Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Hoe presteer je tijdens de ramadan?

kies zelf een vraag

Hoe presteer je tijdens de ramadan?

Dit heb je nodig

  • Tekenpapier
  • Potloden of stiften
1

Je zou maar topvoetballer en moslim zijn en nét tijdens de ramadan een paar beslissende wedstrijden moeten spelen. Of een scholier die precies in die maand de CITO of examens moet doen. De meeste moslims eten en drinken vanwege hun geloof een maand per jaar niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Maar werken en studeren doe je natuurlijk juist wel in die uren. Hoe houd je dat vol zonder eten?

2

Denk na over de volgende vragen:

  • Zou je speciale regels kunnen bedenken die het voor moslims makkelijker maken tijdens de ramadan? Examens alleen vroeg in de ochtend bijvoorbeeld? Kun je meer voorbeelden bedenken?
  • Als je alleen ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat mag eten en drinken, wat kun je dan het best nemen en wat vooral niet?
  • Wat kun je in de ‘donkere’ uren van de dag nog meer doen om je goed voor te bereiden op de uren dat je niet mag eten en drinken?

Aha! Zo zit dat dus...

Wat hebben jullie verzonnen? Wilde een van jullie iedere avond naar de snackbar rennen? Foute keuze. In fastfood zitten veel calorieën waar je niks aan hebt en weinig eiwitten, vezels en vitaminen. Dan kun je beter je dag beginnen met een smoothie met bijvoorbeeld spinazie of avocado. Verder helpt het als je op tijd naar bed gaat en je energie ’s avonds een beetje opspaart.

Wist je dat vasten, voor delen van de dag, nu zelfs een onderdeel is geworden van sommige moderne diëten?