Wat is de Eerste Kamer?

Vandaag gaan de leden van de Provinciale Staten naar de stembus, zij kiezen vandaag de nieuwe Eerste Kamer. Wat doen zij precies?

Eerste Kamer
© ANP / ANP

De Eerste Kamer bestaat uit 75 leden en overlegt veel minder vaak dan de Tweede Kamer. Eens per week komen de leden van de Eerste Kamer samen om kritisch naar de goedgekeurde wetten van de Tweede Kamer te kijken.

Wetten goedkeuren

Als de Eerste Kamer tot de conclusie komt dat de wet nog niet (helemaal) goed is, mogen ze hem niet zelf aanpassen. Dan gaat de wet terug naar de Tweede Kamer en past de Tweede Kamer hem aan. Zodra de Eerste Kamer de wet goedkeurt komt hij in het wetboek te staan. Ook kan de Eerste Kamer kritische vragen stellen aan de regering.

Provinciale Staten

De leden van de Eerste Kamer zijn niet direct dankzij verkiezingen gekozen, maar de plekken worden via het bestuur van de provincies verdeeld. Die zijn gekozen tijdens de Provinciale Statenverkiezing. Zij hoeven niet op hun eigen partij te stemmen, maar doen dit vaak wel. Daarom is het ook niet heel spannend op welke partijen gestemd zal worden voor de Eerste Kamer. Waarschijnlijk krijgt de BBB zeventien zetels en krijgen GroenLinks en de PvdA er samen vijftien.