fbpx

Onze technologie

De Bubble Barrier

De Bubble Barrier is de eerste technologie die gebruik maakt van een bellenscherm om plasticvervuiling in rivieren te vangen. Gedurende 7 jaar hebben we de meest effectieve en energie-efficiente oplossing ontwikkeld om plastic te vangen en verwijderen zonder de passage van vis of scheepvaart te hinderen.

Ontdek hoe je jouw rivier schoon kunt maken.

Het concept

Hoe werkt een Bubble Barrier?

We creëren een bellenscherm door lucht door een geperforeerde buis te pompen, die op de bodem van een rivier ligt. Dit bellenscherm zorgt voor een opwaartse stroming, die afval naar de oppervlakte voert. Door het bellenscherm diagonaal in de waterweg te plaatsen, wordt er slim gebruik gemaakt van de natuurlijke stroming van de rivier. Het afval wordt hierdoor naar het opvangsysteem aan de oever gedreven. Het opvangsysteem is zo ontworpen dat het in harmonie samenwerkt met het bellenscherm om plastic afval te verzamelen en te bewaren. Vervolgens zal het afval uit het water worden verwijderd om verwerkt te worden.

Het Product

Het Bubble Barrier systeem

De Bubble Barrier bestaat uit drie delen: het bellenscherm, de compressor en het opvangsysteem. De drie delen zijn ontworpen voor een ononderbroken operatie die een oplossing op maat biedt voor elke locatie. Hieronder vind je de onderdelen op een rij:

Bellenscherm

De hoek en benodigde luchttoevoer van de Bubble Barrier worden afgestemd op de stromingsdynamiek van de locatie. De buis waar bellen doorheen gaan is gemaakt van flexibel rubber en is toepasbaar op een breed scala aan locaties.

Luchtaanvoer

Het bellenscherm wordt gecreëerd door samengeperste lucht. We gebruiken elektrische compressoren die afgestemd worden op de benodigdheden van het bellenscherm en locatie-specifieke karakteristieken om een constante werking te garanderen.

Opvangsysteem

Het bellenscherm zal worden gecombineerd met het best passende opvangsysteem. We hebben het opvangsysteem zodanig ontworpen dat het kan worden aangepast aan de lokale infrastructuur, bijvoorbeeld, om lokale autoriteiten het systeem zo makkelijk mogelijk te laten legen.

Bubble Barrier voordelen

onze impact

Effectief plasticvervuiling verwijderen uit rivieren

%

vangstpercentage gebaseerd op pilot gegevens

kg*

aan anorganisch gedroogd materiaal verzameld door Bubble Barrier Amsterdam per maand

stukjes*

aan anorganisch gedroogd materiaal verzameld door Bubble Barrier Amsterdam per maand

*gebaseerd op gegevens van 6 maanden in 2021

Ben jij er klaar voor om actie te ondernemen?
Doe een aanvraag en we nemen contact met je op.

Hoe we een Bubble Barrier implementeren

Voor we een Bubble Barrier implementeren, doen we zorgvuldig onderzoek naar de gewenste locatie om de hoogste kwaliteit en optimale prestaties te garanderen. We doorlopen de volgende projectfasen met onze klanten:

PROJECTFASEN:

1. Vooronderzoek

In deze fase beoordelen we de geschiktheid van een specifieke locatie, de beste strategische partners, de vereisten voor vergunningen en doen we een indicatie van de totale kosten.

2. Realisatie

In deze fase ontwikkelen we een definitief ontwerp, gebaseerd op het vooronderzoek en de vergunningsvereisten, en installeren we de Bubble Barrier.

3. Operatie

De Bubble Barrier is in deze fase volledig operationeel en klaar om impact te maken. We organiseren een feestelijke opening en gaan over op de uitvoering van een op maat gemaakt communicatieplan, passend bij de lokale gemeenschap.

4. Onderhoud

Het geplande onderhoud van het systeem kan door ons of door een gecertificeerde derde partij worden uitgevoerd.

Welke rivieren zijn geschikt?

Elke rivier is uniek. Daarom onderzoeken we zorgvuldig de opties voor het installeren van een Bubble Barrier op de gewenste locatie. Een Bubble Barrier is geschikt voor verschillende typen en grootten rivieren, zoals:

Download de specificaties van een Bubble Barrier

Ontdek meer over de specificaties van een Bubble Barrier systeem

Veelgestelde vragen

Hoeveel energie verbruikt een Bubble Barrier?

De Bubble Barrier maakt gebruik van perslucht om het bellengordijn te maken. Afhankelijk van de grootte en lengte van de Bubble Barrier gebeurt dit met behulp van een compressor. De lengte van de Bubble Barrier heeft een belangrijke invloed op het benodigde energieverbruik. We zorgen voor de meest energiezuinige configuratie, dit zal per stad en infrastructuur verschillen. Onze Bubble Barrier verbruikt veel minder energie dan bellengordijnen die worden gebruikt om vers van zout water te scheiden of om olievlekken te voorkomen.

Hoeveel plastic en welke grootte vangt een Bubble Barrier af?

De hoeveelheid plastic die afgevangen wordt, ligt in eerste instantie aan de mate van vervuiling van de rivier. In testen uitgevoerd in de IJssel heeft de Bubble Barrier 86% van de testmaterialen gevangen.

