Wat krioelt daar in mijn keukenkastje?

Niels Kerstes, 14 maart 2019

Je maag rommelt en je hebt enorm veel zin in pindakaas. Onbezorgd open je een keukenkastje om de pot te pakken. Wanneer je naar de lekkernij reikt, zie je in een flits iets donkers wegschieten. Met een klap sla je het kastdeurtje dicht. Wat leeft daar tussen jouw eten?

Onderdeel van:

Het leven tussen vier muren

Was het een kakkerlak? Een broodkever? Misschien was het wel een Indische meelmot? Al deze insecten leven graag in jouw keukenkastje. Waarom komen juist deze beestjes vaak in huis voor?  “In huis leven andere diertjes dan buiten”, zegt Tom Hakbijl, onderzoeker bij Naturalis. “Dat is niet zo gek, want het is binnen heel anders dan buiten. Binnen kun je niet graven. Het is er droog en er is bijna nooit iets te drinken. Er zijn veel minder planten. Wel is het binnen meestal lekker warm. De dieren die binnen prima overleven komen dan ook vaak uit warme, droge landen. Veel van die dieren houden niet van kou en kunnen in ons land buiten niet overwinteren. Die zien we niet in onze natuur.”

De larven van de broodkever en de Indische meelmot leven allebei graag in onze voorraden.
Links: Jean-Raphaël Guillaumin, Flickr, CC BY SA 2.0. Rechts: Ben Sale, Flickr | Licentie: CC BY 2.0

Besmette verpakkingen

Die insecten komen op verschillende manieren toch in onze huizen terecht. Vaak leven de dieren ergens waar grote voorraden voedsel liggen opgeslagen, zoals in pakhuizen. Dat zijn ware luilekkerlanden voor sommige dieren. Als jij een besmette doos chocoladehagelslag of een pak muesli uit zo’n pakhuis koopt, haal je de dieren onbedoeld in huis. Daarnaast komen dieren in je keuken terecht via huizen in de omgeving. Als je buren last hebben van kakkerlakken, dan bestaat de kans dat de insecten via kieren ook in jouw keukenkastje belanden.

Wikimedia Commons | Licentie: CC0
Een Indische meelmotlarve tussen de hagelslag

Vraag: Heb jij wel eens ongewenste huisdieren gehad?

Dieren van buiten

Waarom komen er eigenlijk niet meer dieren van buiten naar binnen om van jouw voorraden te genieten? Tom: “De meeste diertjes die per ongeluk binnen komen krijgen last van de droogte of gebrek aan voedsel. Sommigen lukt het binnen te overwinteren, in een stil hoekje.”

Lmbuga, Wikimedia Commons | Licentie: CC BY-SA 3.0
De Duitse kakkerlak, die niet uit Duitsland maar uit Azië komt, zorgt in Nederland voor overlast in huizen.

Kakkerlakken in huis kunnen voor problemen zorgen. Ze krioelen op allerlei plaatsen rond en pikken daar schadelijke bacteriën, schimmels en virussen op. Als deze insecten daarna over je eten kruipen, bestaat er daarom de kans dat je daar ziek van wordt. Ook zijn er mensen die allergisch zijn voor kakkerlakken en daardoor last krijgen van hun longen. In de Nederlandse natuur leven vier soorten kakkerlakken, die geen van allen graag in onze huizen leven. De kakkerlakkensoorten die soms wel uitgroeien tot plagen in onze keukens, komen allemaal uit warme gebieden. Wist je trouwens dat veruit de meeste kakkerlakkensoorten mensen geen enkel kwaad doen? Ze leven buiten en spelen daar een belangrijke rol: ze ruimen dood plantenmateriaal op en zijn voedsel voor andere dieren, zoals vogels. Van de meer dan vierduizend soorten kakkerlakken op de wereld, zijn er maar zo’n veertig die mensen overlast bezorgen.

Maatregelen

Insecten die de droogte in huis prettig vinden en er hun favoriete eten volop vinden, kunnen uitgroeien tot een plaag. Mensen zitten niet te wachten op die ongewenste gasten. Hoe zorg je ervoor dat er geen plaag uitbreekt in je keuken? Tom: ”Alles wat er aan eten in de keuken staat wordt ook gegeten door insecten. Daarom moet je al het eten goed opbergen en gemorst eten netjes opruimen.”

Zo moet het dus niet.
Hassan Ahmad, Flickr | Licentie: CC BY-NC 2.0