Desmond Tutu

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Desmond Tutu Mpilo

Archbishop-Tutu-medium.jpg

Desmond Tutu in het kort Geboren op: 7 oktober 1931. Gestorven op 26 december 2021
Geboren in: Klerksdorp en gestorven in Kaapstad, Zuid-Afrika
Nobelprijs voor de vrede in: 1984, voor zijn vreedzame protest tegen Apartheid in Zuid-Afrika
Beroep: Aartsbisschop in de Anglicaanse kerk van Kaapstad

Desmond Tutu

Desmond tutu is geboren op7 oktober 1931 in Klerksdorp in de provincie Transvaal in Zuid-Afrika. Desmond Tutu’s vader was leraar. Desmond Tutu werd opgeleid in Johannesburg op de Bantu High School. Toen ging hij eerst een opleiding als leraar aan Pretoria Bantu Normal College studeren en in 1954 studeerde hij af aan de Universiteit van Zuid-Afrika hij ging toen lesgeven op een middelbare school dat deed hij 3 jaar. Toen ging hij theologie studeren in Engeland toen is hij 3 jaar theologie gaan studeren in Zuid-Afrika waarna hij terugkeerde naar Engeland om assistent-directeur te worden bij een theologisch instituut. Desmond Tutu is van een aantal toonaangevende universiteiten in onder andere Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Duitsland doctor honoris causa wat inhoud dat je D.H.R voor je naam mag zetten omdat je een eredoctoraat hebt ontvangen van een bepaalde universiteit. In 1978 werd hij de eerste zwarte secretaris-generaal van de raad van kerken van Zuid-Afrika. Tutu is wereldwijd bekend geworden door zijn vreedzame protest tegen Apartheid in Zuid-Afrika. Hij mocht in de regering in vrijheid protesteren. Dit was in tegenstelling tot Nelson Mandela die aanvankelijk geweld gebruikte bij zijn protesten. In 1990 heeft de regering Apartheid afgeschaft.


Desmond Tutu heeft de volgende minimum doelstellingen gezet die hij voor zijn dood wil halen

  1. Gelijke burgerrechten voor alle
  2. De afschaffing van het paspoort van Zuid-Afrika's wetten
  3. Een gemeenschappelijk systeem van het onderwijs
  4. De beëindiging van de gedwongen deportatie uit Zuid-Afrika tot de zogenaamde "thuislanden"

In 2007 zijn Aartsbisschop Desmond Tutu, Nelson Mandela en Graça Machel bijeengeroepen door The Elders, een groep van wereldleiders die de grootste problemen in de wereld proberen te bestrijden. Bij The Elders horen ook mensen zoals Kofi Annan, Jimmy Carter en Aung San Suu Kyi, wiens stoel symbolisch leeg was vanwege haar voortdurende opsluiting door de militaire junta in Birma. Ze moesten the Elders gaan helpen met het verbeteren van waar zij al hun hele leven voor vechten: het verbeteren van de rechten van zwarten.

Het Desmond Tutu Peace Centre

Ze zijn nu van plan om Het Desmond Tutu Peace Centre te gaan bouwen tegenover het Cape Town International Convention Centre, om dat wat Desmond Tutu doet voort te zetten na zijn dood: de vrede bewaren tussen de blanken en de zwarten. Het Desmond Tutu Peace Centre staat ook voor hoop voor de zwarten dat ooit alle mensen gelijk zijn en dat de zwarte en blanken gewoon naast elkaar kunnen staan met precies dezelfde rechten

Prijzen

Desmond Tutu is winnaar van de Nobelprijs voor de vrede in 1984 omdat hij heeft gestreden voor de rechten van zwarte mensen en omdat hij de eerste zwarte Aartsbischop was van Zuid-Afrika. Desmond Tutu ontving niet alleen de Nobelprijs voor de vrede maar ook een eredoctoraat van de universiteit van Gent later ontving hij in 2006 de Light of Truth Award en in augustus 2009 ontving hij van Barack Obama de Presidential Medal of Freedom. Op dit moment is hij drager van de orde van verdienste van Zuid-Afrika.

Desmond Tutu Centrum

In 2005 is er in Soest een centrum naar Desmond Tutu vernoemd op aan vraag van Ans Mann die directrice was van de Desmond Tutu school in Soest. De oud-directrice heeft nog steeds goed contact met Desmond Tutu zo liet Desmond Tutu via een brief weten dat hij vereerd was met de vernoeming van het centrum naar zijn naam ‘’het hoogtepunt was wel het bezoek van Desmond Tutu aan de naar hem vernoemde school ‘’ aldus de oud-directrice. in het schoolgebouw wordt ook gewerkt aan zaken zoals kinderopvang, vluchtelingenwerk en er wordt werk gezocht voor werkeloze mensen ook weer allemaal zaken die Desmond Tutu zelf ook behandeld. Op 9 september 2005 om 16.30 werd het Desmond Tutu centrum geopend door wethouder de Krijger

Desmond Tutu’s uitspraken

  • Een persoon is een persoon omdat hij anderen erkent als personen.
  • Wees aardig tegen de blanken, ze hebben je nodig om de mensheid te herontdekken.
  • Doe je beetje goed waar je goed in bent; het zijn die kleine stukjes van goede samenstelling die de wereld overweldigen.
  • Ik ben niet geïnteresseerd in het oppakken van kruimels van mededogen gegooid vanaf de tafel van iemand die zichzelf beschouwt als mijn meester. Ik wil het volledige menu van rechten.
  • Als je neutraal bent in situaties van onrecht, heb je gekozen voor de kant van de onderdrukker. Als een olifant zijn voet op de staart van een muis zet en je zegt dat je neutraal bent zal de muis uw neutraliteit niet waarderen.
  • Mijn menselijkheid is verbonden in de jouwe, want we kunnen maar een mens samen zijn.
  • Niger is niet een geïsoleerd eiland van wanhoop. Het ligt in een zee van problemen in Afrika - met name de 'vergeten rampen' in arme landen of regio's met weinig strategische of materiaal beroep.
  • We kunnen verbaasd zijn over de mensen die we vinden in de hemel. God heeft een boontje voor de zondaars. Zijn normen zijn vrij laag.
  • Toen de zendelingen naar Afrika kwamen hadden ze de Bijbel en we hadden het land. Ze zeiden: "Laat ons bidden." We Sloten onze ogen. Toen we ze openden hadden we de bijbel en hadden zij het land.
  • Zonder vergeving is er geen toekomst.
  • Je kiest voor uw gezin. Ze zijn Gods geschenk aan jou, als jij voor hen.
  • Je moet de wereld laten zien dat je verafschuwt vecht.

Desmond Tutu.

  • Verhef je stem niet, gebruik een ander argument.

Desmond Tutu’s vader.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Desmond_Tutu&oldid=810073"