Wat zijn de Decembermoorden?

Desi Bouterse, een oud-president van Suriname, is vandaag opnieuw veroordeeld tot twintig jaar cel. Bouterse was onder andere in 1982 president. In dat jaar werden er vijftien mensen doodgeschoten die het niet met hem eens waren.

Door Redactie
Desi Bouterse verlaat het gerechtsgebouw
© ANP / ANP

Ruim veertig jaar geleden pleegden zestien militairen, waaronder Bouterse, een staatsgreep in Suriname. Een deel van de Surinamers was blij dat er eindelijk een sterke leider was opgestaan. Maar Bouterse was natuurlijk niet op een eerlijke manier aan de macht gekomen. En dus waren er ook tegenstanders. Vijftien van hen werden op 8 december 1982 vermoord. Later zijn dat de ‘Decembermoorden’ gaan heten. Bouterse heeft altijd ontkend dat hij daar iets mee te maken had. Maar nabestaanden wisten zeker dat Bouterse en zijn vrienden daarachter zaten en probeerden hem voor de rechter te brengen.

Heel lange rechtszaak

Ondanks dat Bouterse een staatsgreep en ook andere ernstige misdrijven pleegde, werd hij in 2010 toch opnieuw president. Toen gekozen door een meerderheid van de Surinamers. In de tussentijd was het de nabestaanden in 2007 gelukt om een rechtszaak tegen Bouterse te beginnen. Vier jaar geleden kwam er eindelijk een uitspraak. De rechter vond dat Bouterse naar de gevangenis moet voor twintig jaar. Maar Bouterse ging naar de hogere rechter. Vandaag besloot ook die rechter dat hij twintig jaar de cel in moet. Dit vonnis is definitief en daar kan hij niet meer tegen protesteren.