ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Na een dagje strand of zwembad neem je een verfrissende douche. Je kijkt en bingo! Het lijkt alsof je nog een witte zwembroek draagt, want je bent duidelijk een tikje bruiner geworden vandaag. Hoe komt het eigenlijk dat je huid bruiner wordt in de zon?

Veel vs. weinig pigment

Eigenlijk word je bruin in de zon, omdat jouw huid je hiermee beschermt tegen de straling van de zon! Je huidskleur wordt bepaald door het pigment in jouw huid. Wanneer je een donkere huid hebt, bevat je huid veel pigment. Als je heel blank bent, bevat je huid juist bijna geen pigment. Mensen die donkerder zijn, zijn daarom van nature beter beschermd tegen de zon: zij verbranden minder snel en kunnen daarom ook langer in de zon! Voor blanke mensen geldt dus het omgekeerde: zij verbranden veel sneller en kunnen minder lang in de zon.

Bescherming tegen de zon

Wanneer het dus megalekker weer is buiten, wordt je huid meer blootgesteld aan de zon. Hierdoor gaat je huid meer pigment aanmaken, om zichzelf te beschermen tegen de zon. De huid wordt door deze extra pigmenten bruiner van kleur. Ook de opperhuid wordt dikker. Als je dus elke dag buiten loopt met een kort t-shirt als het mooi weer is, dan wordt je huid meer blootgesteld aan de zon en dus word je geleidelijk aan steeds bruiner!

Meer vragen? Misschien heeft Zo Zit Dat wel het antwoord!