Hoe ontstaat een moedervlek?

Het menselijk lichaam
Moedervlekken op rug

Moedervlekken zijn vlekjes op de huid, op bijvoorbeeld je arm. Misschien heb je zelfs weleens geprobeerd je eigen moedervlekken te tellen. Bijna iedereen heeft wel moedervlekken op zijn of haar huid. Maar hoe ontstaat een moedervlek eigenlijk, en waarom heet het een ‘moedervlek’? Willem Wever weet het antwoord!

Goedaardige vlekken

Moedervlekken zijn goedaardige groepjes van pigmentcellen in de huid. In de pigmentcellen van een moedervlek zit een bruine kleurstof, daar krijgt de vlek zijn bruine kleur van. Hoe dieper het pigment in de huid zit, hoe donkerder de moedervlek er uit ziet.

Verschillende soorten

Sommige moedervlekken zijn bij je geboorte al aanwezig. Maar de meeste moedervlekken krijg je pas in de loop van je leven. Ergens tussen de leeftijd van 5 en 25 jaar worden de moedervlekken zichtbaar op je huid. Ze zijn er in veel verschillende soorten en maten. Ze kunnen groot of klein en vlak of bolvormig zijn, en denk dan nog maar eens aan alle verschillende bruintinten die er zijn. Geen één moedervlek is hetzelfde!

Veel of weinig

Gemiddeld krijg je 25 vlekken verspreid over je huid. Of je veel of weinig moedervlekken krijgt, heeft te maken met erfelijke aanleg. Dus als je familie veel moedervlekken heeft, is de kans dat jij er ook veel krijgt groter. Maar niet alleen erfelijkheid heeft te maken met hoeveel moedervlekken je hebt. Als je veel in de zon komt, ontstaan er ook meer moedervlekken. Mensen met een zwarte huid krijgen meestal minder moedervlekken dan mensen met een witte huid. 

Moederszijde

De naam van de moedervlek komt uit het Latijn. In het Latijn heet een moedervlek namelijk: naevus maternus. Naevus betekent vlek. Mater betekent moeder en Maternus betekent van moederszijde. De naam moedervlek verwijst naar de vlekken (ophopingen van pigment) die je al vanaf je geboorte hebt. Omdat je uit je moeder bent geboren heten de vlekken moedervlekken en geen vadervlekken.


Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis, dermatologie