Koningsslang

Lucas Knitel, 7 augustus 2017

Koningsslang, dat is nog eens een naam om mee thuis te komen. Maar waarom deze slang zo heet? Het is niet omdat hij de grootste slang is. De grootste koningsslangen halen hooguit anderhalve meter, terwijl bijvoorbeeld pythons met gemak vijf meter lang kunnen worden. Is de koningsslang dan zeldzaam, zoals echte koningen? Ook niet, de koningsslang behoort tot de meest voorkomende slangen van Amerika. Heeft hij dan het krachtigste gif van de slangenwereld? Zeker niet, hij is zelfs helemaal niet giftig! Maar, en dat mag bijzonder heten, de koningsslang heeft zelf geen last van het gif van andere slangen. En dat komt mooi uit. De koningsslang heet namelijk zo omdat hij, naast onder meer knaagdieren en vogels, ook veel andere slangen eet. Zelfs zeer giftige soorten is hij de baas. Kun jij bedenken hoe de niet-giftige koningsslang deze slangen doodt?

Onderdeel van:

Slangendoder

Voor sommige soorten koningsslangen vormen anderen slangen wel een kwart van alles dat ze eten. Ze eten zelfs slangen die groter zijn dan zijzelf! Het geheim van de koningsslang? Het is een echte wurger. Nu zijn er wurgslangen in alle soorten en maten, maar wat de koningsslang zo indrukwekkend maakt, is dat hij wel twee keer zo krachtig wurgt als andere slangensoorten die net zo groot zijn. Dat komt niet doordat hij meer spieren heeft. Onderzoekers van de Universiteit van Louisiana ontdekten dat rattenslangen die even groot zijn als de koningsslang, precies evenveel spieren hebben. Waarom de koningsslang dan toch krachtiger wurgt? Hij is echt een ‘pietje-precies’ die zich als een mooie, strakke spiraal om zijn prooi krult. Aan deze stevige greep ontsnappen is voor de prooidieren zo goed als onmogelijk. Een rattenslang die een dier probeert te wurgen, ziet er meer uit als een slordig hoopje spaghetti. Zijn greep is daardoor lang niet zo sterk of efficiënt.

 

Kleurenpracht

Heeft deze slangenetende slang zelf ook vijanden? Jazeker, onder meer valken, arenden en wasberen lusten graag een koningsslang. Ze moeten er dan alleen wel zeker van zijn dat ze echt een koningsslang voor hun snavel of neus hebben. Veel soorten koningsslangen hebben namelijk opvallende kleuren, vooral rood, zwart en geel. Dit is een voorbeeld van nabootsing. Door zijn kleuren lijkt de koningsslang op de giftige koraalslang. Deze na-aperij noemen we mimicry

Hoe houd je de giftige en niet-giftige slang uit elkaar?

Om de slangen uit elkaar te houden, bestaan er handige Engelse rijmpjes. Van de giftige koraalslangen, waarbij gele banden naast rode banden zitten, wordt onthouden dat als ‘red touches yellow, it’s a dangerous fellow’. Dat betekent als rood geel aanraakt, is het een gevaarlijk (giftig) exemplaar. Maar als ‘red touches black, venom lack’; raakt rood zwart aan, ontbreekt het aan gif. Op zich een duidelijk rijmpje.

Als jij zo’n rood-geel-zwarte slang tegenkomt, ben je dan koelbloedig genoeg om te zien of het een koraal- of koningsslang is?