Alles wat je moet weten over de Tweede Wereldoorlog

Geschiedenis
Prikkeldraad

Misschien hebben jouw opa's en oma's de Tweede Wereldoorlog nog meegemaakt. Of misschien is het al te lang geleden. Tussen 1940 en 1945 leefde Nederland in oorlog. Een belangrijke periode in de geschiedenis. Daarom vertellen we je alles wat je moet weten over de Tweede Wereldoorlog.

De oorzaak

Een oorlog begint niet zomaar zonder reden. Er is altijd een oorzaak die ervoor zorgt dat mensen geen andere optie meer zien dan elkaar de oorlog te verklaren. We nemen je mee naar de gebeurtenissen die de aanleiding vormden voor de Tweede Wereldoorlog.

Wat er gebeurde

Misschien weet je een beetje wat er gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wij leggen je uit wat er precies gebeurde tussen 1940 en 1945.

Vervolgingen

Niet alleen joodse mensen werden vervolgd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vele anderen moesten vrezen voor hun leven.

Concentratiekampen

Veel voorbeelden van concentratiekampen komen uit de Tweede Wereldoorlog. Maar ze bestonden ook al vóór deze oorlog. Wij vertellen je wat een concentratiekamp precies is en hoe het was om er vast te zitten.

De jodenster

Joden moesten tijdens de Tweede Wereldoorlog een jodenster dragen. Maar wat is dit, en verschilt deze van de davidster?

Het einde van Hitler

Dat Adolf Hitler een grote rol speelde in de Tweede Wereldoorlog, dat weet iedereen. Maar hoe ging hij dood en waar is hij begraven?

Anne Frank

Je hebt ongetwijfeld ooit van Anne Frank gehoord. Het Nederlandse meisje is een symbool geworden voor de Joden die in de Tweede Wereldoorlog naar concentratiekampen werden gestuurd. Er is zelfs een museum over haar. Wat is haar verhaal?

Verraden

Misschien weet je ook wel dat het verhaal over het leven van Anne Frank niet goed afloopt. Ze haalde bijna het einde van de oorlog, maar werd in 1944 toch verraden, waarna ze overleed in een concentratiekamp. Wie heeft haar dit noodlot bezorgd?

Margot Frank

Anne Frank is heel bekend, maar over haar oudere zus Margot horen we een stuk minder. Wie was zij, en hield zij ook een dagboek bij?

Dodenherdenking

Tijdens de Nationale Dodenherdenking herdenken we burgers en militairen die door oorlog zijn omgekomen. Dat dit op 4 mei gebeurt, heeft alles te maken met de Tweede Wereldoorlog. Net als Bevrijdingsdag.

De Hollandsche Schouwburg

600 joodse kinderen overleefden de Tweede Oorlog doordat de leiders van hun crèche én heel slim waren én hun leven waagden. Hoe hebben ze deze kinderen gered?