De resultaten van een eenjarige studie over de resultaten van Bubble Barrier Amsterdam tonen dat de Bubble Barrier Amsterdam gemiddeld 85kg anorganisch materiaal vangt per maand, of 8000 stukjes, wat gelijk staat aan 2,7 ton tot aan vandaag. We kunnen plastics opvangen met een grootte van 1 mm en groter, zoals granulaat en piepschuim.

De een-jarige studie zal meer informatie verschaffen over het type en de hoeveelheid plastic die we in onze waterwegen vinden, en maakt daarbij gebruik van de OSPAR-methode. Met de resultaten kunnen we gemeenten en overheden ondersteunen met waardevolle inzichten over de mate van vervuiling en de urgentie te benadrukken om maatregelen te treffen om plasticvervuiling tegen te gaan. De resultaten worden in 2023 verwacht.

 

Werkt een Bubble Barrier ook tegen microplastics?

Ja, tijdens een pilot in Berlijn heeft ons Bubble Barrier-systeem bewezen dat het deeltjes van 1 millimeter tot 1 meter kan opvangen.

 We zijn hier vaak getuige van tijdens sorteerevenementen die we elke maand organiseren in samenwerking met de Plastic Soup Foundation, waar we een duizelingwekkend aantal piepschuimdeeltjes vinden.

We weten dat microplastics (deeltjes kleiner dan 5 mm) rechtstreeks zijn afgeleid van macroplastics, daarom is het van cruciaal belang om die items te verzamelen voordat ze de zeeën bereiken, waar het onmogelijk is om ze te verzamelen en verwijderen, aangezien er momenteel geen technologie is om niet-zichtbare plastics te verzamelen. microplastic (kleiner dan 1 mm).

Wat wordt er met het verzamelde afval gedaan?

Plastic dat door Bubble Barrier Amsterdam wordt opgevangen, wordt door het Waterschap hier in Amsterdam ingezameld, dat het op haar beurt naar een recyclingcentrum stuurt.

Een deel daarvan wordt maandelijks ingezameld voor een onderzoek onder leiding van de Plastic Soup Foundation samen met Waternet om de exacte hoeveelheid, soort, merk en herkomst van de plastics te onderbouwen.

Overal waar we een Bubble Barrier implementeren, helpen we ervoor te zorgen dat ons afval op de meest duurzame manier wordt verwerkt door middel van bestaande afvalbeheersystemen.

We onderzoeken momenteel ook samen met partners hoe we ons ingezamelde plastic kunnen upcyclen om er items van te maken die het leven van mensen verbeteren en kunnen bijdragen aan een circulaire economie.

Als technologie start-up richten we onze inspanningen echter op de doeltreffendheid en inzet van de Bubble Barrier-technologie en het opvangsysteem. Er zijn andere geweldige innovatieve start-ups die zich alleen richten op sorteren, identificeren en recyclen van plastic afval.

Hoe verschillen jullie van andere oplossingen?

Er zijn in de wereld veel plastic ‘vallen’ en ‘booms’ beschikbaar. Ons systeem is het enige systeem dat de volledige breedte en diepte van een kleine of middelgrote waterweg kan aanpakken zonder de vismigratie of het scheepvaartverkeer te belemmeren. Bubbels kunnen ook een positieve invloed hebben op het ecosysteem, omdat ze het zuurstofniveau verhogen, wat gunstig is voor het waterleven.

 

Blokkeert het bellenscherm vissen?

Vissen kunnen door het bellengordijn en onder het opvangsysteem door.

Onze Bubble Barriers zijn ontworpen om zoveel mogelijk plastic tegen te houden met zo min mogelijk lucht. Het is een enkel gordijn, in tegenstelling tot sommige visafleiders van b.v. zes gordijnen op een rij. Er zijn geen extra prikkels, zoals licht en geluid toegevoegd. Daarom verschilt de opstelling behoorlijk sterk van de bubbelgordijnen die worden gebruikt voor visafbuiging en kunnen we met zekerheid zeggen dat onze Bubble Barrier geen vissen blokkeren.

Toch vinden we het belangrijk om het gedrag van vissen rond onze bellengordijnen te blijven onderzoeken. Ons laatste onderzoek richtte zich op kleinere vissen rond de Bubble Barrier Amsterdam. Dit onderzoek toonde aan dat kleinere vissen door de bellenbarrière en onder het stroomgebied door gingen.

Vanwege de complexiteit van het gedrag van vissen zullen we onze samenwerking met ecologen altijd voortzetten.

Lees voor meer informatie onze whitepaper.

Wat zijn de kosten van een Bubble Barrier?

Alle rivieren zijn verschillend, zo dus ook de kosten om ze schoon te maken. Plasticvervuiling is een enorme en groeiende kostenpost voor de maatschappij en het milieu. Infrastructuren zoals een Bubble Barrier zijn een investering, met prijzen vanaf 350.000 euro. Met een vangstpercentage van bijna 90% op geteste materialen passen de kosten van één Bubble Barrier-systeem echter ruim onder het budget van gemeenten om hun steden schoon te maken en zijn ze niet te vergelijken met de kosten van plasticvervuiling in ons milieu. Het is tijd om de manier waarop we ‘kosten’ benaderen te veranderen.

Bezoek onze FAQ-pagina voor meer informatie en antwoorden.

    Onderzoekspartners

    In samenwerking met onze onderzoekspartners, voeren we onderzoek uit in de domeinen van technologische prestaties, ecologie en het monitoren van macro en microplastics in onze projecten.