekend. In Nederland komen vijf soorten voor. Dat zijn de huismuis, de veldmuis, de gewone bosspitsmuis, de dwergspitsmuis en de hazelmuis. 

  

© Wietse Bakker,'s-Graveland

Deze vijf muizensoorten kun je in Nederland tegenkomen
.


Hoe leven muizen?

Muizen zijn meestal bruin of grijs. Die kleur valt niet zo op en daarom noem je het een schutkleur. Muizen leven in holletjes of nesten onder de grond, tussen bladeren en in struiken. Het nest is vaak dichtbij het voedsel dat de muis graag eet. Dat is handig, maar vooral veilig. Muizen hebben veel vijanden. Ze komen daarom alleen maar uit hun hol of nest als ze op zoek moeten naar eten. In de winter maakt een huismuis vaak nesten in huizen en schuren. Ze bouwen het nest onder een vloer, achter een kast of tussen oude kleren op zolder. Ze maken het nest van wat ze kunnen vinden. Papier, lapjes, grassprieten en noem maar op. Huismuizen leven in groepen bij elkaar. Spitsmuizen zijn bijna altijd alleen. Ze zijn solitair, op zichzelf. De meeste muizen die in Nederland voorkomen, zijn het hele jaar actief. Alleen de hazelmuis niet. Die houdt een winterslaap van november tot april. 

Mensen en muizen

Veel mensen houden niet zo van muizen. Ze vinden ze vervelend omdat ze alles kapot knagen. En vies omdat ze stinken en gevaarlijke ziektes over kunnen brengen. Met gif en vallen proberen ze de muizen te doden. Wil je geen muizen in huis? Stop dan kleine kieren en gaten dicht. Of beter nog: neem een kat!
Er zijn ook mensen die wel van muizen houden. Van tamme muizen, tenminste. Je kunt ze als huisdier houden in een hok in de kamer. De meeste tamme muizen zijn kleurmuizen. Dat zijn speciale gefokte huismuizen met vlekken in verschillende kleuren. Muizen worden als huisdier zo’n twee tot drie jaar oud. Dat is ouder dan in de vrije natuur. Dat komt omdat er in het hok altijd eten is, het lekker warm is en er geen vijanden zijn. 
Bedenk wel dat muizen veel jongen krijgen als je een mannetje en een vrouwtje in één hok zet. En dat die kleine muisjes na drie of vier weken volwassen zijn. En dan kunnen ze zelf ook weer jongen krijgen.


© C. Steiner

Muizen zijn leuk om naar te kijken.


Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 16 Muizen.

Details en informatie

  • Titel: Muizen (junior)
  • Auteur(s): Truus Visser-Van den Brink
  • Nummer: 16
  • Niveau: 1
  • Siso: J 598.93
123movies