Documentatiecentrum

Zwemmen (Junior)

In Nederland zijn ongeveer 700 zwembaden. In veel zwembaden kun je binnen en buiten zwemmen. Zwemmen is goed voor je omdat je hele lichaam in beweging is. Het is goed voor je conditie, want alle spieren worden gebruikt. Zwemmen is een populaire sport. Iedereen kan het doen. Als je zwemmen als sport wilt doen, kun je bij een zwemvereniging gaan. Maar het begint natuurlijk allemaal met een zwemdiploma. Als je diploma A, B en C hebt, heb je het Zwem-ABC gehaald. Je kunt dan goed zwemmen. Zwemmen verleer je niet snel. Naast de gewone diploma’s kun je bij veel zwemverenigingen ook extra diploma’s halen. Zoals Snorkelen of Survival (zeg: survaivel). Bij Survival leer je jezelf en andere redden.



© William Hoogteyling/HH, Amsterdam

In Nederland is veel water. Daarom leert bijna ieder kind zwemmen.


Zwemslagen

Wist jij dat er wel honderdvijftig verschillende zwemslagen zijn? De bekendste is de schoolslag. Het is geen snelle slag. Maar het wel een populaire zwemslag. Je kunt er namelijk gemakkelijk adem bij halen. De schoolslag lijkt een beetje op hoe een kikker
De borstcrawl (zeg: krowl) gaat wel heel snel. Vroeger vonden mensen in Europa deze slag maar raar. Al dat gespetter! Maar omdat je er zo snel mee gaat, wordt hij nu toch heel veel gezwommen. De armen gaan als peddels door het water. De benen bewegen ondertussen op en neer. Het is wel oefenen om op tijd te leren ademhalen. Dat kan alleen met je hoofd opzij boven water.
Op je rug zwemmen gaat ongeveer hetzelfde als de schoolslag. Alleen beweeg je je armen heel weinig. Je houdt ze langs je lichaam. Of je zet je handen in je zij om stabieler te zijn.
De schoolslag, de borstcrawl en de rugslag zijn bekende zwemslagen. En ken jij de hondjesslag of de Japanse crawl? Misschien niet, maar ook deze zwemslagen bestaan.

Aan de top

Nederlandse zwemmers zijn goede wedstrijdzwemmers. Inge de Bruijn zwom elf keer een wereldrecord. Pieter van den Hoogenband werd drie keer Olympisch kampioen. Ranomi Kromowidjojo is ook zo’n topzwemmer.
Als je goed genoeg bent, kom je in de selectie voor belangrijke wedstrijden. De selectie bestaat uit een aantal heel goede zwemmers die samen traint. Belangrijke zwemwedstrijden zijn de Nederlandse Kampioenschappen (NK), de Europese Kampioenschappen (EK) en de wereldkampioenschappen (WK). Ook zijn er om de vier jaar Olympische Spelen. Dat zijn sportwedstrijden tussen de beste sporters uit allerlei landen. Al sinds de eerste keer dat er Olympische Spelen werden gehouden, doet Nederland mee met zwemmen. Dat was in 1896.
Topzwemmers moeten heel veel trainen. Veel van hen doen dat in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Boven de baden hangen camera’s die vastleggen hoe een zwemmer precies beweegt in het water. Zwemmers kunnen daar veel van leren. In dit zwemstadion worden regelmatig landelijke en internationale wedstrijden gehouden. Op de tribunes is plaats voor wel drieduizend toeschouwers!


© Bram Saeys/HH, Amsterdam

Het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. Langs de kanten zijn tribunes voor het publiek.


Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 338 Zwemmen.

Details en informatie

  • Titel: Zwemmen (Junior)
  • Auteur(s): Diana Doornenbal
  • Nummer: 338
  • Niveau: 2
  • Siso: J 598.8
123movies