Hoe komt het dat peper zo heet aanvoelt in je mond?

Eten en drinken
een berg pepers in een mandje op tafel

Stofje

Peper en andere planten uit de peper familie (zoals de chilipeper, de paprika) bevatten een stofje, capsaïcine genaamd, dat zorgt voor het hete gevoel in de mond. Het stofje reageert in de mond op je zenuwcellen, die raken geïrriteerd en dat voel je als 'heet'.

Heel heet

Hoe heet iets is hangt dus ook af van de hoeveelheid van dit stofje in een product. In de gewone paprika zit maar heel weinig, die noemen we dan ook niet heet. In gewone chilipepers zit al heel wat meer, die zijn heet. Maar er zijn ook veel scherpere pepers, met name uit Zuid Amerika. Die zijn zo heet, dat je ze alleen met handschoenen aan kan snijden, anders krijg je blaren op handen ! Die pepers kan je alleen maar in hele kleine hoeveelheden in een gerecht gebruiken.

Vogels proeven pittig niet

Leuk is ook dat vogels, die de zaden van de pepers verspreiden, geen last hebben van deze stof. Vogels missen de zenuwcellen die op de stof reageren, en voelen dus niets ! Zoogdieren verteren de zaden en die gaan dan kapot. Door de hete smaak worden ze niet door zoogdieren gegeten, maar alleen door vogels. En dat is precies wat de peperplant wil.

Bron: Ralf Hartemink