De pauwspin

Natasja Ouwerling, 22 juni 2018

Ben je bang voor spinnen? Dan heb je vast nog nooit gehoord van de pauwspin! Deze spinnen zijn drie tot vijf millimeter groot en vallen op door hun bijzondere kleuren. Er zijn in wel 48 verschillende soorten pauwspinnen. Waarom heeft de pauwspin zulk bijzondere kleuren?

Net een pauw

De pauwspinnen zijn familie van de springspinnen en komen voor in Australië. Ze hebben grote, goed ontwikkelde ogen die ze gebruiken bij het jagen op een prooi. Ze maken geen web om prooien te vangen, maar bespringen hun prooi. Voordat ze hun prooi bespringen maken ze zichzelf vast aan bijvoorbeeld een tak met spinnenrag om ervoor te zorgen dat ze niet vallen. Alleen de mannetjes van de verschillende soorten pauwspinnen hebben een bijzonder kleurpatroon op hun lijf. Deze kleuren zijn heel belangrijk, ze spelen namelijk een rol bij het versieren van een vrouwtje.

De uitbundige dans van de pauwspin!

Bedenk een nadeel van de felle kleuren van de pauwspin.

De paringsdans

Bijna alle spinnen hebben een soort paringsdans, maar die van de pauwspin is wel heel bijzonder. Een mannetje doet namelijk een uitbundige dans om indruk te maken op vrouwtjes. Hij zwaait met zijn achterlijf heen en weer. Dit lijkt op een pauw-achtige waaier, vandaar de naam pauwspin! Ook danst de spin met zijn achterpoten. Hierdoor lijkt de spin nog aantrekkelijker voor een vrouwtje. Niet alle pauwspinnen zwaaien heen en weer met hun achterlijf om indruk te maken op een vrouwtje. Zo is er een andere soort pauwspin met de wetenschappelijke naam Maratus personatus. Ook bij deze soort hebben de mannetjes prachtige kleuren om een vrouwtje te lokken. Ze hebben een knalblauw masker. Dat maakt zoveel indruk op een vrouwtje, dat hij niet hoeft te dansen.

Wist je dat: als een vrouwtje niet onder de indruk is van de paringsdans van de man, ze hem aanvalt en probeert op te eten?