Woutertje Pieterse Prijs 2019

Kathleen Vereecken en Charlotte Peys zijn de winnaars van de tweeëndertigste Woutertje Pieterse Prijs. Zij ontvangen de prijs voor hun boek Alles komt goed, altijd dat is uitgegeven door Uitgeverij Lannoo. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro.

Winnaars

Kathleen Vereecken is schrijfster (fictie en non-fictie) en scenariste. Ze schrijft romans voor kinderen, jongeren en volwassenen. Als
freelance journaliste schreef ze geregeld artikels en essays voor De Standaard. Kathleen schrijft graag over het verleden. Voor de historische jeugdroman Ik denk dat het liefde was won ze de Boekenleeuw 2010, haar historische roman Zijdeman (2013) wordt een animatiefilm. Critici roemen haar sfeervolle stijl, gevoelige taal, en delicate behandeling van emoties (De Standaard), en de filosofische en literaire gelaagdheid van haar boeken, die nooit ten koste gaat van de plot (Juryverslag Boekenleeuw).

 

 

Charlotte Peys is een jonge illustrator. Haar werk was al te zien op tal van tentoonstellingen in binnen­ en buitenland. Charlotte illustreert om te onthouden, te verzamelen, te vertellen, te ordenen en te onderzoeken. Ze tekent vanuit de drang om grip te krijgen op de dingen. Haar werk gaat over de relatie van mensen met de wereld rondom hen.

De jury over het winnende boek

De jury schreef in het juryrapport over Alles komt goed, altijd:

“Geluk lijkt vanzelfsprekend. Het is pas als je het verliest, dat je je bewust wordt van wat je mist. Die harde les leert Alice in Alles komt goed, altijd van Kathleen Vereecken en Charlotte Peys. Blij verwonderd is ze als ze een kleurige wereldbol met snoepjes krijgt. Dat die wereld kort daarop verscheurd zal worden door de Eerste Wereldoorlog kan niemand zich voorstellen. We zijn veilig in ons hoekje van de wereld, zegt haar vader. Maar Alice weet intussen dat de wereld rond is en dat een bol geen hoekjes heeft. Al snel leert ze wat het betekent om bang te zijn voor bommen en gas, om vluchtelingen en soldaten door de straten te zien trekken en zelf vluchteling te zijn, en dat de geruststellende woorden van haar moeder: ‘Alles komt goed, altijd’ een leugen om bestwil zijn. Alle kleur lijkt uit de wereld te verdwijnen, wat mooi wordt gesymboliseerd in de kwetsbare aquarellen van Charlotte Peys. Een aangrijpend boek waarin met onsentimentele, kinderlijke blik naar de rafelranden van de oorlog wordt gekeken en hoe die alles op losse schroeven zet. Maar waarin de liefde voor het leven uiteindelijk de bovenhand haalt.

De jury koos dit jaar voor sfeer, voor ingehouden emotie en een aangrijpend verhaal, voor een hoofdpersoon die ondanks alle ellende en tegenspoed blijft zoeken naar wat het leven mooi maakt, die net als Multatuli’s Woutertje Pieterse de wereld met een open blik tegemoet blijft treden. Want ook al is die wereld roestig geworden, ‘er zit nog steeds kleur op’. En ook al is ze – een oorlog ouder – te groot geworden voor poppen en sprookjesboeken waarin iedereen lang en gelukkig leeft en alles altijd goed komt. Toch wil ze dat nog steeds geloven.”

De uitreiking van de tweeëndertigste Woutertje Pieterse Prijs vond plaats in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond. De presentatie was in handen van Hans Smit. De lezing werd gegeven door Liesbeth Coltof en Goslink gaf een vertolking van het Rooverslied.

Jury Woutertje Pieterse Prijs 2019

De jury bestond in 2019 uit Noraly Beyer (voorzitter), Anne-Gine Goemans, Peter de Kan, Juan Khalaf en Veerle Vanden Bosch. De jury beoordeelde alle in aanmerking komende kinder- en jeugdboeken die verschenen tussen 1 janua­ri en 31 december 2018.

Lesmateriaal bij Alles komt goed, altijd

Om het onderwijs aan te moedigen Alles komt goed, altijd op school te bespreken is er lesmateriaal ontwikkeld bij het boek, geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter).

Sponsor

De prijs werd dit jaar mogelijk gemaakt door De Versterking en de Brook Foundation.

Naar boven